21.6.08

Πώς εκδηλώνεται ο ερωτικός εγκέφαλος

Η καρδιά δεν θεωρείται πλέον η έδρα των ερωτικών μας παθών και απολαύσεων. Τη θέση της, δικαίως, έχει καταλάβει ο εγκέφαλος: η πραγματική μηχανή παραγωγής κάθε ανώτερης πνευματικής και συναισθηματικής μας λειτουργίας. Ιδού πώς η σύγχρονη νευροεπιστήμη περιγράφει τις τέσσερις βασικές πράξεις τού πανάρχαιου, αλλά καθόλου πασίγνωστου, ερωτικού δράματος.

ΠΡΑΞΗ 1 Η ακαταμάχητη ερωτική έλξη

Από την πρώτη στιγμή που την είδε ή τον είδε, κινητοποιείται ο μέσος εγκέφαλος· αυτό το κλειστοφοβικό τμήμα του εγκεφάλου μας που, μεταξύ άλλων, συντονίζει και ελέγχει τα οπτικά και ακουστικά μας αντανακλαστικά, αρχίζει να απελευθερώνει ντοπαμίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που σχετίζεται άμεσα με τα αισθήματα ηδονής και ευφορίας τα οποία προκάλεσε η παρουσία της/του. Ερεθισμένος από την ντοπαμίνη, ο υποθάλαμος στέλνει εντολή στο σώμα για να επιδείξει τις κατάλληλες σωματικές αντιδράσεις: οι κόρες των ματιών διαστέλλονται, η καρδιά χτυπά σαν τρελή στέλνοντας περισσότερο αίμα στο πρόσωπο που κοκκινίζει, ενώ ένα λεπτό στρώμα ιδρώτα καλύπτει το δέρμα μας, καθιστώντας το πιο φωτεινό. Αν ο άλλος ή η άλλη αντιδράσει θετικά σε αυτά τα σήματα που του στέλνουμε, τότε ενισχύονται τα νευρωνικά κυκλώματα που συνδέουν την παρουσία του/της με συναισθήματα ευχαρίστησης και ευφορίας.

ΠΡΑΞΗ 2: Η έκρηξη του πάθους

Κάθε νέα συνάντηση μαζί του/της ανεβάζει τα επίπεδα παραγωγής της ντοπαμίνης, ενισχύοντας περαιτέρω την επιθυμία μας για το πρόσωπό του/της, και η ανάμνηση της ευχαρίστησης που μας γεννά η παρουσία της/του μεγαλώνει την επιθυμία μας να βρισκόμαστε μαζί της/του, γεγονός που προκαλεί στον εγκέφαλό μας την έκκριση δύο νέων νευροδιαβιβαστών, της νοραδρεναλίνης και της φαινυλεθυλαμίνης. Αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ μάς προκαλεί μια κατάσταση έντονης διέγερσης και ελαφρού ιλίγγου, παρόμοιου με αυτόν που θα μας προκαλούσε η κατάποση μιας μικρής ποσότητας αμφεταμίνης. Ταυτόχρονα, μειώνεται η παραγωγή ενός άλλου σημαντικού νευροδιαβιβαστή, της σεροτονίνης, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ένα συναίσθημα εμμονής.

ΠΡΑΞΗ 3: Επιτέλους, το ζευγάρωμα!

Οσο βαθύτερη γίνεται η σχέση σας, όσο μεγαλώνει η οικειότητα μεταξύ σας, τόσο ο υποθάλαμος διεγείρει την παραγωγή ενός άλλου σημαντικού νευροδιαβιβαστή, της ωκυτοκίνης, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στη γέννηση αισθημάτων έντονης τρυφερότητας και ενισχύει τους υποδοχείς των νευρωνικών κυκλωμάτων που εμπλέκονται στην ανάδυση άλλων, συναφών ερωτικών συναισθημάτων. Φιλιά, χάδια και άλλες ερωτικές ενέργειες αυξάνουν περαιτέρω τα επίπεδα ωκυτοκίνης και βασοπρεσίνης, και ενδυναμώνουν τα ερωτικά μας συναισθήματα, ενισχύοντας σταδιακά την ανάγκη μας για μια αποκλειστικά μονογαμική σχέση!

ΠΡΑΞΗ 4: Θα μείνουν μαζί για πάντα;

Επειτα από 18 ή 30 μήνες από τη δημιουργία της σχέσης, ο εγκέφαλός μας έχει πια «μπουχτίσει» από το κοκτέιλ ορμονών και δεν αντιδρά πια όπως πριν. Σε αυτήν την αποφασιστική φάση για τη σχέση, χωρίζουν τα περισσότερα ζευγάρια. Και τότε, ο καθένας από το πρώην ζευγάρι αρχίζει να αναζητά νέο ερωτικό σύντροφο, για να ξαναβιώσει τις τρεις πρώτες και τόσο ερεθιστικές φάσεις στη δημιουργία μιας σχέσης. Ευτυχώς όμως, αυτό δεν είναι ο κανόνας: αρκετά ζευγάρια καταφέρνουν να ξεπεράσουν αυτή τη δύσκολη φάση και να μείνουν μαζί για πάντα.


2 - 21/06/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: