21.6.08

Πώς ακριβώς οι ταινίες πορνό διεγείρουν τους άνδρες

Ο τρόπος που ο οργανισμός αντιδρά στη θέα πορνογραφικών εικόνων υπαγορεύεται από τους «κατοπτρικούς νευρώνες»

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ

ΣΕΞΟΛΟΓΙΑ

Η εξήγηση του γιατί η παρακολούθηση σκηνών ερωτικού περιεχομένου προκαλεί, τουλάχιστον στους άντρες, έντονη σεξουαλική διέγερση πρέπει να αναζητηθεί στους νευρώνες του εγκεφάλου μας. Στην «αυτόματη στύση» που προκαλείται στους θεατές από τις σκηνές πορνό, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει μια ειδική κατηγορία νευρικών κυττάρων, οι λεγόμενοι «κατοπτρικοί νευρώνες». Πρόκειται για ειδικά νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται όταν εκτελούμε κάποιες πράξεις ή όταν βλέπουμε κάποιον να τις εκτελεί.

Η ανακάλυψη έγινε από Γάλλους ερευνητές του πανεπιστημίου της Πικαρντί στην Αμιένη και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «NeuroImage». Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να μετρήσουν τον τρόπο με τον οποίο διάφορες εικόνες επιδρούν στη δραστηριότητα του εγκεφάλου και σε άλλα όργανα του ανθρώπινου σώματος. Ζήτησαν από οκτώ εθελοντές άνδρες να παρακολουθήσουν τρεις διαφορετικές ταινίες: ένα ντοκιμαντέρ με θέμα το ψάρεμα, ένα σκετσάκι με τα κωμικά καμώματα του κυρίου Μπιν και τέλος μία ταινία πορνό.

Ενώ οι άνδρες παρακολουθούσαν τις ταινίες, οι ερευνητές «ιχνηλατούσαν» με τη βοήθεια της λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης την εγκεφαλική δραστηριότητα του κάθε εθελοντή. Παράλληλα, όμως, «κατασκόπευαν» και τη δραστηριότητα του πέους του εθελοντή, με τη βοήθεια ενός οργάνου ειδικά κατασκευασμένου για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας.

«Οπως ήταν αναμενόμενο», εξηγούν οι ερευνητές, «η στύση εκδηλώθηκε με την παρακολούθηση της ερωτικής ταινίας. Την ίδια στιγμή που συνέβη αυτό, "άναψαν" και κάποιες αντίστοιχες περιοχές του εγκεφάλου». Διασταυρώνοντας μάλιστα τις πληροφορίες που συγκέντρωσαν από τη λειτουργική μαγνητική απεικόνιση με εκείνες που τους κατέγραψε το ειδικό όργανο για την παρακολούθηση της δραστηριότητας του πέους, κατάφεραν να συσχετίσουν επακριβώς τη στύση με την εντοπισμένη ενεργοποίηση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου.

«Ο όγκος του ανδρικού σεξουαλικού οργάνου φαίνεται να σχετίζεται με τον βαθμό ενεργοποίησης μιας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου, μέσα στην περιοχή του Μπροκά, όπου εμφανίζεται η δραστηριότητα των κατοπτρικών νευρώνων».

Οι επιστήμονες όμως ανακάλυψαν και κάτι άλλο: ότι «η ενεργοποίηση των νευρώνων, και κατά συνέπεια της συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου, προηγείται του ερεθισμού και της αυτόματης στύσης». Τα κύτταρα αυτά λειτουργούν σαν ένα είδος τηλεχειριστηρίου της διαδικασίας της στύσης. *


2 - 21/06/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: