18.11.07

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ


Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1934. Τελείωσε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και σκηνοθεσία τηλεόρασης στη Νέα Υόρκη. Υπηρέτησε στο στρατό με ειδικότητα διερμηνέα. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας έζησε αυτοεξόριστος στην Αμερική και την Ευρώπη, κυρίως στο Παρίσι που ήταν το κέντρο των Ελλήνων αυτοεξορίστων, όπου ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Επέστρεψε μετά τη μεταπολίτευση και έκτοτε ασχολείται με τη συγγραφή ζώντας ταυτόχρονα στις δύο χώρες. Εργάστηκε και στην ΕΡΤ ως αναπληρωτής διευθυντής τα χρόνια 1981 -1982.
Νέος άρχισε ν' ασχολείται με τη λογοτεχνία. Πρωτοεμφανίστηκε το 1953 με τη Διήγηση του Ιάσονα. Δημοσίευσε ποιήματα, πολιτικά μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά και θεατρικά έργα. Επίσης και μεταφράσεις ξένων έργων.

Το λογοτεχνικό του έργο χωρίζεται σε:
ΜΥΘΟΠΟΙΗΤΙΚΑ:
Η διήγηση του Ιάσονα (1953) πεζό λυρικής εσωστρέφειας, Θύματα ειρήνης (1956) μυθιστόρημα όπου μεταφέρεται η καταθλιπτική ατμόσφαιρα μιας πόλης τής Ελλάδας του μεταπολέμου. Το φύλλο, το πηγάδι, τ' αγγέλιασμα (1961) τριλογία με έντονη προσωπική ατμόσφαιρα, αλλά και πικρό χιούμορ. Οι φωτογραφίες (1964) όπου ψυχολογείται ένας ερωτευμένος νέος. Ζ (1966) μυθιστόρημα πολιτικό όπου περιγράφονται τα σχετικά με τη δολοφονία του ειρηνιστή Γ. Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη. Φίφτυ φίφτυ (1972), Ο μονάρχης (Ευφράτεια, αγάπη μου!) (1973).
ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΤΙΚΑ:
Η μυθολογία της Αμερικής (1960) ταξιδιωτικό. Εκτός των τειχών (1965) συλλογή κειμένων για διάφορα κοινωνικά προβλήματα, από τα καλύτερα βιβλία του συγγραφέα. Καφενείον «εμιγκρέκ» (1968), Πάσχα στους Γαργαλιάνους (σκετς), Μετώκησεν εις άγνωστον διεύθυνσιν (1969), Η δίκη των εξ (θεατρικό, 1973), O Απόστολος Παύλος στη φυλακή των Φιλίππων (1974), Ο χορδιστής (1975) κ.ά.
ΠΟΙΗΣΗ:
Μέσα στη νύχτα της ασφάλειας (1967), χαι Λάκα-Σούλι (1968), Ο ληξίαρχος (1969), Hλιε μου Αρταξέρξη μου (1971), Συνάντηση με τον ήλιο (1972), Τα ποιήματα, 1948 -1952 (1979).
ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ:
Αντρέ Ζιντ, Μοpsus, Οιδίποδας, Τζέημς Μερίλ, Οι χίλιες και η δεύτερη νύχτα (1966), Ρεζίς Ντεμπρέ, Μαθαίνοντας απ' τους Τουπαμάρος.

Από την εκάστοτε κοινωνική του πραγματικότητα αντλεί τα θέματα του πάντα ο Βασιλικός, γράφει βιωματικά, το πρίσμα του είναι πολιτικό - ηθικό και τον χαρακτηρίζει η πικρή ειρωνία. Ο ίδιος χωρίζει το έργο του σε "μυθοποιητικό και απομυθοποιητικό"· Mυθοποιεί και υπερβαίνει την ιστορία ή πλάθει κόσμους στα εντελώς πραγματικά μέτρα, σαν να επρόκειτο για ιστορικά (πραγματικά) καθημερινά γεγονότα. Στα πρώτα του κείμενα υπάρχουν εμφανείς επιδράσεις του ευρωπαϊκού μοντερνισμού. Ο τύπος της αφήγησης εξελίσσεται περισσότερο, και διαμορφώνει προσωπικότερο ύφος αργότερα, υπό την επίδραση του γαλλικού νέου μυθιστορήματος, λέει ο Αλέξης Ζήρας, όταν υιοθετεί τις εμπλοκές φωνών, αφηγηματικών επιπέδων και χρόνων. Πρόκειται για τη γνωστή πια μεταδικτατορική ποιητική του διασπασμένου κόσμου, που αποκτά, ωστόσο, στον Βασιλικό, εντελώς ιδιαίτερο χαρακτήρα. Βασικό του θέμα τα τελευταία χρόνια είναι ο εσωτερικός αγώνας του ατόμου έναντι των κοινωνικών συμβάσεων, αρχών και αξιών. Χαρακτηριστικό του λόγου του είναι η αμεσότητα, η αίσθηση του ανεπεξέργαστου κειμένου, η περίπου δημογραφική του γλώσσα. Φαίνεται όμως πως τα κείμενα του δεν είναι πάντα καλά δουλεμένα και ο δημοσιογραφικός αυτός χαρακτήρας υποσκελίζει τη λογοτεχνικότητα και αδικεί το αναμφισβήτητο αφηγηματικό του ταλέντο. Ισως η συναίσθηση αυτού του πράγματος οδήγησε τον Βασιλικό στην απόφαση να επανεπεξεργαστεί τα έργα του, που έτσι επανεκδίδονται ένα - ένα από το 1988.

Ο Βασίλης Βασιλικός καλλιέργησε το πολιτικό μυθιστόρημα με μεγάλη επιτυχία. Ο ίδιος δε δέχεται ότι είναι πολιτικός συγγραφέας. Τα περισσότερα από τα βιβλία του γράφτηκαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας (1967 -1974) όπου ο Βασιλικός ήταν αυτοεξόριστος. Eτσι βοήθησε με τον τρόπο του στην Αντίσταση κατά των Συνταγματαρχών. Μετά την πτώση της Δικτατορίας γύρισε στην Ελλάδα και ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία ενω συγχρόνως συνέχισε να γράφει βιβλία. Το 1976 τύπωσε τον Ιατροδικαστή, κι αυτό βιβλίο με πολιτικό περιεχόμενο.

Πρόκειται για έναν από τους πιο διαβασμένους, μεταφρασμένους και ταλαντούχους συγγραφείς μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: