Κάθε τέλος εναλλάσσεται με μια νέα αρχή... και κάθε αρχή φτάνει κάποια στιγμή στο αποκορύφωμά της, λίγο πριν διαδεχθεί το τέλος. Κάτι τέτοιο μπορούμε να πούμε ότι συμβαίνει και με τον κύκλο των εκλείψεων. Οι ηλιακές και οι σεληνιακές εκλείψεις πραγματοποιούνται συχνά σε ζεύγη, εναλλάσσοντας τις ενέργειες. Ο Ήλιος αντιπροσωπεύει την προσωπική μας ενέργεια και την ανάγκη μας να αναδειχθούμε και να λάμψουμε` ενώ η Σελήνη αντιπροσωπεύει το συναισθηματικό μας κόσμο και μάς υπογραμμίζει καταστάσεις που αφορούν κυρίως αυτό το επίπεδο. Οι εκλείψεις συνήθως έχουν τη φήμη ενός κακού οιωνού, αν και οι μελετητές της αστρολογίας διαπιστώνουν πως δεν πρόκειται απαραίτητα για κάποιο κατακλυσμικό γεγονός` οι εκλείψεις μπορούν να μάς φέρουν αντιμέτωπους με στιγμές ευκαιρίας και αποκάλυψης, σύμφωνα πάντα με τη φύση της κάθε έκλειψης αλλά και το γενικότερο ρόλο που διαδραματίζει στο γενέθλιο χάρτη μας. Κάθε έκλειψη υποδεικνύει στην ουσία ένα σημείο αλλαγής` και όλοι γνωρίζουμε πως οι αλλαγές είναι συχνά απαραίτητες ώστε να εξασφαλίσουμε μια συνεχή σταθερότητα.

Το 2013 μάς επιφυλάσσει 5 ενδιαφέρουσες εκλείψεις, οι οποίες θα μάς ταρακουνήσουν τόσο όσο χρειάζεται ώστε να είμαστε σε θέση να περάσουμε από ένα επίπεδο εξέλιξης και ωριμότητας, σε ένα άλλο, ανώτερο. Αν λάβουμε υπ' όψιν ότι οι εκλείψεις πραγματοποιούνται κυρίως στον άξονα Ταύρου / Σκορπιού, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε πως το βασικό ζητούμενο -εκτός των επί μέρους αιτημάτων της κάθε έκλειψης- είναι να ανακάμψουμε συναισθηματικά και να αναγεννηθούμε εσωτερικά, απαλλαγμένοι από φοβίες και ανασφάλειες. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε πως το 1994-95 επαναλήφθηκε ένας κύκλος εκλείψεων στον ίδιο άξονα, επομένως οι μελετητές της αστρολογίας θα μπορούσαν να ανατρέξουν στην περίοδο εκείνη για περαιτέρω πληροφορίες που θα μπορούσαν να αντλήσουν, ώστε να προβούν στα προσωπικά τους συμπεράσματα.

Τα γεγονότα που μπορεί να προκύψουν στον καθέναν από εμάς ποικίλλουν, σύμφωνα
πάντα και με τις τάσεις του γενέθλιου χάρτη μας αλλά και των προοδευμένων μας χαρτών. Τα ενδεχόμενα μπορεί να είναι πολλά: Μια ζωτικής σημασίας επιχειρηματική συμφωνία, μια μεγάλη μετακόμιση, προαγωγή, αλλαγή εργασίας, ένας γάμος, ένα μωρό, η αγορά ή η πώληση ενός σπιτιού, μια σημαντική εξέλιξη στην υγεία μας, ένα διαζύγιο κ.ο.κ. Κατά τη διάρκεια των εκλείψεων είναι σαν να παίρνουμε ένα ακόμα κομμάτι από το παζλ που επιθυμούμε να φτιάξουμε... μπορεί στην αρχή να μας αγχώσει, αν δε βρίσκουμε πού ακριβώς ταιριάζει το νέο κομμάτι του παζλ, μπορεί να αναστατωθούμε ή να εναντιωθούμε σε αυτή την πρόκληση, αλλά όσο πιο δύσκολη είναι η διαδικασία σύνθεσης των μικρών ή μεγάλων λεπτομερειών στη ζωή μας, τόσο πιο ικανοποιητικό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Αν δεχτούμε πως η ενέργεια ακολουθεί τη σκέψη, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε αυτή τη νέα χρονιά, είναι να μην φορτιζόμαστε αρνητικά, ώστε να αποφύγουμε να δημιουργούμε αυτοεκπληρούμενες προφητείες. Εάν πράγματι φοβόμαστε τις εκλείψεις, είναι επειδή κατά βάθος αντιστεκόμαστε στις αλλαγές... όμως όλα δείχνουν πως η αλλαγή είναι όχι μόνο απαραίτητη αλλά και χρήσιμη στην εξέλιξή μας. Οι εκλείψεις απλώς μάς υπογραμμίζουν μια κρίση που έχει προκύψει... κάτι που πρέπει να αλλάξει στη ζωή μας. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η αλλαγή θα είναι μόνιμη ή θετική, απλώς κάτι πρέπει να αλλάξει. Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε πως σε περιόδους κρίσης και προκλητικών καταστάσεων δεν φταίνε ουσιαστικά οι γύρω μας, οι γονείς μας, ο σύντροφός μας, οι φίλοι μας ή οι συνεργάτες μας` οι υπεύθυνοι κατά κύριο λόγο είμαστε εμείς που αφεθήκαμε στο δρόμο μας και ίσως αποκοιμηθήκαμε πάνω στο τιμόνι. Οι εκλείψεις λειτουργούν ως ένα κοσμικό ξυπνητήρι και μάς κινητοποιούν -θέλοντας και μη- ώστε να ξαναπάρουμε τον έλεγχο στα χέρια μας και να οδηγήσουμε με πλήρη συνείδηση. Επομένως, εμμέσως πλην σαφώς, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως ακόμα και οι καταστάσεις ή οι άνθρωποι που μάς βγάζουν εκτός εαυτού σε τέτοιες περιόδους και μάς προκαλούν, αξίζουν -έστω και τις σιωπηρές- ευχαριστίες μας...







25 Απριλίου, Μερική Έκλειψη Σελήνης στο Σκορπιό




Η Σελήνη στο Σκορπιό σχηματίζει σύνοδο με τον Κρόνο, σε διάμετρο με τον Ήλιο και τον Άρη στον Ταύρο ενώ ο Πλούτωνας ως χορηγός της έκλειψης συμμετέχει έμμεσα αλλά ενεργά, μέσω της αμοιβαίας υποδοχής με τον Κρόνο. Η πιο ουσιαστική υποστηρικτική όψη μπορούμε να πούμε πως είναι αυτή του Ποσειδώνα, αφού σχηματίζει εξάγωνο με Ήλιο / Άρη και τρίγωνο με Σελήνη / Κρόνο ενώ δεν μπορούμε να παραβλέψουμε επίσης και την Αφροδίτη σε κυριαρχία που σχηματίζει γωνία τριγώνου με τον Πλούτωνα, μία ρεαλιστική γήινη βοήθεια που έρχεται να δώσει μια ικανοποιητική διέξοδο στα αιτήματα των Φώτων.. Η γενικότερη αίσθηση αυτής της έκλειψης σχετίζεται με εγωιστικούς διαπληκτισμούς που αφορούν συναισθηματικά θέματα, συγκρούσεις -εσωτερικές ή εξωτερικές- αλλά και μια προσωρινή εσωτερική δυσαρέσκεια που απαιτεί να ισορροπήσουμε τα αισθήματα με την λογική. Η αυτοπεποίθηση και οι γεμάτες δυναμισμό φιλοδοξίες δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από αυξημένη ευερεθιστικότητα και αντιπαραθέσεις που σχετίζονται με το "εγώ" μας.

Ο δημιουργικός οραματισμός μπορεί να είναι ένα σημαντικό μέσο για να συνειδητοποιήσουμε τους στόχους μας καθώς ο ιδεαλισμός και οι εξιδανικεύσεις θα είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα αυτή την περίοδο. Δεν αποκλείεται επίσης, μέσα από δυσκολίες, να προκύψει μία εσωτερική ανάγκη για "ψυχική" συνεργασία με ανθρώπους που μάς εμπνέουν εμπιστοσύνη, έστω και αν πρόκειται για άτομα που κάποτε περνούσαν απαρατήρητα από την αντίληψή μας ενώ τώρα λόγω καταστάσεων που εξελίσσονται, ίσως παίξουν ένα πιο σημαντικό ρόλο στην πορεία μας. Σε κάθε περίπτωση, είναι πιθανή η αναγέννηση των προσωπικών μας συναισθημάτων, έστω και κάτω από μια φαινομενικά ατάραχη επιφάνεια` αλλά και η έντονη επιθυμία να ασχοληθούμε με την πιο προσωπική πλευρά του εαυτού μας.

Η ψυχική και συναισθηματική δύναμη του Σκορπιού προκαλεί δέος, καθώς είναι ένα ζώδιο που σχετίζεται -εκτός των άλλων- με τη λύτρωση, με όλες τις πλουτώνιες αποχρώσεις που μπορεί αυτό να συνεπάγεται. Μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με τους πιο σκοτεινούς φόβους και κάποιες ανομολόγητες ανασφάλειες που τελματώνουν την ενέργειά μας, ώστε να μπορέσουμε να δούμε ξεκάθαρα την πραγματικότητα, να απαλλαγούμε από στάσεις και συμπεριφορές που διαταράσσουν τη σταθερότητα που θέλουμε να διατηρούμε στη ζωή μας, να εμβαθύνουμε την οπτική μας σχετικά με τις απλές απολαύσεις της ζωής και να μπορέσουμε να εξαγνιστούμε από τις ανώφελες υπερβάσεις που μας βγάζουν κατά κάποιο τρόπο από το «κέντρο» μας. Όσοι έχουν πλανήτες ή ευαίσθητα σημεία στην 6η μοίρα του σταθερού σταυρού (+ - 3 μοίρες) βρίσκονται στο επίκεντρο της ενέργειας που προκύπτει από την έκλειψη του Απριλίου, με τρόπο που δηλώνει η φύση των πλανητών αλλά και ο γενέθλιος οίκος στον οποίο πραγματοποιείται η έκλειψη.

Αν εξετάσουμε και κάποια σημαντικά μεσοδιαστήματα για τη συγκεκριμένη έκλειψη βλέπουμε μερικές ακόμα πληροφορίες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Το μεσοδιάστημα Άρης / Κρόνος = Σελήνη δηλώνει μεταξύ άλλων πως ίσως παίρνουμε τις καταστάσεις που εξελίσσονται τώρα πιο σοβαρά απ' όσο ίσως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κάπως στενάχωρα και να νιώθουμε κουρασμένοι από το βάρος των ευθυνών. Χρειάζεται οπωσδήποτε ψυχραιμία, υπομονή αλλά και πειθαρχία καθώς πρόκειται πράγματι για μια προκλητική περίοδο.

Από το μεσοδιάστημα Κρόνος / Πλούτωνας = Ωροσκόπος, δεν αποκλείεται να προκύψει η επιθυμία να αποσυρθούμε προσωρινά ώστε να βρούμε προσωπικό χρόνο και χώρο για εσωτερικό στοχασμό. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει περίπτωση να αισθανθούμε έτοιμοι να επιδείξουμε μεγαλύτερη δύναμη και εξουσία. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να προωθήσουμε ορισμένα σχέδια για τα οποία προετοιμαζόμασταν πολύ καιρό. Οι σχέσεις είναι πιθανό να αλλάξουν` καθώς μεταβάλλονται οι ισορροπίες ισχύος στο κοινωνικό μας περιβάλλον.

Όσον αφορά το μεσοδιάστημα Ποσειδώνας / Πλούτωνας = Κρόνος, στη θετική του πλευρά ίσως υποδηλώνει ότι παλιά εμπόδια και όρια αρχίζουν να γκρεμίζονται. Ωστόσο, κάτι τέτοιο μπορεί να μάς κάνει να αισθανθούμε λιγότερο ασφαλείς αφού αυτή η διαδικασία -αλλά και η συνειδητοποίησή της- ίσως να μην είναι τελείως ανώδυνη. Καλό είναι να κινηθούμε πολύ προσεχτικά και να ελέγχουμε τις καταστάσεις που εμπλεκόμαστε, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.







10 Μαΐου, Δακτυλιοειδής Έκλειψη Ηλίου στον Ταύρο




Αυτή τη νέα Σελήνη στον Ταύρο, φορτισμένη από τη δυναμική του φαινομένου της έκλειψης, βρίσκει την τριπλή σύνοδο Ήλιου / Σελήνης / Ερμή σε διάμετρο με το Βόρειο Δεσμό στο Σκορπιό, παρότι η έκλειψη δεν είναι ολική, ενώ η Αφροδίτη ως χορηγός της έκλειψης, μόλις έχει πραγματοποιήσει την είσοδό της στο ζώδιο των Διδύμων και βρίσκεται σε αντιπαραλληλία με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω και σε αμοιβαία υποδοχή με τον Ερμή στον Ταύρο. Αυτή η έκλειψη μάς ωθεί να φωτίσουμε τις υποσυνείδητες συμπεριφορές και συνήθειες μας, με την ελπίδα της βελτίωσης των αδύναμων σημείων μας αλλά και της εναρμόνισής μας με τις φυσικές μας αισθήσεις. Είναι μια καλή περίοδος για να αλλάξουμε τα σημεία εκείνα της προσωπικότητάς μας, με τα οποία δεν είμαστε ικανοποιημένοι, να εξετάσουμε το γενικότερο τρόπο που διαχειριζόμαστε τα κεκτημένα μας αλλά και να βελτιώσουμε τον τρόπο που προβάλουμε τις προσωπικές μας αξίες καθώς επίσης και τον αντίκτυπο που έχουν στο περιβάλλον μας.

Η αυθόρμητη τάση να εκφραστούμε μέσω των σκέψεων και του λόγου, μάς κάνει πιο προσιτούς και πνευματώδεις. Έχουμε την ανάγκη να ακουστούμε αλλά κρίνεται απαραίτητο να αφιερώσουμε και στους άλλους τον ίδιο χρόνο να εκφραστούν, ακούγοντάς τους προσεκτικά και αποφεύγοντας τις τάσεις επιβολής, καθώς υπάρχει πιθανότητα να μάθουμε κάτι σημαντικό που θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε. Σε περίπτωση όμως που δεν είμαστε εναρμονισμένοι με τις βαθύτερες ανάγκες που έχουν συσσωρευθεί μέσα μας με το πέρασμα του χρόνου, ενδέχεται να συναντήσουμε δυσκολίες στην επικοινωνία με άλλους, εάν δεν μοιράζονται την ίδια ανάγκη με εμάς. Σε αυτή την περίπτωση, καλό είναι να προσπαθήσουμε να αναλύσουμε το περιβάλλον μας και τις συνθήκες που επικρατούν μέσα σε αυτό, ώστε να βρούμε μια καλύτερη διέξοδο έκφρασης από μέρους μας και να έχουμε την επιθυμητή αποδοχή.

Δυσαρμονία, μια διάσταση στις σχέσεις ή η επιθυμία να μείνουμε μακριά από κάποιους ανθρώπους, είναι ορισμένα πιθανά σενάρια αφού υπάρχει η τάση να προσανατολιστούμε σε ένα νέο δημιουργικό κύκλο, έστω και αν χρειαστεί να αφήσουμε πίσω ανθρώπους ή καταστάσεις που δεν εξυπηρετούν πλέον την εξέλιξή μας. Πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από την γενικότερη στάση μας και τα όρια της ανεκτικότητάς μας. Όπως και στην έκλειψη που προηγήθηκε τον Απρίλιο, βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όσοι έχουν πλανήτες ή σημεία στον σταθερό σταυρό` και συγκεκριμένα στην 20η μοίρα (+ - 3 μοίρες). Τα γεγονότα που μπορεί να προκύψουν από αυτή την έκλειψη, σχετίζονται άμεσα από τον οίκο που πραγματοποιείται η έκλειψη στο γενέθλιο χάρτη μας, καθώς επίσης και τη φύση των πλανητών που σχηματίζουν όψη μαζί της.

Αν εξετάσουμε τα μεσοδιαστήματα Ήλιος / Ερμής = Σελήνη, Ήλιος / Άρης = Ερμής και Ήλιος / Άρης = Βόρειος Δεσμός, προκύπτει το συμπέρασμα μιας έντονης δραστηριότητας και εγρήγορσης και δεν αποκλείεται να νιώθουμε πως βρισκόμαστε στο κέντρο μιας δυναμικής δραστηριοποίησης. Δεν αποκλείεται επίσης να προκληθούμε πνευματικά, ακόμα και με μια αίσθηση ανταγωνισμού` και ίσως χρειαστεί να μιλήσουμε με πιο άμεσο και σταθερό τρόπο στους άλλους ώστε να καταφέρουμε να τραβήξουμε την προσοχή τους.

Από τα μεσοδιαστήματα Ερμής / Άρης = Βόρειος Δεσμός και Αφροδίτη / Κρόνος = Σελήνη προκύπτει το ενδεχόμενο να έρθουμε σε επαφή με άτομα που διεκδικούν επιθετικά τα "θέλω" τους, γεγονός που μπορεί να μας ενοχλήσει ή ακόμα και να μάς εμπνεύσει. Αν καταφέρουμε να αποφύγουμε τις λεκτικές διαμάχες, μπορούμε από κοινού να κερδίσουμε από αυτή την εμπειρία. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται ωριμότητα και εμπιστοσύνη σε θέματα σχέσεων, όπως επίσης να είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε ορισμένες δεσμεύσεις και να τις τηρήσουμε.







25 Μαΐου, Σεληνιακή έκλειψη / Σούπερ Σελήνη στον Τοξότη




Η Σελήνη από το ζώδιο του Τοξότη, εκτός από το εμφανές ταύ τετράγωνο που σχηματίζει με τον Ήλιο στους Διδύμους και τον Ποσειδώνα από το ζώδιο των Ιχθύων, βρίσκεται σε παραλληλία με τον Πλούτωνα και σε αντιπαραλληλία με τον Άρη ενώ ο Ερμής σε στενή σύνοδο με την Αφροδίτη βρίσκονται εκτός ορίων, εκφράζοντας ανεξάρτητα και επιτακτικά τα αιτήματά τους. Ο Δίας ως χορηγός της έκλειψης, αδύναμος λόγω θέσης, εντείνει τις επιταγές των εκτός ορίων Ερμή / Αφροδίτης, αφού σχηματίζει σύνοδο με τους 2 πλανήτες. Η συγκεκριμένη έκλειψη αφορά άμεσα όσους έχουν πλανήτες ή ευαίσθητα σημεία στο μεταβλητό σταυρό, συγκεκριμένα στην 5η μοίρα (+ - 3 μοίρες) και όπως πάντα η επιρροή του φαινομένου σχετίζεται άμεσα με τον οίκο που πραγματοποιείται στο γενέθλιο χάρτη μας αλλά και τους γενέθλιους πλανήτες μας με τους οποίους αλληλεπιδρά.

Σε αυτή τη Σεληνιακή έκλειψη πραγματοποιείται επίσης και το φαινόμενο super moon, επομένως συμπεραίνουμε πως αυξάνεται η δυναμική της. Αυτό συμβαίνει επειδή η Σελήνη, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τους ωκεανούς αλλά και τον φλοιό του πλανήτη μας, βρίσκεται πιο κοντά στην ελλειπτική τροχιά της Γης και η βαρυτική της έλξη φέρεται να επηρεάζει εντονότερα την κατάσταση της Γης. Αστρολογικά, η «Σούπερ Σελήνη» σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, συνδέεται -σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό- με απρόσμενες φυσικές καταστροφές και ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο ο επικεφαλής επιστήμονας του κέντρου Goddard Space Flight της NASA στο Greenbelt, Md, ο Jim Garvin, έχει δηλώσει πως η «Σούπερ Σελήνη» δεν προκαλεί φυσικές καταστροφές και πως οι επιπτώσεις στη Γη από αυτό το φαινόμενο, είναι πολύ μικρής σημασίας ώστε να επηρεάσουν την εσωτερική ενεργειακή ισορροπία της Γης, σύμφωνα πάντα με λεπτομερείς μελέτες σεισμολόγων και ηφαιστειολόγων.

Ως αποτέλεσμα αυτής της έκλειψης, είμαστε σε θέση να διακρίνουμε την αντανάκλαση που καθρεφτίζεται στο περιβάλλον μας και που σχετίζεται άμεσα με τις επιτυχημένες ή αποτυχημένες προσπάθειές μας. Η περίπτωση του να αισθανόμαστε μια δυσάρεστη ένταση, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως δε νιώθουμε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, όμως καλό είναι να θυμόμαστε πως η κριτική μπορεί να αποτελέσει τη σημαντικότερη πηγή βοήθειας ώστε να ενισχύσουμε την αντικειμενικότητά μας και να επαναδραστηριοποιηθούμε, έχοντας το πλεονέκτημα αυτής της εμπειρίας. Η επικοινωνία όχι απλά ευνοείται αλλά απαιτείται αυτή την περίοδο, με σκοπό να βρεθεί η κατάλληλη αρμονία και ισορροπία στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Ωστόσο, η σύγχυση, η βεβαιότητα ή ακόμα και ψευδαισθήσεις μεγαλείου δε θα λείψουν, γι' αυτό καλό είναι να βρισκόμαστε σε επιφυλακή για τυχόν εξαπατήσεις, να είμαστε προσεκτικοί με τις επαφές μας και να μην παρασυρθούμε σε ρόλους θύτη ή θύματος, ανάλογα πάντα με την περίπτωση που αντιμετωπίζουμε. Ο ιδεαλισμός και τα όνειρά μας ίσως αυτή την περίοδο να μη μας βοηθούν και τόσο πολύ στο να προωθήσουμε τις φιλοδοξίες και τους στόχους μας. Υπερβολική φαντασία ή ακόμα και η έλλειψή της, ίσως μας ωθήσουν σε μία εσωτερική ανάγκη να ξεφύγουμε με οποιονδήποτε τρόπο από την πραγματικότητα, νιώθοντας ίσως ότι δεν ανήκουμε πραγματικά στο περιβάλλον που έχουμε δημιουργήσει.

Με τα μεσοδιαστήματα Άρης / Πλούτωνας = Ερμής και Άρης / Πλούτωνας = Αφροδίτη, η επικοινωνία μπορεί να γίνει αρκετά πιο περίπλοκη και καθόλου αθώα. Παιχνίδια δύναμης και ελέγχου είναι μερικά από τα ενδεχόμενα όπως επίσης και πληροφορίες που μπορεί να κρατούνται κρυφές. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε να "διαβάζουμε" τι κρύβεται πίσω απ' τα λόγια, ώστε να αποκτήσουμε μια πιο πλήρη εικόνα. Δεν αποκλείεται επίσης ορισμένες καταστάσεις να φτάσουν σε οριακό σημείο, μέσα από έντονα συναισθήματα, ισχυρές τάσεις επιβολής και επίδειξη δύναμης

Το μεσοδιάστημα Ουρανός / Πλούτωνας = Άρης, μάς δίνει την τάση να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο εκφράζουμε το θυμό μας, την επιθετικότητα ή τις πρωτοβουλίες μας. Μπορούμε να θεωρήσουμε αυτή την περίοδο ως περίοδο πειραματισμού κατά την οποία θα δοκιμάσουμε νέες μεθόδους και τρόπους προσέγγισης της καθημερινότητας. Με αυτή η στάση, έχουμε τη δυνατότητα να παραμείνουμε ελαστικοί στις αλλαγές, να εξερευνήσουμε νέους ορίζοντες και να δούμε το πάθος που κρύβεται μέσα μας να παίρνει μια δυναμική και αξιοποιήσιμη μορφή.







19 Οκτωβρίου, Έκλειψη Σελήνης με ημίφως στον Κριό




Με αυτή την έκλειψη Σελήνης στον άξονα Κριού / Ζυγού, έχουμε μια ευκαιρία να εξετάσουμε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας αλλά και το πώς σχετιζόμαστε με τους άλλους. Όσοι από εμάς έχουμε χαράξει ένα δρόμο που δεν εξυπηρετεί την ανάπτυξή μας, είναι πολύ πιθανό σε αυτή την έκλειψη να αναγκαστούμε να δούμε το αδιέξοδο που καταφθάνει και να δράσουμε εγκαίρως ώστε να αλλάξουμε πορεία. Σε περίπτωση που αυτή την περίοδο αντιληφθούμε πως ενοχλούμαστε υπερβολικά από αδυναμίες που εντοπίζουμε στους άλλους, καλό θα ήταν να αναλογιστούμε μήπως ουσιαστικά αυτοί οι άνθρωποι αντανακλούν τις αμφιβολίες, τους φόβους ή τις δικές μας αδυναμίες. Επομένως, εάν αξιοποιήσουμε σωστά την επιρροή αυτής της έκλειψης, είναι φυσικό επακόλουθο πως η αλλαγή στην αντίληψή μας σε σχέση με το πώς συνδεόμαστε με τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας, να μάς ωθήσει να αναθεωρήσουμε και τις υπάρχουσες σχέσεις μας.

Η Σελήνη στον Κριό σχηματίζει ένα ισχυρής δυναμικής ταυ τετράγωνο με τον Ήλιο στο Ζυγό και το Δία στο ζώδιο του Καρκίνου, ενώ ο Άρης ως χορηγός της έκλειψης βρίσκεται σε διάμετρο με τον Ποσειδώνα στους Ιχθείς ενώ υποστηρίζει -ασθενώς μεν, λόγω της μεγάλης ανοχής- τη διάμετρο Ήλιου / Σελήνης. Από την άλλη πλευρά όμως, η Αφροδίτη ως κυβερνήτης του Ζυγού, βρίσκεται εκτός ορίων, γεγονός που δηλώνει πως μάλλον δεν πρόκειται να παραδοθεί αμαχητί στις επιταγές του "εγώ". Οι κύριοι αποδέκτες αυτού του φαινομένου δεν είναι άλλοι από τους εκπροσώπους του παρορμητικού σταυρού` και πιο συγκεκριμένα όσοι έχουν πλανήτες ή σημεία στην 26η μοίρα (+ - 3 μοίρες), ενώ τα όποια πιθανά αποτελέσματα θα εκφραστούν σύμφωνα με τους γενέθλιους οίκους μας που πραγματοποιείται η έκλειψη αλλά και τη φύση των πλανητών που αγγίζει στο γενέθλιο χάρτη μας.

Κάθε ανταγωνιστική προσπάθεια που θα προκύψει αυτή την περίοδο, απαιτεί μεγάλα αποθέματα ενέργειας και γερά νεύρα αφού είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν έντονα ξεσπάσματα, εγωιστικοί διαπληκτισμοί και αίσθημα δυσαρέσκειας. Τα συναισθήματα εκφράζονται τώρα με μια τάση υπερβολής ή υποκειμενικής κρίσης αλλά και με ένα τρόπο άτσαλο ή ανάρμοστο, γεγονός που ενδέχεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα.

Αυτή τη χρονική στιγμή, οι παρανοήσεις αλλά και οι εξαπατήσεις μπορούν να προκύψουν πραγματικά από το πουθενά, επομένως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να είμαστε απολύτως ειλικρινείς καταρχάς με τον εαυτό μας και τίμιοι στις τοποθετήσεις μας, προκειμένου να μην υπάρξουν λαβές για ασυνεννοησίες και παρερμηνείες. Δυσάρεστα συναισθήματα και μια δόση απογοήτευσης μπορεί να μας οδηγήσουν στο να νιώθουμε -δικαίως ή αδίκως- πως οι άλλοι δεν μας καταλαβαίνουν πραγματικά.

Το μεσοδιάστημα Ήλιος / Πλούτωνας = Άρης μάς υποδηλώνει πως αυτό το διάστημα μπορεί να σχετίζεται με μια έντονη προσπάθεια. Στην ιδανική περίπτωση, βρίσκουμε ένα τρόπο να διοχετεύσουμε αυτή την ενέργεια και να αποδειχθεί πραγματικά χρήσιμη για εμάς. Στην αντίθετη περίπτωση, μπορεί να νιώσουμε καταπιεσμένοι ή ακόμα και θυμωμένοι. Παρόλο που ο θυμός μπορεί εύκολα να προκύψει αυτό το διάστημα, το ζητούμενο είναι να εξετάσουμε από πού προέρχεται έτσι ώστε να απελευθερωθούμε από την επιρροή του.

Από τα μεσοδιαστήματα Ερμής / Άρης = Ουρανός και Ερμής / Ποσειδώνας = Ουρανός προκύπτει η τάση μιας ηλεκτρισμένης ενέργειας που μπορεί να οδηγήσει σε ατυχείς συγκυρίες ή διαμάχες, εάν δεν προσέξουμε. Υπάρχει μια σχετική δυσκολία να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι αυτή την περίοδο καθώς νιώθουμε πως όλα στριφογυρίζουν γύρω μας και το μυαλό μας αποσπάται από την πραγματικότητα, παρασυρμένο στα "πρέπει" και στα "θέλω" μας, γεγονός που ίσως μάς ωθήσει σε λάθος χειρισμούς και βεβιασμένες δηλώσεις.







3 Νοεμβρίου, Υβριδική Έκλειψη Ηλίου στο Σκορπιό




Αυτή η ηλιακή έκλειψη ρίχνει ένα πέπλο μυστηρίου και διαίσθησης στην καθημερινότητά μας, έχει έναν έντονο συναισθηματικό χαρακτήρα που προκύπτει από τη διάθεσή μας να διατηρήσουμε όσα πιστεύουμε πως δικαιωματικά μας ανήκουν` έστω και αν χρειαστεί προς στιγμή να ξεφύγουμε απ’ ότι μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς και σίγουροι. Αυτή η περίοδος μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τις αδυναμίες μας και να μας δώσει απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα που μας απασχολούν έντονα. Μπορεί να φέρει λύσεις σε κάποια θέματα, έστω και αν εκ των πραγμάτων χρειαστεί να αφήσουμε πίσω καταστάσεις που έκαναν τον κύκλο τους` ακόμα και αν δε το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως. Η τελευταία έκλειψη του χρόνου απασχολεί άμεσα τους εκπροσώπους του σταθερού σταυρού` και ιδιαίτερα όσους έχουν πλανήτες ή σημεία στην 12η μοίρα (+ - 3 μοίρες).

Ο Πλούτωνας από τον Αιγόκερω, ως χορηγός της έκλειψης, παραμένει σε αμοιβαία υποδοχή με τον Κρόνο στο Σκορπιό ενώ συγχρόνως σχηματίζει γωνία εξαγώνου με την πολυαστρία στο Σκορπιό (Ήλιος, Σελήνη, Κρόνος, Ερμής και Βόρειος Δεσμός). Ο Άρης από το ζώδιο της Παρθένου σχηματίζει όψη τριγώνου με τον Πλούτωνα στον Αιγόκερω και γωνία εξαγώνου με την πολυαστρία στο Σκορπιό. Ο Ουρανός βρίσκεται στην κορυφή ενός σχηματισμού yod εφόσον σχηματίζει όψη χιαστί με την πολυαστρία στο Σκορπιό και τον Άρη στην Παρθένο, ενώ Δίας και Αφροδίτη μένουν σχεδόν αμέτοχοι στο φαινόμενο της έκλειψης. Η κυρίαρχη τάσης αυτής της έκλειψης είναι να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να ρίξουμε φως στις ασυνείδητες συμπεριφορές και συνήθειές μας με σκοπό να βελτιώσουμε τα αδύναμα σημεία μας, ώστε να είμαστε σε θέση να χαράξουμε ένα νέο ρεαλιστικό δρόμο στη ζωή μας.

Τα υψηλά επίπεδα ενέργειας και η αυξημένη ικανότητα απόδοσης, μπορούν ως ένα βαθμό να διασφαλίσουν την επιτυχία στις επιδιώξεις μας και μπορούμε να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας, χάρη στην έντονη θέλησή μας και τις ριζοσπαστικές λύσεις. Ας έχουμε όμως υπ' όψιν ότι δεν αποκλείονται και διάφορες αλλαγές, άμεσες και αποφασιστικές σε διάφορους τομείς της ζωής μας. Σε γενικές γραμμές, οι συναισθηματικές μας εκφράσεις θα είναι ιδιαίτερα τονισμένες και η ζωτικότητά μας αυξημένη. Από την άλλη πλευρά όμως, η εξίσου ισχυρή τάση που προκύπτει από αυτή την έκλειψη και μάς προκαλεί να τη διαχειριστούμε σωστά, είναι το ενδεχόμενο να εφαρμόσουμε τη δράση μας τόσο ξαφνικά και αυθόρμητα που να αναστατώσει το περιβάλλον μας αλλά και το κοινωνικό μας στάτους.

Ο ρυθμός της καθημερινότητάς μας επιταχύνεται και ίσως γίνει προσωρινά ασταθής ή απρόβλεπτος. Αν τον προηγούμενο καιρό καταπιέζαμε τον εαυτό μας να πειθαρχήσει σε κανόνες και "πρέπει", αυτήν την περίοδο ίσως θελήσουμε να ξεσπάσουμε ενάντια σε οποιονδήποτε περιορισμό. Η ανυπομονησία και μια έντονη επιθυμία για ριζοσπαστικές αποκλίσεις από το κατεστημένο, καθώς και αναπάντεχα γεγονότα που συμβαίνουν τώρα στην ζωή μας, μάς υποχρεώνουν να αλλάξουμε τον τρόπο που χειριζόμαστε τις καταστάσεις. Η ελευθερία και η ανεξαρτησία πράγματι μπορεί να μάς εξιτάρουν αλλά μ' έναν τρόπο που μπορεί να δημιουργούν μέσα μας ένα σχίσμα ή τουλάχιστον μια πολύ μεγάλη ένταση. Κατά έναν περίεργο τρόπο, ορισμένα περιστατικά που ίσως παλιότερα μάς αναστάτωναν, τώρα μπορεί να τα υποδεχτούμε ευχάριστα και να νιώθουμε ότι μάς απελευθερώνουν, ιδίως εάν το προηγούμενο διάστημα η ζωή μας έμοιαζε στάσιμη και συντηρητική.

Με τα μεσοδιαστήματα Ερμής / Άρης = Πλούτωνας και Αφροδίτη / Δίας = Ουρανός μάς υποδηλώνουν πως είναι ένα διάστημα που η αυθεντικότητά μας εκτιμάται και ανταμείβεται. Η περίοδος είναι καλή για καινοτομίες ή για να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό στον τρόπο που διεκπεραιώνουμε τις υποχρεώσεις μας. Μπορούμε να απολαύσουμε την ελευθερία του να είμαστε αυθόρμητοι και να ξεφεύγουμε από τα τετριμμένα παραβιάζοντας τους κανόνες. Παρόλα αυτά πρόκειται για ένα διάστημα έντονης συγκέντρωσης και δυναμικής έκφρασης όπου μπορεί λόγω συγκυριών να ξεσπάσουμε με λόγια σκληρά και να επανέλθουν στο προσκήνιο παλιές διαφωνίες. Ωστόσο, εάν εστιάσουμε στην ουσία του θέματος που μάς απασχολεί, το μυαλό μας είναι τώρα ικανό να εισχωρήσει σε βαθιά επίγνωση και να επηρεάσει σημαντικά τους άλλους.




Καλή χρονιά, με την ελπίδα να βρίσκουμε ευκαιρίες στις δυσκολίες...

Χρύσα Παπανικολάου