4.4.12

4-4-1968 η ΑΕΚ Κυπελλουχους Ευρωπης συνοδος Ηλιου-Κρονου, ιδιομοιρια, στο Κριο



4/4/1968
Η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που παίρνει Ευρωπαϊκό τίτλο στο μπάσκετ κερδίζοντας τη Σλάβια Πράγας στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων με 89-82. Βασικοί συντελεστές οι Γ. Αμερικάνος (29), Χρ. Ζούπας (12), Γ. Τρόντζος (24), Στ. Βασιλειάδης (11), Α. Λαρετζάκης (6), Α. Χρηστέας (4) και Λ. Τσάβας (3). Στη ραδιοφωνική μετάδοση του αγώνα ο Βασίλης Γεωργίου παραληρεί, ενώ μέσα και έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο που γίνεται ο αγώνας βρίσκονται 80.000 θεατές, ρεκόρ όλων των εποχών για αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη



Η Περιγραφή των τελευταίων λεπτών!
Μακάρι κάποτε η Βασίλισσα να αναστηθεί γιατι δεν της αξίζει να βρισκεται εκει που είναι τωρα...

Σε όσους στις 4 Απριλίου του 1968 άκουγαν λεπτό προς λεπτό την κατάκτηση του κυπέλλου από την ΑΕΚ. ΑΕΚ-Σλάβια 89-82 και η Ένωση στην κορυφή της Ευρώπης.

Δεν ήταν πολλοί εκείνοι που έμειναν μακριά... Στο Παναθηναϊκό Στάδιο υπήρχαν περισσότεροι από 80.000 Έλληνες φίλαθλοι. Το Στάδιο σειόταν, το Παγκράτι και οι γύρω περιοχές επίσης. Όλοι εκείνο το βράδυ ήταν ΑΕΚ. Σήμερα, 37 χρόνια, μετά το Καλλιμάρμαρο θα ξυπνήσει και θα θυμηθεί... Οι αναμνήσεις θα επιστρέψουν για να το στοιχειώσουν. Η κατάκτηση του κυπέλλου Σαπόρτα το 2000 έσβησε την μοναδικότητά του 1968, αλλά όχι και την ξεχωριστή του αύρα. Κάθε 4 του Απρίλη το ραντεβού για τους οπαδούς της ΑΕΚ είναι εκεί, στο ίδιο Στάδιο. Έστω κι αν είναι λίγοι, είναι πάντα εκεί. Για να θυμούνται και να ευχαριστούν τον Νίκο Μήλα, τον Χρηστέα, τον Αμερικάνο, τον Βασιλειάδη, τον Λαρεντζάκη, τον Ζούπα, τον Τρόντζο, τον Τσάβα, τον Νεσιάδη, τον Δημητρίαδη και τον Πετράκη.

Οι αναμνήσεις μιας φωνής...

Όσοι δεν ήταν στο Καλλιμάρμαρο εκείνο το βράδυ και όσοι ακόμα δεν είχαν γεννηθεί, έχουν συνδέσει την κατάκτηση του τροπαίου με τη φωνή του Βασίλη Γεωργίου. Ο ίδιος άνθρωπος περιέγραψε και τον τελικό της ΑΕΚ στη Λωζάννη το 2000 και μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας για τις αναμνήσεις του 37 χρόνια μετά από εκείνη τη μεγάλη νύχτα.

«Ήταν κάτι το ανεπανάληπτο, ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της Ελλάδας. Έτυχε να ήμουν εγώ ο σπήκερ εκείνης της αναμέτρησης και σίγουρα ζήσαμε μεγάλες στιγμές. Εγώ ήμουν για το ραδιόφωνο και ο Φαίδωνας Κωνσταντουδάκης για τον γραπτό Τύπο. Ο τελικός ήταν προγραμματισμένος για τις οκτώ και μισή το βράδυ και εγώ - όπως πάντα - πήγα νωρίς στο στάδιο. Ήταν έξι και τέταρτο και είδα κάτι το ανεπανάληπτο. Το Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν κατάμεστο και ο κόσμος συνέχιζε να έρχεται. Νόμιζα ότι οι φίλαθλοι έκαναν λάθος στην ώρα έναρξης».

Σχόλια συναισθηματικά, σχόλια συγκινητικά, αλλά πάντα υπάρχει και το αγωνιστικό θέμα. «Η Σλάβια ήταν μια υπερδύναμη, με παίκτες στην μικτή Ευρώπης. Όμως με τη βοήθεια του κόσμου και με την πίστη των παικτών η ΑΕΚ νίκησε. Το Στάδιο ήταν μέσα στο σκοτάδι εκτός από τον αγωνιστικό χώρο. Ένα λεπτό πριν τη λήξη όλοι οι φίλαθλοι άναψαν κεριά και με αυτόν τον τρόπο πανηγύρισαν τον θρίαμβο μέχρι να κάνει τον γύρο του θριάμβου ο Γιώργος Αμερικάνος. Χαίρομαι που βλέπω ότι μετά από 37 χρόνια οι νέοι συνάδελφοι τιμούν εκείνη την ομάδα».

Οι πόντοι της ΑΕΚ εκείνο το βράδυ, που κέρδισε 89-82 τη Σλάβια ήταν ως εξής: Χρηστέας 4, Αμερικάνος 29, Βασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Ζούπας 12, Τρόντζος 24, Τσάβας 3, Νεσιάδης, Δημητριάδης, Πετράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: