9.3.12

Άρης: Η Έκρηξη του Ατόμου



Ο Άρης συμβολίζει τη μαζική, εκρηκτική εκτόξευση των ενεργειών του ατόμου προς τα έξω! Ο πλανήτης αυτός είναι το πολικό αντίθετο της Αφροδίτης! Όπως η Αφροδίτη έτσι και ο Άρης φροντίζει για την ικανοποίηση των προσωπικών αναγκών του ατόμου αλλά το κάνει με διαμετρικά αντίθετο τρόπο από την Αφροδίτη. Η θεά του Έρωτα μπορεί να συνυπάρχει απόλυτα ειρηνικά με τους ανθρώπους γύρω της γιατί μέσα από τις συνθήκες ηρεμίας και συνεργασίας που έντεχνα δημιουργεί, καταφέρνει και μαγνητίζει επάνω της ωφέλιμα στοιχεία για το εγώ της (ηδονές, ερωτικές σχέσεις, χρήμα). Αντίθετα η φύση του Άρη δεν του επιτρέπει να διεκδικήσει τα ωφέλιμα πράγματα για το εγώ του μέσα σε συνθήκες ηρεμίας, επειδή δεν έχει στο DNA του τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης και της συνεργασίας. 
Ο Άρης εκρήγνυται και με το ωστικό κύμα που δημιουργεί επιβάλλει το δικό του εγώ, διώχνοντας τους άλλους μακριά από το ζωτικό του χώρο. Με την επιθετική, διασπαστική του ενέργεια καθαρίζει το τοπίο γύρω του από τους «αντιπάλους» και κατακτά τόσο το ποθούμενο – τρόπαιό του όσο και την ηδονή της νίκης!
Ο Άρης σχετίζεται με τη δράση, τη ζωώδη ενέργεια, την αλόγιστη, λιμπιντική επιθυμία και είναι ο πλανήτης που αντιπροσωπεύει το ένστικτο της επιβίωσης. Τα ποταπά ένστικτά μας, όπως η επιθετικότητα, η οργή, η μανία κυβερνώνται από τον Άρη, ο οποίος επιδρά επάνω μας σαν μία πανίσχυρη δύναμη που μας εξωθεί στο να επιβιώσουμε εμείς, ακόμη και σε βάρος των άλλων. 

Το εγώ είναι τα άλφα και το ωμέγα για τον Άρη, του οποίου ο εγωισμός είναι οφθαλμοφανής, απόλυτος και χωρίς να επιδέχεται εξήγηση. Υπάρχω άρα υπερασπίζομαι το εγώ μου. Ο Άρης μας εξωθεί στο να δρούμε ακαριαία και παρορμητικά χωρίς σκέψη, χωρίς ευγένεια, ακριβώς όπως και ο πολεμοχαρής Θεός. Θέλει να μας φέρει σε επαφή με τα  ακατέργαστα, πρωτόγονα στοιχεία μας. Μας εξωθεί στο να επιβάλουμε το εγώ μας αλλά όχι όπως το κάνει ο Ήλιος που ενέχει τα στοιχεία της βούλησης και της δημιουργικότητας. Ο Άρης μας ωθεί να επιβληθούμε άλογα, επιθετικά και χωρίς σεβασμό στους κανόνες και στις συνθήκες.  Η ενέργεια του Άρη ανάγεται τελικά σε μια ζωώδη κατάσταση επίδειξης ισχύος που απομακρύνει τον άνθρωπο από την έλλογη φύση του και τον γυρίζει στις σπηλιές του παρελθόντος του.

Στην ελληνική μυθολογία ο Θεός Άρης ήταν το μόνο νόμιμο παιδί του Δία και της Ήρας. Από τον πατέρα του κληρονόμησε τη δύναμη, το θάρρος, την ισχυρογνωμοσύνη, τη ρώμη, την αρρενωπότητα. Το DNA της μητέρας του φαίνεται στο παραλογισμό και στον ετσιθελισμό του, στη ζήλια, στην αλόγιστη ανάγκη του να επιβάλλει το δικό του, έστω και με δόλια μέσα, στους θυμούς και στην υπερέντασή του. Ωστόσο, σαν ατόφιο αντρικό πρότυπο που ήταν και μολονότι δεν τον χώνευαν ούτε οι ίδιοι οι ολύμπιοι Θεοί, είχε μία σωρεία κατακτήσεων. Φυσικά αυτός ο τραχύς, αγενής και επιθετικός άντρας λάτρευε τον πόλεμο και ήταν ο Θεός του.

Η πιο διάσημη κατάκτηση του Άρη ήταν «θεά» όνομα και πράγμα! Μιλάμε βέβαια για τη βασίλισσα του έρωτα, τη πανέμορφη Αφροδίτη που, με τη σειρά της, μάλλον αγάπησε τον Άρη πιο πολύ από το νόμιμο άντρα της Ήφαιστο. Αν και η θεά του έρωτα μπορούσε να έχει όποιον άντρα ήθελε, προτιμούσε τον «μπρουτάλ» Άρη επειδή τον θαύμαζε για τη δύναμή του και  τις νίκες του. Ένας τέτοιος άντρας εκπέμπει στη γυναίκα το μήνυμα ότι θα της παρέχει προστασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ο μισητός θεός δεν ήταν έντιμος. Αθετούσε το λόγο του και έκανε αυτό που εξυπηρετούσε τη παρόρμηση, το μένος και τα ένστικτά του.

Ο πλανήτης Άρης που αστρολογικά εκφράζει ότι και μυθολογικά ο αντίστοιχος θεός είναι ο κυβερνήτης του Κριού! Ο Κριός είναι πύρινο ζώδιο και σχετίζεται με την πρώτη σπίθα. Είναι η αφετηρία κάθε γεγονότος, η εκκίνηση, η πυροδότηση. Είναι η στιγμή της εκπυρσοκρότησης του πυραύλου αλλά και της εκσπερμάτισης, όταν ο άντρας χαρίζει το σπέρμα του στη γυναίκα για να αρχίσει ο κύκλος της γονιμοποίησης.

Στο μυστήριο του έρωτα η Αφροδίτη δημιουργεί μία μαγνητική, ερωτική έλξη, η οποία αναστατώνει τις αισθήσεις. Ο Άρης ξυπνά τη λίμπιντο και προκαλεί την ακαταμάχητη σεξουαλική έλξη. Ο έρωτας για τον Άρη είναι περιπέτεια και πόλεμος. Ενώ η Αφροδίτη  φροντίζει για τη διατήρηση των ισορροπιών στη σχέση, ο Άρης είναι διασπαστικός και φροντίζει να αναδείξει τις διαφορές του ζευγαριού. Ωστόσο, η ζωώδης φύση του τον θέλει να ξεχύνεται στη πάλη του σεξ, το οποίο όμως τελικά ενώνει τους ανθρώπους, έστω και σωματικά. Αν και χρειάζονται οπωσδήποτε και στοιχεία όπως η συναισθηματική και πνευματική επικοινωνία (τομείς άλλων πλανητών), η φλόγα του πάθους δεν θα φουντώσει ποτέ αν δεν μπει στη σκηνή ο  Άρης για να μετατρέψει τα άτομα σε ηφαίστεια που θα πυροδοτήσουν τη λάβα τους.

Ο Άρης είναι μεν διασπαστικός αλλά υπακούοντας τελικά κι αυτός  στο νόμο των πολικοτήτων και του Τάο, από ένα σημείο και μετά αρχίζει να συνενώνει αντί να διασπάει. Η παρορμητική ενέργεια του Άρη γίνεται η αφορμή για καβγάδες και ξεσπάσματα που εκτονώνουν αρνητικά συναισθήματα, τραύματα, μνησικακίες, εμμονές. Όταν τα άτομα, έστω και με άσχημο τρόπο, εκδηλώσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα, τότε αποφορτίζονται οι ψυχές και αυτόματα  το κενό καλύπτεται από αγάπη. Σαφώς και η αγάπη δεν είναι ιδιότητα του Άρη αλλά, παραδόξως, η αριανή ενέργεια από ένα σημείο και έπειτα ανοίγει το δρόμο για την αγάπη. Ουσιαστικά αυτό γίνεται ερήμην του Άρη, όπως άλλωστε και σχεδόν όλες του οι πράξεις που –όπως είπαμε- είναι αποκυήματα ενστίκτου και παρόρμησης και όχι συνειδητές επιλογές. Επί πλέον μη ξεχνάμε ότι η πιο ηδονιστική μορφή συνένωσης, το σεξ ανήκει στη δικαιοδοσία του Άρη. Τελικά αυτός ο άλογος θεός ενώ κάνει τα πάντα να σπείρει τη διχόνοια γύρω του τελικά προσφέρει τη μεγαλύτερη χαρά, υποτασσόμενος και αυτός στον νόμο των αντιθέτων του Τάο.

Η στιγμή της εκσπερμάτισης είναι άκρως αποκαλυπτική για τη φύση του Άρη. Αποσπάται από τον άντρα κάτι από το ίδιο του το είναι, από την υπόσταση του, από το ενεργειακό και συναισθηματικό του πεδίο  και εκσφενδονίζεται προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, προς ένα κατάλληλο υποδοχέα – αποδέκτη. Είναι το σπέρμα που ξεπετάγεται ορμητικά από το αντρικό μόριο για να ελκυστεί και να περικαλυφθεί από το γυναικείο γεννητικό όργανο, για να «προσθέσει» ουσία, ενέργεια, αισθήσεις, συναισθηματική διέγερση σε αυτό.

Στο πλανητικό μας σύστημα η Αφροδίτη και ο Άρης είναι οι πιο κοντινοί πλανήτες στη Γη, η οποία παρεμβάλλεται ανάμεσά τους. Στην ερμηνεία των αστρολογικών αρχετύπων, η αστρονομική θέση του κάθε πλανήτη είναι σημαντική. Η Αφροδίτη κινείται εσωτερικά σε σχέση με τη τροχιά της Γης, γι αυτό και σχετίζεται με την κεντρομόλο δύναμη της συγκέντρωσης των εμπειριών. Αντίθετα ο Άρης κινείται εξωτερικά και γι αυτό αντιπροσωπεύει τη φυγόκεντρο δύναμη, την απελευθέρωση των εσωτερικών μας εντάσεων και τον αγώνα για την επιβίωση.  Όταν η εσωτερική πίεση αυξάνεται μέχρι του σημείου να φθάσει στο σημείο έκρηξης, τότε συμβαίνει μία Αριανή απελευθέρωση σαν ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται. Το άτομο δρα άλογα και ορμητικά, εξυπηρετώντας την ανάγκη του να απελευθερώσει την εσωτερική του πίεση.

Στον έρωτα η θέση του Άρη στο προσωπικό μας ωροσκόπιο δηλώνει τη σεξουαλική μας φύση και τον τρόπο με τον οποίο την εξωτερικεύουμε. Απεικονίζει το δρόμο που ακολουθεί η παρόρμησή μας για να κατακτήσουμε το άτομο που μας διεγείρει αισθησιακά. Επίσης δείχνει το πώς εκφράζουμε το θυμό μας και τι είναι αυτό που μας θυμώνει πιο πολύ. Επομένως, αφού είναι προϋπόθεση μίας υγιούς σχέσης το να υποστηρίζουμε τα ορμέμφυτά μας -με όσο το δυνατό λιγότερη επιθετικότητα φυσικά-  ας ταξιδέψουμε στον ζωδιακό παρέα με τον Άρη για να αποκωδικοποιήσουμε τις διαθέσεις του και για να τον εντάξουμε δημιουργικά στην ερωτική μας ζωή…

Σμάρω Σωτηράκη

Αυτό το άρθρο είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου "Τα Αστρολογικά μονοπάτια του Έρωτα", των εκδόσεων Introbooks.

Δεν υπάρχουν σχόλια: