31.1.12

1958 Κωστας Γαστουνιωτης ο πρωτος ραδιοπειρατης στην Ελλαδα

Το καλοκαιρι του 1956, ο Κωστας Γαστουνιωτης, ενας δεκαεξαχρονος  Ροκεντρολιστας  μαθητης στο χωριο Τσουκαλεικα της Πατρας, γινεται ο πρωτος  ραδιοπειρατης που αναστατωνει την Ελλαδα. Κινουμενος από την  αγαπη του για τη μουσικη, κατασκευαζει ένα μικρο πομπο και εκπεμπει απογορευμενα ρεμπετικα και rock and roll που αγαπαει η νεολαια. Οι πρωτες αυτές εκπομπες σταματουν με την επεμβαση της Χωροφυλακης.
Δυο χρονια αργοτερα κατορθωνει να κατασκευασει ένα πομπο δυο κιλοβαττ που μπορει να εκπεμπει χωρις ορατη κεραια. Συνδεει τον πομπο με το δικτυο της ΔΕΗ, και τα ηλεκροφορα συρματα παιζουν τον ρολο μιας τεραστιας αντενας. Προκειται για ένα πραγματικο αθλο. Ο πειρατικος σταθμος  ακουγεται καλυτερα από τον κρατικο του ΕΙΡ, που ειχε ειδικους πυργισκους για την κεραια του στο υψωμα του δασυλλιου. Χρησιμοποιησε παλαιο στρατιωτικο υλικο που αγορασε από το Μοναστηρακι και συναρμολογησε τον πομπο με βοηθο την δεκατετραχρονη αδελφη του.
Στις 23 Σεπτεμβρη 1958, ο Γαστουνιωτης βγαινει στον αερα και ακουγεται μεχρι το Μεσολογγι. Το υπουργειο θορυβειται, δινει σημα και η αστυνομια κινητοποιειται  αμεσως.
Η Πατρα γεμιζει από αστυνομικους και ραδιογωνιομετρα που δινουν την εντυπωση ότι πρασπαθουν να αποκαλυψουν το κρησφυγετο του μεγαλυτερου εγκληματια. Πλησιαζουν στα 200 μετρα από  το σπιτι του, αλλα δεν τον εντοπιζουν.Ο  Γαστουνιωτης κανει εν πραγματικο ανταρτικο στον αερα. Ειχε πεισμωσει από το τυποποιημενο προγραμμα του ΕΙΡ, που αγνοουσε τη νεολαια.
Η αστυνομια αρχιζει και συλλαμβανει ολους τους τεχνικους της Πατρας και τοτε, για να μην ταλαιπωρουνται οι αθωοι, ο Γαστουνιωτης παρουσιαζεται στη Ασφαλεια Πατρων. Εκπληκτος  ο Διοικητης ειδε τον δεκαοκταχρονο να λεει ότι αυτος ηταν ο καταζητουμενος.
Το θεμα γινεται πρωτοσελιδο στις εφημεριδες και ο Γαστουνιωτης δηλωνει ότι είναι σς θεση να στησει και τηλεοπτικο σταθμο, αλλα οι αρχες είναι κουφες σε αυτές τις προτασεις.
Λιγα χρονια αργοτερα θα φυγει για παντα από την Ελλαδα. Πηγαινει στην Αμερικη, οπου και διαπρεπει. Οι Αμερικανοι τον χρησιμοποιουν για να στησουν τα πιο εξελιγμενα τηλεπικοινωνιακα τους συστηματα. Εκανε σπουδαια καριερα και ιδρυσε αρκετες εταιρειες υψηλης τεχνολογιας.
Πηγη το βιβλιο του Μανωλη Νταλουκα  Ελληνικο Ροκ
 Ιστορια της νεανικης κουλτουρας από την γενια του Χαους  μεχρι το θανατο του Παυλου Σιδηροπουλου 1945-1990. Κυκλοφορει από τις εκδοσεις Αγκυρα Ετος εκδοσης 2006 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ  ΚΕΝΤΡΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

που εξαφανιστηκε η ενδιαφερουσα αναρτηση για το οτι ηταν γνωστη η σημερινη κριση ηδη από το 1952 (όταν ο Ισίδωρος Πόσδαγλης ολοκλήρωνε το ... Πανεπιστήμιο της Μόσχας .....) ???