5.10.11

Μαύρη Σελήνη–Οι απόκρυφες όψεις μας

Γράφει ο Karl-Heinz Ottinger
Karl Heinz Ottinger











Στην αστρολογία, η Λίλιθ θεωρείται η σκοτεινή και απόκρυφη πλευρά του φεγγαριού. Τόσο απόκρυφη που καθορίζει την απόκρυφη πλευρά μας (και όχι μόνο την απόκρυφη σεξουαλικότητα όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν). Άλλοι την φαντάζονται ως πόρνη, άλλοι ως τέρας, άλλοι ως Λεβιάθαν και άλλοι ως τον… καταραμένο όφη.



Μυθολογίες...
Η Μαύρη Σελήνηή αλλιώς Λίλιθ είναι ουσιαστικά η πρώτη γυναίκα του Αδάμ. Κατά την Γένεση ο Θεός έπλασε τα πάντα σε ζεύγη. Αρσενικό & θηλυκό, σε πείσμα κάποιων νέο-προοδευτικών που πιστεύουν πως έφτιαξε τον Αδάμ και τον ...Όφη!

Αδάμ στα εβραϊκά, σημαίνει «αυτός που είναι φτιαγμένος από χώμα» και ή ίδια ιδιότητα αποδίδεται και στην Λιλιθ ως Αδαμάχ, δηλαδή αυτή που είναι φτιαγμένη από χώμα.
Η Λίλιθ που στα εβραϊκά σημαίνει Νύχτα ήταν το αντικείμενο των ερωτικών ονειρώξεων και πόθων του Αδάμ αλλά ουδέποτε σύντροφος του με την κυριολεκτική έννοια του όρου. Μια αναφορά στην Λίλιθ γίνεται από τον Ησαΐα στο 34,14 σαν την στρίγγλα κουκουβάγια της νύχτας.
Η Λίλιθ «ξέφυγε» και -παρά τις εκκλήσεις των αγγέλων για να την επαναφέρουν στην τάξη- αυτή έμεινε ανυπότακτη. Παρ’ όλες τις απειλές πως τα παιδιά που θα γεννοβολά θα πεθαίνουν, αυτή διάλεξε το δικό της πεπρωμένο.
Έτσι «εξορίστηκε» σε ένα νησί όπου βρωμούσε και έζεχνε και σύμφωνα με τους συγγραφείς των μύθων ήταν καταφύγιο για λύκους, κουκουβάγιες, ερπετά και στρουθοκαμήλους και ζευγάρωνε με δαίμονες.

Στην Αστρολογία, η Λίλιθ σύμφωνα με την παράδοση είναι αρκούντως ...δαιμονική, στο πνεύμα μάλλον της Εβραϊκής ηθικής. Υποδεικνύει τα σεξουαλικά πάθη, τον πειρασμό, την αποπλάνηση αλλά και είναι καταλυτικός παράγοντας σε μια ερωτική προδοσία. Επίσης, υπό  αρκετά έντονη δυσαρμονία έχουμε ροπή προς την αθεΐα, την ανηθικότητα αλλά και τις δυσδιάγνωστες ασθένειες, ένα σεξουαλικό κάρμα, την θνησιμότητα κατά τον τοκετό, τις δηλητηριάσεις κλπ.

...Και πραγματικότητα
Απομονώνοντας τις υπερβολές, φαίνεται πως η Λίλιθ έχει μεν μια ουσιώδη σχέση με την «σκιερή» πλευρά μας, κάτι όμως που μπορεί να εξελιχθεί ιδιαίτερα δημιουργικά, όταν καταφέρνουμε να συμφιλιωθούμε μαζί της.
Μια «προσβαλλόμενη» Λίλιθ στο γενέθλιο ωροσκόπιο δείχνει την αδυναμία του ατόμου να κόψει τον ομφάλιο λώρο της σεξουαλικής ή και συναισθηματικής εξάρτησης. Πολλές φορές μια τέτοια Μαύρη Σελήνη ιδίως σε γωνιακούς οίκους και δη στον ASC μας δίνει ένα άτομο που αμφισβητεί την υπόσταση του (δεν είμαι όμορφος, είμαι κοντός κλπ) ή δεν αποδέχεται την φύση του και τελικά παρεκκλίνει.

Γενέθλιες Όψεις και Μαύρη Σελήνη

Ο Ήλιος ως φυσικός σημειοδότης των απολαύσεων δείχνει την ανάγκη πως η Μαύρη Σελήνη πρέπει να παρέχει την πλήρη ηδονή έτσι ώστε η τεκνοποίηση και η απόλαυση (5ος οίκος) να πληρούν τον Ήλιο και να του δίνουν λόγο ύπαρξης.
Γενικότερα, αυτές οι όψεις προσδίδουν μαγνητισμό στην προσωπικότητα του ατόμου και συχνά το σπρώχνουν να ασχοληθεί με απόκρυφες τέχνες ή τεχνικές.

Η Σελήνη με την Μαύρη Σελήνη είναι ουσιαστικά οι διαφορετικές όψεις του ίδιου νομίσματος αλλά που αρνούνται και αδυνατούν να λειτουργήσουν αρμονικά μιας και το σεξουαλικό πάθος συγκρούεται με το ψυχισμό και την ανάγκη προστασίας.
Ωστόσο, η όψη θεωρείται πρώτης γραμμής για άτομα-δημιουργούς που απευθύνονται στο κοινό.Η συνεχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: