3.9.11

Hans J. Eysenck - Στο κατώφλι της επιστημονικής αστρολογίας

Ο Eysenck ήταν ένας σημαντικός Γερμανός ψυχολόγος

από την Κατερίνα Σαλωνίκη
katerina











Ο Eysenck ήταν ένας σημαντικός Γερμανός ψυχολόγος και καθηγητής, που όπως και ο Jung προσπάθησε να προσεγγίσει την αστρολογία, μελετώντας την για την επιστήμη του.
Σαν στόχο του είχε την διατύπωση μιας επιστημονικής θεωρίας για την προσωπικότητα.
Είχε δηλώσει πως «όταν κάτι δεν μπορεί να μετρηθεί, δεν υπάρχει».
Μελέτησε όμως τη μη μετρήσιμη αστρολογία κυρίως κατά την περίοδο 1975-1985 αναγνωρίζοντας πως υπήρχαν κάποια στοιχεία αντιφατικά και αμφισβητήσιμα, αλλά διέκρινε ένα πυρήνα που μπορούσε να ελέγξει μέσα από αυτόν την αξιοπιστία της.
Υποστήριξε ότι η αστρολογία διατυπώνει ελέγξιμους ισχυρισμούς όπως ότι οι θέσεις των πλανητών συνδέονται με την προσωπικότητα.

Η μελέτη του άρχισε με τα ευρήματα του Γκωκλέν και το συσχετισμό των πλανητικών θέσεων που σχετίζονται με την προσωπικότητα διακεκριμένων επαγγελματιών.
Ο Eysenck στάθηκε στο γεγονός πως σε κάποια επαγγέλματα όπως των διακεκριμένων ζωγράφων επιχειρηματιών, στρατιωτικών και άλλων, η στιγμή της γέννησης καθορίζονταν από κάποιους πλανήτες οι οποίοι βρίσκονταν κοντά ή μακριά από τις περιοχές της Ανατολής και του Μεσουρανήματος.
Συνεχίζοντας την προσφορά στην αστρολογία προχώρησε σε μία έρευνα σχετικά με τα ηλιακά ζώδια.
Πήρε μία λίστα 1795 ατόμων από έναν Βρετανό αστρολόγο τον Jeff Mayo με την οποία θα συνέδεε το ηλιακό τους ζώδιο με τη βαθμολογία τους σε ένα ερωτηματολόγιο, που μετρούσε την εξωστρέφεια συντεταγμένο από τον Mayo.
Τα αποτελέσματα συμφωνούσαν πλήρως με την αστρολογία.
Γοητευμένος ο Eysenck του πρόσφερε το δικό του ερωτηματολόγιο για να χρησιμοποιήσει σε περαιτέρω έρευνες.
Αργότερα ένας άλλος Βρετανός αστρολόγος ο Joe Cooper έδωσε στον Eysenck μια μελέτη με φοιτητές του πανεπιστημίου του Bradford, όπου οι μέσοι βαθμοί εξωστρέφειάς τους ήταν αντίθετοι με το ηλιακό τους ζώδιο.
Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα τη μελέτη των Mayo, White και Eysenck όπου ερευνήθηκαν οι δείκτες εξωστρέφειας 2324 φοιτητών, ακολουθώντας με μικρότερο δείγμα, οι Smithers και Cooper. Τα αποτελέσματα συμφωνούσαν βεβαίως με την αστρολογία.
Οι αστρολόγοι θεώρησαν ότι η μελέτη του Eysenck ήταν πιθανότατα η πιο σημαντική εξέλιξη στο χώρο της αστρολογίας τον συγκεκριμένο αιώνα.
Αργότερα προχωρώντας, κατέληξε πως τα δείγματα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι μεγάλα σε αριθμό, διότι έτσι έχουμε καλύτερα και πιο σαφή αποτελέσματα.

Ο  Eysenck συνέβαλε στη έκδοση ενός σπουδαίου και σημαντικού δημοσιεύματος με τίτλο «Πρόσφατες Εξελίξεις στην Γενέθλια Αστρολογία» ζητώντας από αυτόν και άλλους 43 την συνδρομή τους για να διασφαλισθεί η αξιοπιστία του δημοσιεύματος. Το ενδιαφέρον του για την αστρολογία οδήγησε κατόπιν σε διοργανώσεις σεμιναρίων από οπαδούς της αστρολογίας, ενώ συγκροτήθηκε Επιτροπή Αντικειμενικής Έρευνας στην Αστρολογία με τον ίδιο για Πρόεδρο.
Στα τέλη της δεκαετίας του 70’ οι έρευνες του Eysenck και του David Nias οδήγησαν στην κυκλοφορία του βιβλίου «Αστρολογία – Επιστήμη ή Προκατάληψη» (Science or Superstition?) στο οποίο συμπεριλαμβάνονταν τα αστρολογικά αξιώματα, τα ζώδια, ο γάμος, οι ασθένειες, η αυτοκτονία, οι επιδράσεις της Σελήνης και οι εργασίες του Γκωκλέν.
Αργότερα μαζί με τον Nias προχώρησε σε σημαντικές ανασκευές με σπουδαία διαφωτιστικά αποτελέσματα. Έγραψε πολλές μελέτες σχετικά με ερευνητικές μεθόδους στο χώρο της αστρολογίας και η συμβολή του ήταν σημαντικότατη και καθοριστική.
 eysenck
O Eysenck ήταν Ιχθύς με την Σελήνη στο ίδιο ζώδιο και τον Ωροσκόπο του στον Αιγόκερω.
Με την ακριβέστατη σύνοδο Ήλιου – Σελήνης στους Ιχθύες κατανοούσε ενστικτωδώς τις αντιδράσεις των άλλων, πάνω στις οποίες εργάστηκε με εξαιρετική ακρίβεια και επιμονή.Η συνεχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: