5.8.11

Νέες ενδείξεις για νερό στον Άρη



Νέες ενδείξεις για ρέον νερό στον Άρη, που αυξάνουν κατά πολύ την πιθανότητα για ύπαρξη ζωής στον Κόκκινο πλανήτη, φέρνουν οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που τράβηξε το διαστημικό όχημα Mars Reconnaissance Orbiter, της NASA.

Τα νέα ευρήματα αποτελούν προϊόν έρευνας που πραγματοποίησε ομάδα Αμερικανών και Ελβετών επιστημόνων και δημοσιεύθηκε, την Πέμπτη, στο επιστημονικό περιοδικό Science.



Οι φωτογραφίες δείχνουν υδάτινα μονοπάτια στα όρη του πλανήτη, σε βραχώδεις πλαγιές που ζεσταίνονται από τον ήλιο, και εξαφανίζονται τον χειμώνα.



"Αυτό θα μπορούσε να είναι ρέον νερό" είπε ο επικεφαλής της νέας μελέτης καθηγητής Αλφρεντ ΜακΓιούεν από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Τα υδάτινα μονοπάτια, όπως είπε, έχουν μικρό πλάτος ενώ το μήκος τους μετράται σε εκατοντάδες μέτρα. "Η καλύτερη εξήγηση που μπορούμε να δώσουμε μέχρι τώρα για αυτές τις παρατηρήσεις είναι ότι πρόκειται για αλμυρό νερό" υποστήριξε ο ΜακΓιούεν.



Όπως υποστηρίζει η έρευνα, η αλμυρότητα μειώνει τη θερμοκρασία στην οποία το νερό παγώνει και νερό, το οποίο είναι τόσο αλμυρό όσο αυτό στους ωκεανούς της Γης θα μπορούσε να υπάρξει σε αυτά τα μέρη του Κόκκινου πλανήτη, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.



"Το πρόγραμμα εξερεύνησης του Άρη από τη NASA μας φέρνει όλο και πιο κοντά να καταλήξουμε στο ότι ο Κόκκινος Πλανήτης θα μπορούσε να φιλοξενήσει κάποιο είδος ζωής", είπε ο διευθυντής της NASA Τσαρλς Μπόλντεν.



Τα πρώτα σημάδια για ύπαρξη νερού στον Άρη, τα είχε ανακαλύψει πριν από περίπου δέκα χρόνια η NASA, όμως τότε οι ενδείξεις ήταν ότι το νερό ήταν παγωμένο και συγκεντρωμένο στους πόλους.



Δεν υπάρχουν σχόλια: