23.7.11

Εικόνες του αστεροειδούς «Εστία

 

Vesta_from_DawnΣημαντικές εικόνες του αστεροειδούς «Βέστα» (Εστία) κατέγραψε το διαστημικό σκάφος «Dawn», το οποίο έχει τεθεί με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον διαμέτρου 530 χιλιομέτρων αστεροειδή. Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν για πρώτη φορά τους κρατήρες και άλλα στοιχεία της επιφάνειας του αστεροειδούς.
Το διαστημικό σκάφος «Dawn» τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά το περασμένο Σάββατο γύρω από τον αστεροειδή. Είναι η πρώτη φορά που ένας τεχνητός δορυφόρος τίθεται σε τροχιά γύρω από ένα αστρικό αντικείμενο μέσα στην κύρια ζώνη αστεροειδών, μεταξύ των πλανητών Άρη και Δία. Ο δορυφόρος είναι εξοπλισμένος με ειδικά μηχανήματα, με απώτερο σκοπό τη μελέτη της συμπεριφοράς του διαστημικού αντικειμένου και εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε τροχιά για ένα χρόνο, πριν αναχωρήσει για τον επόμενο προορισμό, τον πλανήτη-νάνο Δήμητρα, τον Ιούλιο του 2012.
Οι επιστήμονες φιλοδοξούν να αποσπάσουν πληροφορίες για την δημιουργία του αστεροειδούς πριν από 4,6 δισ. χρόνια, καθώς το διαστημικό σκάφος θα φτάσει σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την «Εστία». Το διαστημικό σκάφος «Dawn» εκτοξεύτηκε από τη NASA πριν από 4 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: