23.7.11

Τέταρτο φεγγάρι για τον Πλούτωνα


Pluto-P4_moonΤο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble ανακάλυψε ένα μικρό τέταρτο φεγγάρι σε τροχιά γύρω από τον μακρινό παγωμένο «νάνο» πλανήτη Πλούτωνα, ανακοίνωσε η NASA. Το διαστημικό τηλεσκόπιο έψαχνε για δακτυλίους γύρω από τον «εκκεντρικό» πλανήτη στην άκρη του ηλιακού μας συστήματος, όταν εντόπισε το P4, όπως είναι το προσωρινό όνομα, που δόθηκε στο πρόσφατα ανακαλυφθέν φεγγάρι.
Με εκτιμώμενη διάμετρο 13 έως 34 χιλιόμετρα, το P4 είναι το μικρότερο από τα τέσσερα φεγγάρια του Πλούτωνα, αναφέρει σε ανακοίνωση της η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ. Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Πλούτωνα, ο Χάρων, έχει διάμετρο 1.043 χιλιόμετρα, και τα δυο άλλα φεγγάρια του, Νιξ και Ύδρα, έχουν διάμετρο από 32 - 113 χλμ.
«Το θεωρώ αξιοσημείωτο ότι οι κάμερες του Hubble μας έδωσαν τη δυνατότητα να δούμε ένα τέτοιο μικρό αντικείμενο με τόση σαφήνεια από απόσταση μεγαλύτερη των 5 δισεκατομμυρίων χλμ.», δήλωσε ο Μαρκ Σοουόλτερ του Ινστιτούτου SETI στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας, ο οποίος είναι επικεφαλής αυτού του προγράμματος παρατήρησης με το Hubble.
Η παρατήρηση από το Hubble αποτελεί μέρος των συνεχιζόμενων εργασιών για την υποστήριξη της αποστολής «Νέοι Ορίζοντες» της NASA, που έχει προγραμματιστεί να έχει μια στενή επαφή με τον Πλούτωνα και τα φεγγάρια του το 2015.
Το P4 βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές του Νιξ και της Ύδρα, αμφότερα εκ των οποίων ανακαλύφθηκαν από το Hubble το 2005. Ο Χάρων ανακαλύφθηκε το 1978 από το αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: