13.6.11

Το «Πρόβλημα των Γενεθλίων» και η διάδοση της Αστρολογίας

Γράφει ο Urania lab

Η θεωρία των πιθανοτήτων, κλάδος της στατιστικής και των μαθηματικών, ασχολείται με την εμφάνιση γεγονότων, σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Και όπως κάθε επιστημονικός κλάδος έχει κι αυτός τα παράδοξα του. Μπορεί να θεωρούμε ένα γεγονός σπάνιο, που στην πραγματικότητα δεν είναι. Ένα από τα διασημότερα παραδείγματα είναι το «Πρόβλημα των Γενεθλίων», που διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1930 και από τότε εντυπωσιάζει όλους τους ενδιαφερόμενους.

Ας υποθέσουμε, ότι κάνετε μια συγκέντρωση σπίτι σας και καλείται φίλους σας. Ρωτήστε τους πότε έχουν γενέθλια. Εξ’ αρχής θα πιστεύατε, ότι η πιθανότητα να βρεθούν δύο άτομα που να έχουν την ίδια ημέρα γενέθλια είναι σχεδόν μηδενική. Οι στατιστικοί έχουν αποδείξει, ότι σε μια ομάδα 23 ατόμων, η πιθανότητα είναι 50%. Απίστευτο και όμως αληθινό, κάτι που δεν μπορεί κάποιος να φανταστεί. Αν τα άτομα που συγκεντρώνονται είναι 31, τότε η πιθανότητα γίνεται 99 %.
Αυτή η στατιστική και μαθηματική παραδοξότητα έχει να κάνει με την αστρολογική παραδοχή ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο και ότι τελικά στον ίδιο χώρο συνευρίσκονται άτομα που έχουν ένα είδος κοσμικής συνάφειας.

Μερικοί εκδότες στην Αμερική ασχολήθηκαν με το πρόβλημα, στην προσπάθεια τους να βρουν καινούργια προϊόντα για τις εφημερίδες, με σκοπό την προσέκλυση νέων αναγνωστών. Πρέπει να θυμηθούμε, ότι την δεκαετία του 1930, η Αμερική και ο υπόλοιπος κόσμος βίωναν μία μεγάλη οικονομική ύφεση, λόγω του Χρηματιστηριακού κραχ του 1929. Οι εφημερίδες και τα έντυπα, γέμισαν με περιγραφές ζωδίων, η μαγιά για την λαϊκή Αστρολογία ήταν έτοιμη. Έτσι το 1933 κυκλοφορεί το πρώτο λαϊκό αστρολογικό έντυπο το AmericanAstrology, που η ύλη του κυρίως ήταν τα 12 ζώδια και πως αυτά συμπεριφέρονται σε όλο το φάσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Το περιοδικό έκλεισε τον κύκλο του το 2003, όταν η λαϊκή αστρολογία, ήταν κυρίαρχη στο διαδίκτυο και δεν μπορούσε να την ανταγωνιστεί. Τα 840 τεύχη του περιοδικού είχαν  ιδέες και προτάσεις για όλο τα φάσμα της λαϊκής αστρολογίας, που ακόμη και σήμερα πολλά περιοδικά τις αντιγράφουν.Η συνεχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: