16.5.11

Συνέδριο Αστρολογίας: Χάντρες και καθρεφτάκια

Γράφει ο Γιάννης Ριζόπουλος
Δεν ξέρω βέβαια ποιες ήταν οι προσδοκίες όσων παρακολούθησαν το «Παγκόσμιο Συνέδριο Αστρολογίας» που διοργανώθηκε από το περιοδικό «Αστρολόγος» και την Λίτσα Πατέρα, για μένα πάντως επρόκειτο για μια ακόμη πράξη στο μέγα δράμα της  εμπορικής αστρολογικής σκηνής που παίζεται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Και δεν τοποθετούμαι ως ένας ...μουτζαχεντίν της «ποιοτικής αστρολογίας» αλλά ως ένας ιδιαίτερα ενοχλημένος αστρολόγος από την ένδυση ενός καθαρά εμπορικού εγχειρήματος, με τον ...εξωτικό μανδύα της εισαγόμενης ποιότητας.

Κατ’ αρχάς, υπάρχει το ...παρασκήνιο. Σύμφωνα με μια «φήμη» το τσάτρα-πάτρα συνέδριο -που στην πραγματικότητα ήταν ημερίδα, όπως ήδη επεσήμαναν πολλοί- διοργανώθηκε βιαστικά ύστερα από πιέσεις που άσκησε ο Ant1, χωρίς να δίνονται πολλά περιθώρια στην κ Πατέρα. Αν ισχύει αυτό και η δημοφιλής αστρολόγος υπέκυψε χάριν του μισθίου της σε απαιτήσεις ασχέτων ως προς την αστρολογία, ναι μεν δικαιολογείται το πολύ χαμηλό «ύψος του πήχη» (είναι ίσως χαρακτηριστικό πως σχετικά πρόσφατα ο σταθμός έθεσε σε λειτουργία ένα αστρολογικό site του τύπου ...δώστε και σώστε) αλλά η μισή τουλάχιστον ευθύνη είναι δική της.
Γιατί το μόνο που έλειπε ,ώστε να έχουμε μια πλήρως εμπορική παράσταση, ήταν οι ...προβλέψεις της εβδομάδας για τα δώδεκα ζώδια!

Δεν ξέρω αν αυτή ήταν μια «γραμμή» που τήρησαν από μόνοι τους οι ομιλητές ή αν επρόκειτο για κατ’ εντολήν κατεύθυνση του τύπου «μην πείτε και πολλά γιατί οι ακροατές δεν ...σκαμπάζουν». Για μένα μετράει το αποτέλεσμα, το οποίο ήταν πολύ κατώτερο του αναμενομένου και -προσοχή- δεν αναφέρομαι στα δεδομένα της παγκόσμιας αστρολογικής σκέψης -της θεωρούμενης ως και ...πολύ προχώ- αλλά της «πτωχής» Ελληνικής! Οι εισηγητές, στην πλειοψηφία τους, είπαν πράγματα που στην ταπεινή και «οπισθοδρομική» μας χώρα έχουν αναλυθεί ...εξοντωτικά από την δεκαετία του ‘90, για να μην πω και από πιο παλιά. Δεν χρειαζόταν να έρθουν κάποιοι ξένοι να μας διαφωτίσουν για τον Πλούτωνα στο χάρτη της Ελλάδας, ούτε καν για τους πλανητικούς συνοδικούς κύκλους, ένα θέμα με το οποίο έχουν ασχοληθεί επισταμένα κορυφές (όντως) της παγκόσμιας αστρολογίας αλλά και πολλοί διαπρεπείς συνάδελφοι της ημεδαπής. Και για να πω την αλήθεια, επειδή είμαι ένας από αυτούς, η προσέγγιση που έγινε στο όλο θέμα σε κάποια σημεία ήταν του ...νηπιαγωγείου, με επιστημονικοφανή μεν αλλά συχνά ιστορικά ανυπόστατα επιχειρήματα. Για παράδειγμα, άκουσα ...έκπληκτος για «την αποικιοκρατία που ξεκίνησε στα τέλη του 18ου αιώνα» και για «το αντισυλληπτικό χάπι που μας προέκυψε στην δεκαετία του 60». Τρεις αιώνες και τρεις δεκαετίες αντίστοιχα μακράν της πραγματικότητας... Επιπλέον, υπήρξαν και απίστευτα λάθη, όπως ο χάρτης της Ελληνικής επανάστασης του 1821 που δόθηκε με τον Ήλιο στην 4η μοίρα του Κριού, με την ημερομηνία δηλαδή πλήρως αδιόρθωτη! Και το μαγεμένο πλήθος παρακολουθούσε την ανάλυση της αγαπητής Wendy Stacey πάνω σε έναν χάρτη που απλά ...δεν υπάρχει.


Δεν έμεινα μέχρι το τέλος να παρακολουθήσω αυτήν την φαρσοκωμωδία. Δημοσιογραφικά απαράδεκτο θα μου πείτε αλλά υπάρχουν και τα ανθρώπινα όρια αντοχής! Όμως συζητώντας με φίλους και φίλες που ήπιαν μέχρι τέλους το ...πικρό ποτήρι, η αίσθηση μου δεν άλλαξε. Και η αίσθηση που αποκόμισα ήταν πως ήρθαν κάποιοι «πολιτισμένοι» να μας πουλήσουν χάντρες και καθρεπτάκια...

Κάποιοι από τους συμμετέχοντες, όπως ο Γερμανός Bauer ήταν πολλοί καλοί στην παρουσίαση τους, κάποιοι μέτριοι και άλλοι κάκιστοι, ακόμη και στα videos, που θεωρητικά θα μπορούσαν να έχουν υποστεί μια στοιχειώδη επεξεργασία. Το θέμα είναι πως οι δικοί μας καλοί αστρολόγοι δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτε τους συγκεκριμένους συναδέλφους.  Τουναντίον... Επειδή έχω ζήσει κάποια πράγματα από κοντά, οι εκδηλώσεις που κάναμε στην Astrologia Nova την δεκαετία του ‘90 με θέματα από την οικονομία και την πολιτική μέχρι τις τέχνες και τον σουρεαλισμό, σε σχέση με τα όσα άκουσα την Κυριακή ήταν από ...άλλο πλανήτη. Κι όπως είπα και στον Χρήστο Παΐζη που συνάντησα στην έξοδο και ο οποίος έχει επίσης μια πλούσια εμπειρία σε σεμινάρια, αν κάποιοι από τους εισηγητές του Συνεδρίου είναι σήμερα διευθυντές αναγνωρισμένων αστρολογικών σχολών του εξωτερικού, δεν χρειαζόμαστε την «πολυπόθητη» έγκριση τους όπως διατείνονται πολλοί, αφού θα μπορούσαμε άνετα και χαλαρά να τους εντάξουμε σε κάποιο από τα τμήματα μας και σίγουρα όχι στους πιο προχωρημένους! Μπορεί να δείχνω υπερβολικός αλλά έτσι είναι, χωρίς να εξετάζω το πως θα μπορούσε να είναι. Του νηπιαγωγείου αυτοί, του μεταπτυχιακού εμείς.
Και από αυτήν την άποψη δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να διοργανώσουμε ένα πραγματικό Συνέδριο Αστρολογίας, με Έλληνες ομιλητές και κάποιους προσκεκλημένους-παρατηρητές της αλλοδαπής, μπας και ξεστραβωθούνε επιτέλους!

7 σχόλια:

Vassilis Papadolias είπε...

Ως γνωστόν στην Ελλάδα έχουμε δύο ξεκάθαρες θέσεις για τους ξένους. Ή είναι κουτόφραγκοι ή σε όλα τέλειοι. Ενδιάμεσο δεν υπάρχει. Για τους αναγνώστες σας ως μαθητής της Κας Wendy Stacey να σας ενημερώσω ότι η εισηγήτρια ρώτησε έλληνες συναδέλφους (δεν επεισέρχομαι σε ονόματα) ποιο χάρτη χρησιμοποιείτε για τη χώρα σας (όπως έκανε και ο Kirkoglu για όσους έμειναν ως το τέλος και άκουσαν το βίντεο του, γιατί οι ξένοι αστρολόγοι δε θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα, ρωτάνε τους έλληνες ποιο χάρτη χρησιμοποιείτε) και εισέπραξε ως πρωτοφανή απάντηση το χάρτη του '21 (τον οποίο βεβαίως αναφέρει και ο Campion, οπότε τι να κάνει η εισηγήτρια το θεώρησε σωστό).

Όταν έμαθε την "πεπονόφλουδα" ήταν Σάββατο βράδυ στις 21:00 λίγο πριν πάει για γεύμα με τους διοργανωτές.

Πολύ αργά για να γυρίσει πίσω το Power point της εισήγησης...

Έτσι οι καλοθελητές πέτυχαν πάλι να απαξιώσουν τους ξένους και να μη χάσουν την τοπική "πελατεία" τους...

Ο καλός συνάδελφος κύριος Ριζόπουλος προφανώς δεν είχε την ενημέρωση αυτή γι' αυτό και δικαίως εξανέστη, αλλά τα πράγματα δεν είναι συχνά όπως φαίνονται...

Ανώνυμος είπε...

Παγιδεύτηκε λοιπόν η Αγγλίδα σαν τον Στρος Καν; Με καμαριέρα τη Λίτσα άραγε;
Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Και το ότι ο Campion επιμένει σε ένα ανύπαρκτο χάρτη είναι ενδεικτικό της σοβαρότητας που μας αντιμετωπίζει. Όχι μόνον δεν ρώτησε αλλά μας έγραψε κιόλας. Γιατί από όσο γνωρίζω ο Uranialab του έχει επισημάνει εδώ και χρόνια το λάθος αλλά η αυθεντία του δεν καταδέχθηκε καν να απαντήσει.
Η δε Stacey για μένα ήταν πολύ λίγη ιδιαίτερα ως προς τα ιστορικά στοιχεία της επιχειρηματολογίας της. Τα έγραψα και στο άρθρο μου. Και τσαντίζομαι όταν υποτιμούν την νοημοσύνη μου. Αλλά είπαμε... Χάντρες και καθρεφτάκια!

Γ Ρ

Vassilis Papadolias είπε...

Οπως επισης, γιαννη μου ψαχνουμε αφορμες για να βγαλουμε σκαρτη τη δουλεια των αλλων. Και δυστυχως αυτο κανετε κι εσεις στις ανταποκρισεις σας αναγοντας το συγκεκριμενο ως κορυφαιο γεγονος. Καπως σαν τα καναλια, που οταν γινονται διαδηλωσεις το μονο που δειχνουν ειναι οι μολοτωφ. Καποτε πρεπει να μαθουμε να μην ειμαστε πιασαρικα δημοσιογραφικοι και να γραφουμε μονο οτι θα κανει ντορο. Τα φιλια μου.

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Αγαπητε Βασιλη

Ολοι εχουμε δικαιωμα στο λαθος,αλλα και στην αναγνωριση του.Ενας επιστημονας παντα παραδεχεται το λαθος του, οταν
βεβαια εχει την καταλληλη τεκμηριωση για αυτο.Παντα ενας αστρολογος κανει και την δικη του ερευνα, για να νοιωθει
σιγουρια 200%.Στην περιπτωση μας, ο Αγγλος Ιστορικος και Πρεσβης της Αγγλιας κατα το 1821, ο Φινλευ εχει γραψει την
ιστορια του 1821 και αναφερει σαν εναρξη την 23-3-1821, παλαιο ημερολογιο, τοπο την Καλαματα και ωρα 4 το απογευμα.
Αυτη την πληροφορια την εχω δημοσιοποιησει στον Campion απο το 1988, αλλα ως φαινεται ποτε δεν ακουστηκα.Κανενας δεν
δεν κατηγορει την δασκαλα σου οτι δεν ξερει αστρολογια. Οι πηγες παντα πρεπει να εξεταζονται σε βαθος και κανενας δεν
εχει το ΑΛΑΘΗΤΟ ΤΟΥ ΠΑΠΑ. Σε ενα συνεδριο στο Παρισι, το 1985, εκανα παρουσιαση καποιων Γαλλικων θεματων.Σε δυο χαρτες
ειχα λαθος ωρα, γιατι την περιοδο εκεινη η διαφορα GMT δεν ηταν μια ωρα ,αλλα ωρα GMT. Παραδεκτηκα το λαθος μου
και εκανα την παρουσιαση μονο με τις οψεις. Απο τοτε πριν κανω καποιο ωροσκοπιο το βασανιζω τοσο,για να ειμαι
σιγουρος οτι δεν εχω κανει πατατα.

Vassilis Papadolias είπε...

Δημητρη, δε με ενοχλει η κριτικη κι αυτο που λες ισχυει. Πρωτος εγω ειπα στην εισηγητρια το προηγουμενο βραδυ, γιατι δε μας ρωτησες? Μαθητες σου ειμαστε. Εκεινο που με ενοχλει ειναι οτι κανουμε το γεγονος σημαια για να πουμε ελα μωρε αχρηστο ηταν κι αυτο, εμεις ειμαστε καλυτεροι. Αν ειμαστε καλυτεροι, εμπρος λοιπον να κανουμε συνεδριο.

Κι επισης κατι αλλο που με ενοχλει ειναι η σταση. Αφου βλεπεις οτι κανει λαθος ο εισηγητης, γιατι δεν τον πλησιαζεις στο διαλειμμα συναδελφικα να πεις αυτο που πρεπει? Να ανοιξεις κ μια πορτα να τους ξεστραβωσεις. Κι αν σε γραψει ο εισηγητης, μετα ναι, βγες πες οτι θες.

Τελος παντων ομως ακρη δε βρισκουμε. Αφου κι ο καμπιον ειναι για τα μπαζα, τι να πω. Σε καταλαβαινω και σενα, αλλα δεν μπορουμε να διαγραψουμε τους παντες κ να πουμε ειμαστε μονο εμεις. Ετσι νομιζω τουλαχιστον.

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Ο Campion δεν ειναι για τα μπαζα,απλα
εκανε ενα λαθος, που δυστυχως βγαζει
στην επιφανεια την δικη μας απραξια, σε διεθνες επιπεδο.Ετσι απλα ειναι τα πραγματα, ολα τα αλλα ειναι εικασιες για προσωπα που εχουν δωσει πολλα στην Αστρολογια.Μεχρι το 2000 ημουν μελος της Αστρολογικης Ενωσης της Αγγλιας και εκανα τακτικη ενημερωση για τα αστρολογικα πραγματα στην Ελλαδα.Μολις εφυγα, δεν εκανε κανενας αλλος ενημερωση για την Ελλαδα,αν και υπαρχουν πολλα μελη απο Ελλαδα.Εμεις φταιμε, που ποτε ενα αρθρο δεν εχει δημοσιευτει σε ξενο περιοδικο, απο Ελληνες Αστρολογους.
Αυτα τα ολιγα.

Ανώνυμος είπε...

Αν ήσασταν συντονισμένοι στον Ant1Radio, θα ακούγατε από τα ίδια τα χείλη της Λίτσας ότι επί της ουσίας αυτό που διοργανωνόταν ήταν ένα σόου που θα απευθυνόταν στον πολύ κόσμο και όχι κάποιο συνέδριο αξιώσεων... Τουτέστιν, επρόκειτο για μια εκδήλωση συνειδητής προώθησης εντελώς προσωπικών συμφερόντων με μια επικάλυψη "συνεδρίου"...

Η συμμετοχή οποιουδήποτε σε τέτοιου είδους εμπορικού ενδιαφέροντος εκδηλώσεις απλώς ενισχύει τέτοιου είδους πρακτικές. Υπόψιν, δεν εξετάζω εδώ την ορθότητα ή μη της εμπορικής εκμετάλλευσης αυτής καθαυτής, αλλά την επικάλυψη μιας εμπορικής δραστηριότητας με τον μανδύα της "επιστημονικότητας" (τρομάρα μας.

Από εκεί και πέρα, αναφορικά με την επιλογή της Wendy Stacey, αυτό που βλέπουμε είναι μια απόδειξη της απαξίωσης των Ελλήνων αστρολόγων και μια προχειρότητα από την κατά άλλα αξιόλογη (από ό,τι μου είπαν, καθώς είμαι νέος στο χώρο) Wendy Stacey. Η κυρία αυτή δεν έκανε τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από μια αρπαχτή. Και καλά έκανε. Αρπαχτές κάνουν και οι Έλληνες αστρολόγοι, οπότε δεν βλέπω κάτι κακό, καθώς δεν είναι οι μόνοι, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό. Και λέω ότι έκανε αρπαχτή, καθώς αν δεν ήθελε να είναι αρπαχτή θα φρόντιζε λίγο περισσότερο την εισήγησή της. Αλλά αφού ένιωθε και ήξερε ότι θα απευθυνθεί σε κοινό πλατύ, που δεν σκαμπάζει, λογικό ήταν να γράψει στα παπάρια της και το κοινό και να μην σκοτιστεί για την υστεροφημία της.
Δ. Μ.