8.10.10

Ο Κρόνος, το Γουδί και η δήλωση Λοβέρδου

«Αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν τα καταφέρει, τότε πάμε για νέα ιδρυτική πράξη της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πάμε για νέο Γουδί, όχι όμως στους στρατώνες, αλλά στην Ελληνική Βουλή» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, στην εφημερίδα Realnews (3-10-2010).
Όμως ποιο Γουδί εννοούσε ο νυν υπουργός Υγείας;
 Το 1922 
«Τις πταίει;» για την Μικρασιατική Καταστροφή; Αυτό το ερώτημα οδήγησε σε δίκη τους θεωρούμενους ως υπαίτιους της τραγωδίας. Η δίκη άρχισε στις 31 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 15 Νοεμβρίου. Αμέσως μετά την απόφαση του στρατοδικείου ο υπουργός Στρατιωτικών Πάγκαλος ζητάει από τον Πλαστήρα να επισπεύσει τις εκτελέσεις. Στις 15 Νοέμβρη (28 Νοέμβρη με το καινούργιο ημερολόγιο) 1922 εκτελέστηκαν στο Γουδί οι έξι. Οι εφημερίδες της εποχής έγραψαν:
«Την 11ην και 30 πμ. της σήμερον, εις τον παρά τω Γουδί χώρον εξετελέσθη εν πλήρει στρατιωτική τάξει, η θανατική εκτέλεσις των εξ καταδικασθέντων υπό του Εκτάκτου Επαναστατικού Στρατοδικείου, υπευθύνων της Μικρασιατικής Καταστροφής, ήτοι των απαρτισάντων το Συμβούλιον των πέντε πολιτικών Π. Πρωτοπαπαδάκη, Δ. Γούναρη, Ν. Στράτου, Γ. Μπαλτατζή και Ν. Θεοτόκη, ως και του αρχιστρατήγου της ήττης Γ. Χατζανέστη».

Υπάρχουν άραγε κοινά σημεία ανάμεσα στο τότε και το τώρα; Και μπορεί μέσα από μια φαινομενικά παράδοξη χωροχρονική διασύνδεση να αποκαλύπτονται λεπτομέρειες της πραγματικότητας που βιώνουμε εν έτει 2010;
Ας μελετήσουμε την συναστρία της εκτέλεσης με την δήλωση του Ανδρέα Λοβέρδου.
Την συνεχεια μπορειτε να την διαβαστε εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: