6.6.10

Μαριάννα Βεάκη - Παπουτσοπούλου: Η "φωνή" της ελεύθερης Ελλάδας

Η Μαριάννα Βεάκη - Παπουτσοπούλου ήταν η φωνή που συνέδεε τους αγωνιζόμενους Έλληνες για λευτεριά, ήταν η φωνή του παράνομου ραδιοφωνικού σταθμού του ΚΚΕ «Ελεύθερη Ελλάδα» στα χρόνια του εμφυλίου πολέμου και στα μετεμφυλιακά χρόνια «Η φωνή της αλήθειας», ήταν συντάκτρια και εκφωνήτρια.
Η Μαριάννα Βεάκη γεννήθηκε το 1918 στην Αθήνα, όπου έκανε τις εγκύκλιες σπουδές της, και στη συνέχεια εισήχθη στη Νομική Σχολή. Συμμετέχει ενεργά στον ΨΟΝΝ (Ψυχαγωγικός Όμιλος Νέων - Νεανίδων), πυρήνα της ΟΚΝΕ στην Κυψέλη, και στη συνέχεια το 1943, γίνεται μέλος του ΚΚΕ, μέσα από τις γραμμές του οποίου έλαβε μέρος στον αγώνα κατά της δικτατορίας Μεταξά και στο κίνημα Εθνικής Αντίστασης. Την ίδια εποχή γνωρίζονται με τον ηθοποιό Γιάννη Βεάκη, ο οποίος θα ήταν σύντροφός της στη ζωή και στον αγώνα, και παντρεύονται αρχές του 1941.
Μετά την απελευθέρωση, ο Γιάννης Βεάκης φεύγει με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης για
σπουδές στο Παρίσι. Τον ακολουθεί η σύζυγός του, η οποία προσλαμβάνεται τον Σεπτέμβριο του 1946 στη Γαλλική Ραδιοφωνία ως συντάκτρια και εκφωνήτρια στην ελληνική εκπομπή του "Ici Paris". Ταυτόχρονα η Μαριάννα Βεάκη σπουδάζει Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και συμμετέχει στην κομματική οργάνωση των φοιτητών.
Κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, το ζεύγος, ανταποκρινόμενο σε έκκληση του ΚΚΕ, εγκαταλείπει τον Απρίλιο του 1948 το Παρίσι. Ο Γιάννης κατευθύνεται στο αντάρτικο και η Μαριάννα στην έδρα του ραδιοφωνικού σταθμού "Ελεύθερη Ελλάδα", όπου εργάζεται ως συντάκτρια και εκφωνήτρια στις καθημερινές εκπομπές του. Οργανώνει, όμως, συντάσσει και εκφωνεί επίσης τα κείμενα μιας ειδικής εκπομπής του ΡΣΕΕ στα γαλλικά. Από τη Γιουγκοσλαβία και την Ουγγαρία συνεχίζει τη δουλειά της στη Ρουμανία. Επίσης εργάζεται ως δημοσιογράφος στη «Νέα Ζωή», εφημερίδα του Συλλόγου Ελλήνων Προσφύγων.
Μετά τις περιπέτειες του ραδιοφωνικού σταθμού και την επανέναρξη των εκπομπών του, το 1957, η Μαριάννα Βεάκη εγκαθίσταται στην Ανατολική Γερμανία και συνεχίζει ως συντάκτρια και εκφωνήτρια την εργασία της στον σταθμό. Συνεργάζεται επίσης, με το ψευδώνυμο Μαριάννα Σταύρου στο πολιτιστικό περιοδικό «Ο Πυρσός», όπου παρουσιάζει νέες εκδόσεις και γράφει βιβλιοκριτικές. Μετά τη διάσπαση του ΚΚΕ, το 1968, απολύεται από τον σταθμό, παραμένει όμως στην Ανατολική Γερμανία ώς τον επαναπατρισμό της το 1980.
Επανερχόμενη στην Αθήνα αναπτύσσει δραστηριότητα στο ΚΚΕ Εσωτερικού και στον Συνασπισμό, ενώ συνεργάζεται ως μεταφράστρια με την εκπαιδευτική τηλεόραση της ΕΡΤ και με ερευνητές για την έκδοση ιστορικών βιβλίων. Η Μαριάννα Βεάκη ήταν παλαιό μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941-44.
Η τελευταία δημόσια εμφάνιση της Μαριάννας Βεάκη - Παπουτσοπούλου ήταν στις 26 Οκτωβρίου 2009, στο σπίτι της Κύπρου, στα εγκαίνια της έκθεσης «Στους αφανείς… Ένα αργοπορημένο ευχαριστώ», εκδηλώσεις μνήμης για τα εξήντα χρόνια από το τέλος του Εμφυλίου.
Στην εισαγωγή του βιβλίου της «Ελεύθερη Ελλάδα» «Η Φωνή της Αλήθειας» η ιστορικός Βάσω Ψιμούλη γράφει:
Η γνωριμία με τη Μαριάννα Βεάκη, εκφωνήτρια του σταθμού από το 1948 μέχρι το 1968, υπήρξε καθοριστική. Η ίδια ανάλωσε τη ζωή της και της οικογένειάς της για όσα αφειδώλευτα μου εξιστόρησε. Μου άνοιξε δρόμους για την κατανόηση της λειτουργίας του σταθμού και τη δυναμική των πολιτικών, κοινωνικών και προσωπικών σχέσεων που είχαν αναπτυχθεί στο εσωτερικό του. Η αφηγηματική ικανότητα αναπαράστασης καταστάσεων και χαρακτήρων, η εγρήγορση της μνήμης, η ακρίβεια της έκφρασης, η ασυμβίβαστη τόλμη των κρίσεων, η άγρυπνη ετοιμότητα διόρθωσης των πραγματολογικών κενών και ανακριβειών της δουλειάς μου με ξενάγησαν στα άδυτα μιας ομάδας έγκλειστων αγωνιστών, που διαβίωναν σε συνθήκες ακραίας παρανομίας και απόλυτης απομόνωσης. Της οφείλω πολλά και μου δίνει ακόμη και σήμερα κουράγιο η γνωριμία της. Εύχομαι η παρούσα έκδοση να μην την απογοητεύσει. Ευχαριστίες οφείλω και στον Νίκο Γουλανδρή, που τόσο εκτιμά και νοιάζεται τη Μαριάννα Βεάκη. Συναντηθήκαμε στα ΑΣΚΙ. Το ενδιαφέρον του για τον σταθμό και την ιστορία του βοήθησαν την έρευνά μου.
(σελ.129-130, Βάσω Ψιμούλη «Ελεύθερη Ελλάδα» «Η φωνή της Αλήθειας», ΑΣΚΙ - Εκδόσεις Θεμέλιο, 2006) πηγη εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: