Ο John Paulson είναι ο άνθρωπος που ξεπέρασε ακόμα και τον George Soros. Όταν στο αποκορύφωμα της φούσκας των ακινήτων ξεκίνησε να ποντάρει στην κατάρρευση της στεγαστικής πίστης, η Wall Street πίστεψε ότι ήταν τρελός. Με τις πρώτες ενδείξεις διόρθωσης της αγοράς, ο Paulson έβγαλε 1,25 δισ. δολάρια σε μία μόλις ημέρα από τις short θέσεις του, ξεπερνώντας ακόμα και το 1 δισ. δολάρια που κέρδισε από την επίθεση στη στερλίνα, το 1992, ο George Soros. Το στοίχημα του Paulson, πρώτα για το σκάσιμο της φούσκας των δανείων και στη συνέχεια για την κατάρρευση των τραπεζών, απέκτησε θρυλικές διαστάσεις στις αγορές. Μένει να ξεπεραστεί σε λίγο καιρό, όταν θα αρχίσουν να γίνονται γνωστές οι λεπτομέρειες -και κυρίως τα κέρδη- από την επίθεσή του στο ευρώ και την Ελλάδα.
Ήταν άνοιξη του 2005, η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης, το πάρτι σε ακίνητα και χρηματιστήρια είχε αρχίσει και τα hedge funds έβγαζαν πολλά χρήματα. Όμως, ο Paulson δεν έδειχνε να ταιριάζει στην εποχή. Το επενδυτικό του στιλ στηριζόταν σε ατέλειωτες ώρες έρευνας και προσεκτικές κινήσεις, την ώρα που οι νεότεροι διαχειριστές των hedge funds έβγαζαν εκατ. δολάρια αφήνοντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και μαθηματικά μοντέλα να υπαγορεύουν τις ταχύτατες κινήσεις τους στις αγορές. Ο Paulson δεν καταλάβαινε την αγορά και με τα δεδομένα της εποχής, δεν πετύχαινε ιδιαίτερα καλές αποδόσεις. «Αυτή η αγορά είναι σαν καζίνο. Δεν υπάρχει κάπου μία φούσκα να σορτάρουμε;», έλεγε στους υπαλλήλους της Paulson & Co, όπως αποκαλύπτει το βιβλίο με τα κατορθώματά του («The greatest trade ever: How John Paulson bet against the markets and made $20 billion»), μέρος του οποίου προδημοσιεύτηκε από τους Sunday Times.
Τότε, ο αναλυτής της Paulson & Co, Paolo Pellegrini, του παρουσίασε τα στοιχεία της αμερικανικής αγοράς ακινήτων. Οι αποπληθωρισμένες τιμές των κατοικιών αυξάνονταν μόλις κατά 1,4% ετησίως από το 1975 έως το 2000. Όμως, την τριετία 2002-2005 είχαν αυξηθεί κατά 7% το χρόνο. Σύμφωνα με την ανάλυση του Pellegrini, τα ακίνητα έπρεπε να πέσουν κατά 40% για να επιστρέψουν στον ιστορικό μέσο όρο τους.
«Αυτό είναι απίστευτο. Αυτό είναι φούσκα», πείστηκε ο Paulson. Όμως, δεν ήταν τόσο εύκολο να πείσει τους επενδυτές να τον εμπιστευτούν. Για να συγκεντρώσει τα χρήματα για το νέο του fund αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε φίλους και συγγενείς. Μαζί με τα 30 εκατ. δολάρια που είχε σε προσωπικές αποταμιεύσεις, ο Paulson συγκέντρωσε 147 εκατ. δολάρια (ποσό μάλλον απογοητευτικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι εκείνη την εποχή, τα πιο γνωστά hedge funds ξεκινούσαν ακόμα και με 1 δισ. δολάρια).
Ο Paulson περίμενε την πρώτη ένδειξη εξασθένισης της αγοράς ακινήτων για να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό του. Μόλις είδε τις τιμές να επιβραδύνουν, ξεκίνησε να ξοδεύει τα 147 εκατ. δολάριά του. Είχε επιλέξει να παίξει το στοίχημά του μέσω των credit default swaps, των συμβολαίων που παρέχουν ασφάλιση απέναντι στο ενδεχόμενο πτώσης της αγοράς των τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων. Αλλά το έργο των traders της Paulson & Co ήταν δύσκολο: Έπρεπε να αγοράσουν CDS συνολικής αξίας 147 εκατ. δολαρίων, χωρίς όμως να γίνουν αντιληπτοί από την αγορά, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε άνοδο των τιμών αλλά και θα πρόδιδε το trade του hedge fund στους ανταγωνιστές.
«Αυτός ο τύπος είναι τρελός», έλεγε ένας trader της Morgan Stanley, αφότου είχε δεχθεί μία ακόμα εντολή αγοράς για CDS από την Paulson & Co. Δεν μπορούσε να φανταστεί γιατί ο Paulson επέμενε να μαζεύει αυτά τα παράγωγα.
Η ημέρα της δικαίωσης του διαχειριστή ήταν η 7η Φεβρουαρίου 2007. Η New Century, μια μεγάλη εταιρεία στεγαστικών δανείων, ξάφνιασε την αγορά ανακοινώνοντας ζημιές για το τέταρτο τρίμηνο του 2006. Η μετοχή της βυθίστηκε, όπως και οι τιμές των τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων. Από τη σχετική ασφάλεια που είχε αγοράσει μέσω των CDS, ο Paulson έβγαλε εκείνη την ημέρα 1,25 δισ. δολάρια. Ο Φεβρουάριος έκλεισε με κέρδη 66% για το hedge fund του (έως τότε δεν είχε επιτύχει τέτοιες αποδόσεις ούτε μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο). Βλέποντας το προαίσθημά του να επιβεβαιώνεται, ο διαχειριστής συνέχισε να αγοράζει CDS, πετυχαίνοντας τελικά κέρδη 15 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων τα 4 δισ. δολάρια κατέληξαν στη δική του τσέπη.
Με την ίδια στρατηγική έπαιξε και κατά της Ελλάδας
EΠΕΙΤΑ από την πέραν κάθε προσδοκίας επιτυχία του trade στη στεγαστική πίστη, ο John Paulson εφάρμοσε την ίδια δοκιμασμένη συνταγή και για να ποντάρει κατά της Ελλάδας. Η Paulson & Co πιστεύεται ότι έχτισε μεγάλες θέσεις στα ελληνικά credit default swaps, τα ασφάλιστρα ρίσκου χώρας, από το 2009, όταν ακόμα αυτά τα συμβόλαια ήταν φθηνά.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο Paulson έλαβε θέσεις σε διάφορα παράγωγα που πληρώνουν τον κάτοχό τους σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών, για παράδειγμα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Φυσικά, ο Paulson δεν χρειάστηκε να περιμένει τόσο. Οι τιμές των ελληνικών CDS υπερδιπλασιάστηκαν από τα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου. Στις 4 Φεβρουαρίου, το κόστος ασφάλισης ελληνικών ομολόγων ύψους 10 εκατ. ευρώ για έναν χρόνο άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 425.000 ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Paulson έχει κλείσει τη θέση αυτή έκτοτε -προφανώς με μεγάλα κέρδη, τα οποία δεν αποκλείεται να αποκαλυφθούν μετά από χρόνια. Μάλιστα, λέγεται ότι πλέον ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής τηρεί αισιόδοξη στάση απέναντι στο ελληνικό χρέος, προφανώς ελπίζοντας ότι θα αποκομίσει περαιτέρω κέρδη από την ευρωπαϊκή διάσωση.
Αστρολογικοι δεικτες
Το εξαγωνο τηςΑφροδιτης με τον Αρη,τον κανει επιθετικο για την αποκτηση του πλουτου του,που με συνεργασια του Τριγωνου Αφροδιτης και Δια,τον κανει επεκτατικο στο θεμα της οικονομιας με την προσεκλυση ξενων κεφαλαιων και επενδυτων.Η οψη που τον κανει επικινδυνο ειναι το τετραγωνο Κρονου-Πλουτωνα που εχει μια προτιμηση τις εθνικες οικονομιες και προιοντα που στοχο εχουν την υποτιμηση και οχι μονο.Την ημερα που ο πρωθυπουργος εξαγγειλε τα οδυνηρα οικονομικα μετρα ειχε ακριβη συνοδο της γενεθλιας Αφροδιτης και του Πλουτωνα απο διελευση.
Προσεχως και αλλα ενδιαφεροντα ωροσκοπια που εχουν επιδραση στην Ελλαδα..και αφηνω τους αλλους τα ελαφρια θεματα της επικαιροτητας......
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου