12.2.10

Καρδιοπάθειες... χαμηλού IQ

Τον ρόλο της νοημοσύνης στην εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων αναδεικνύει βρετανική έρευνα, που κατατάσσει το χαμηλό διανοητικό πηλίκο (IQ) δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου μετά το κάπνισμα.

Η μόλις δύο χρόνων Βρετανίδα Κορίνα Οκλεϊ, με IQ 160, έχει σχεδόν ελάχιστες πιθανότητες να παρουσιάσει καρδιαγγειακά προβλήματα. Εκτός κι αν αρχίσει το κάπνισμα... (φωτ. ΑΠΕ) Η μόλις δύο χρόνων Βρετανίδα Κορίνα Οκλεϊ, με IQ 160, έχει σχεδόν ελάχιστες πιθανότητες να παρουσιάσει καρδιαγγειακά προβλήματα. Εκτός κι αν αρχίσει το κάπνισμα... (φωτ. ΑΠΕ) Ειδικότερα, οι ερευνητές του βρετανικού Συμβουλίου Ιατρικής Ερευνας (MRC) βρήκαν ότι ο χαμηλότερος δείκτης νοημοσύνης συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας και θανάτου και γενικότερα είναι ένας πολύ σημαντικός δείκτης μελλοντικών προβλημάτων καρδιάς. Ετσι, στην κατάταξη των πέντε κυριότερων παραγόντων κινδύνου πρώτο έρχεται το κάπνισμα, δεύτερο το χαμηλό IQ και ακολουθούν το χαμηλό εισόδημα, η υπέρταση και η περιορισμένη σωματική δραστηριότητα ή έλλειψη άσκησης.

Παιδεία, εισόδημα και υγεία

Είναι γνωστόν από διάφορες επιδημιολογικές μελέτες ότι οι άνθρωποι με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και χαμηλό εισόδημα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προβλήματα υγείας. Ως πιθανά αίτια έχουν υποδειχθεί μεταξύ άλλων οι κακές συνθήκες διαβίωσης, η περιορισμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το χρόνιο στρες και συνήθειες υψηλού κινδύνου, όπως το κάπνισμα.

Οσον αφορά τον δείκτη νοημοσύνης, οι ερευνητές κάνουν λόγο για διάφορους πιθανούς μηχανισμούς που μπορεί να εξηγούν τη σύνδεση με τις καρδιοπάθειες: για παράδειγμα, εκείνοι που αγνοούν ή δεν μπορούν να κατανοήσουν τις συμβουλές για τους κινδύνους του καπνίσματος ή τα οφέλη της σωστής διατροφής και της άσκησης, έχουν περισσότερες πιθανότητες ν' αντιμετωπίσουν προβλήματα καρδιάς. Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι είναι σκόπιμο να προσαρμοστούν οι εκστρατείες για τη δημόσια υγεία κατά τρόπον ώστε το μήνυμά τους να είναι κατανοητό σε όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: