15.1.10

Κίνδυνος για την καρδιά τα πλαστικά μπουκάλια

Περιέχουν χημική ουσία που συνδέεται με καρδιοαγγειακά προβλήματα

Ιδιαίτερα επικίνδυνη για την καρδιά κρίνεται - σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη - η χημική ουσία βισφενόλη Α (ΒΡΑ), που περιέχεται σε ορισμένα πλαστικά μπουκάλια. Όπως τονίζεται σε μελέτη Βρετανών ερευνητών - η οποία έρχεται να επιβεβαιώσει τα ανησυχητικά συμπεράσματα προηγούμενης έρευνας - η ουσία συνδέεται με καρδιοαγγειακά προβλήματα.

Η νέα έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα της ουσίας στα ούρα τους είναι πιθανότερο να έχουν πρόβλημα με την καρδιά τους σε σχέση με όσους έχουν χαμηλά επίπεδα βισφενόλης Α στον οργανισμό τους.

Η μελέτη έγινε υπό τον Ντέηβιντ Μέλτσερ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Έξετερ. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PloS ONE.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από περίπου 1.500 ενηλίκους και επιβεβαίωσε τη σχέση μεταξύ ΒΡΑ και καρδιακών προβλημάτων, αλλά όχι μεταξύ ΒΡΑ και διαβήτη.

Η βισφενόλη Α χρησιμοποιείται στην κατασκευή των πλαστικών συσκευασιών μερικών ποτών και στην εσωτερική επικάλυψη ορισμένων συσκευασιών τροφίμων.

Η ουσία αυτή μπορεί να μιμηθεί τη δράση των οιστρογόνων και έχει επίσης συσχετισθεί με χαμηλή ποσότητα σπέρματος, καρκίνο του προστάτη και αναπτυξιακά προβλήματα του εμβρύου.

Το 2008, για πρώτη φορά, η ΒΡΑ σχετίστηκε με το διαβήτη και τις καρδιοπάθειες. Ωστόσο, σχεδόν αμέσως, διάφορα επιχειρηματικά "λόμπι", όπως το Αμερικανικό Χημικό Συμβούλιο, αμφισβήτησαν την μελέτη.

Η νέα έρευνα όμως έρχεται να επιβεβαιώσει τα πορίσματα της πρώτης εκείνης έρευνας, όσον αφορά την καρδιά, αλλά όχι το διαβήτη.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, ένας 60χρονος με τα χαμηλότερα επίπεδα βισφενόλης Α έχει πιθανότητες 7,2% να εμφανίσει καρδιαγγειακό νόσημα ενώ ένας άνδρας με τριπλάσια ποσότητα βισφενόλης έχει πιθανότητα 10,2%.

Για μια ακόμη φορά, το Αμερικανικό Χημικό Συμβούλιο, σύμφωνα με το Nature, αμφισβήτησε την αξιοπιστία της νέας μελέτης και επεσήμανε ορισμένες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρώτη.

Ορισμένοι επιστήμονες, από την πλευρά τους, εμφανίστηκαν επίσης επιφυλακτικοί, λέγοντας ότι και η νέα έρευνα δεν έδειξε με ποιο μηχανισμό η βισφενόλη Α συνδέεται με τις καρδιοπάθειες, απλώς κατέδειξε με στατιστικές μεθόδους ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα στην ουσία και στην καρδιά.

Η κρατική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, ο αρμόδιος ρυθμιστικός φορέας, θεωρεί μέχρι στιγμής ασφαλή την ουσία, αλλά έχει δηλώσει ότι σύντομα θα ανανεώσει τις οδηγίες του, άγνωστο προς ποια κατεύθυνση.ENET


Δεν υπάρχουν σχόλια: