8.1.10

Η δέσμευση παχαίνει

Κιλά προσθέτουν οι γυναίκες, που έχουν σύντροφο, σύμφωνα με μεγάλη αυστραλιανή έρευνα. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα, γυναίκες που δεν έχουν παιδιά, αλλά ζουν με τον σύντροφό τους, τείνουν να παίρνουν περισσότερα κιλά, σε σχέση με όσες δε βρίσκονται σε μόνιμη σχέση ή δεν είναι παντρεμένες.

Η έρευνα της καθηγήτριας, Ανέτ Ντόμπσον, του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "American Journal of Preventive Medicine" και καταδεικνύει ότι μέσα σε περίοδο δέκα ετών, μια γυναίκα βάρους 63 κιλών, αν είναι παντρεμένη με παιδιά, προσθέτει κατά μέσο όρο εννιά κιλά. Αν έχει κάποιο σύντροφο, χωρίς, ωστόσο, να έχει αποκτήσει παιδιά, παίρνει έξι με επτά κιλά, ενώ αν δεν έχει ούτε σύντροφο, ούτε παιδιά αποκτά περίπου πέντε κιλά. Οι γυναίκες με μωρό, αλλά χωρίς σύντροφο, δεν ήταν πολλές, ώστε να προκύψουν αξιόπιστα στατιστικά συμπεράσματα. Το δείγμα της έρευνας ξεπερνούσε τις 6.000 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 23 ετών στην αρχή της δεκαετούς περιόδου μελέτης.

Καταλήγει δε στο συμπέρασμα, ότι η αύξηση του βάρους μιας γυναίκας, που έχει σύντροφο, αλλά δεν έχει παιδί, προέρχεται από μεταβολές στη συμπεριφορά της, λόγω της σχέσης της ή του γάμου της.

Από την άλλη, οι γυναίκες με παιδιά, κατά την πρώτη τους γέννα, παίρνουν κιλά, που δύσκολα χάνουν, γεγονός που δε συμβαίνει για γεννήσεις επόμενων παιδιών. Επιπλέον, μετά την παρέλευση της δεκαετίας, αυξημένο είναι το ποσοστό των γυναικών, που δεν ασκείται σωματικά.

Το γεγονός που ευθύνεται για την αύξηση του βάρους σε γυναίκες με σύντροφο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι αυτές παρουσιάζουν πιο έντονη κοινωνική ζωή, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες. Για παράδειγμα, πηγαίνουν συχνότερα σε εστιατόρια και δη το βράδυ.

Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα, και οι άνδρες, που έχουν παιδιά, τείνουν να έχουν αυξημένο βάρος, γεγονός που επιβεβαιώνει, πως η κοινωνική συμπεριφορά παίζει κυρίαρχο ρόλο στην πρόσληψη κιλών.ENET

Δεν υπάρχουν σχόλια: