8.1.10

Τα μυστικά του μακιγιάζ της Κλεοπάτρας

Ενδιαφέροντα στοιχεία βρήκαν Γάλλοι επιστήμονες όσον αφορά τη χρήση μέικ - απ από την Κλεοπάτρα, καθώς και άλλων ευγενών στην Αίγυπτο πριν από 4 χιλιάδες χρόνια. Όπως διαπιστώθηκε, οι ουσίες που χρησιμοποιούνταν για καλλωπιστικούς σκοπούς είχαν και ευεργετικές ιδιότητες, αφού προφύλασσαν από διάφορες μολύνσεις του οφθαλμού.

Μια ομάδα Γάλλων επιστημόνων ανακάλυψε ότι το μέικ-απ δεν είχε μόνο νόημα ως καλλωπιστικό στοιχείο ή ως "φυλαχτό" από το "κακό μάτι" των άλλων (κυρίως γυναικών που ζήλευαν την ομορφιά της γειτόνισσας), αλλά επίσης οι γυναίκες το φορούσαν για να προστατευθούν από ασθένειες των ματιών.

Οι ουσίες που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν, παράγονταν από μόλυβδο και μίγματα από άλατα μολύβδου κυρίως και χρειάζονταν μέχρι και ένα μήνα για να παρασκευασθούν.

"Γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι επίσης είχαν προσέξει ότι το μακιγιάζ είχε ιατρικές ιδιότητες και ήθελαν να καταλάβουν πώς ακριβώς αυτό συνέβαινε", δήλωσε ο Φιλίπ Ουαλτέρ, επικεφαλής των ερευνητών του μουσείου του Λούβρου και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας (CNRS), που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο περιοδικό "Analytical Chemistry" (Αναλυτική Χημεία) της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Επίσης, οι γάλλοι ερευνητές, αν και γνώριζαν ότι ο μόλυβδος (μολύβι) είναι επιβλαβής, προέβησαν σε μια σειρά χημικών πειραμάτων. Σε αυτά χρησιμοποίησαν τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού ηλεκτροδίου με μέγεθος το ένα δέκατο της ανθρώπινης τρίχας και διαπίστωσαν ότι σε πολύ χαμηλές δόσεις η συγκεκριμένη ουσία δεν σκοτώνει τα κύτταρα.

Αντίθετα, επιβεβαίωσαν (και έτσι δικαίωσαν τους αρχαίους) ότι, σε χαμηλή δοσολογία, ο μόλυβδος παράγει ένα μόριο (μονοξείδιο του αζώτου) που ενεργοποιεί τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολεμά τα βακτήρια σε περίπτωση μόλυνσης του ματιού, κάτι που θα πρέπει να συνέβαινε συχνά στην αρχαιότητα.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: