18.12.09

Αμφιβολίες για την εύρεση σκοτεινής ύλης στη Γη

Όπως αναμενόταν, η αλήθεια ήταν τελικά λιγότερο συναρπαστική σε σχέση με τις προηγηθείσες φήμες ότι βρέθηκε για πρώτη φορά στη Γη σωματίδιο σκοτεινής ύλης, της μυστηριώδους ύλης που θεωρείται ότι συγκρατεί τους γαλαξίες.

Σε δηλώσεις τους, οι φυσικοί του υπόγειου Κρυογονικού Ανιχνευτή Σκοτεινής Ύλης (CDMS), σε βάθος 747 μέτρων σε ένα παλιό ορυχείο στη Μινεσότα των ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν ότι είδαν μερικά σωματίδια που θα μπορούσαν να αποτελούν σκοτεινή ύλη, όμως δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να είναι κανονικά σωματίδια, συνεπώς, όπως είπαν, δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι όντως ανίχνευσαν τη σκοτεινή ύλη.

Ο ανιχνευτής, όπως δήλωσαν οι ερευνητές, για πρώτη φορά εντόπισε (σε θερμοκρασία, κοντά στο απόλυτο μηδέν, των μείον 272,15 βαθμών Κελσίου) δύο «γεγονότα» που μοιάζουν με τα ασθενώς αντιδρώντα με την ύλη θεωρητικά σωματίδια WIMPs, τα οποία θεωρούνται ότι αποτελούν την σκοτεινή ύλη.

Επειδή τα WIMPs (αν υπάρχουν πράγματι) είναι βαριά, σχηματίζουν, σύμφωνα με την θεωρία, πελώρια σύννεφα που δημιουργούν την αναγκαία βαρύτητα για να συγκρατηθούν στη θέση τους οι γαλαξίες και να μην διαλυθούν.

Δυστυχώς οι επιστήμονες παραδέχτηκαν ότι κοινά σωματίδια μπορούν να περιφέρονται μέσα στον ανιχνευτή και να δημιουργούν «συμβάντα» που μιμούνται αυτά των WIMPs.

Ο λόγος που ο ανιχνευτής είναι τόσο βαθιά μέσα στη Γη, είναι ακριβώς για να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα τέτοιων παραπλανητικών «παρεμβολών» από τα σωματίδια της πανταχού παρούσας κοσμικής ακτινοβολίας.

Η πιθανότητα τα δύο «γεγονότα» που παρατηρήθηκαν να είναι τέτοιες παρεμβολές, εκτιμάται γύρω στο 25%, είναι δηλαδή πολύ υψηλή για να είναι βέβαιοι οι φυσικοί ότι παρατηρήθηκαν αληθινά WIMPs.

«Φαίνεται πιθανή η ανίχνευση σκοτεινής ύλης, αλλά δεν υπάρχει απόδειξη», δήλωσε ο φυσικός Γκόρντον Κέιν του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Οι επιστήμονες του ανιχνευτή της Μινεσότα αναμένεται να δημοσιεύουν τη σχετική επιστημονική εργασία και, σύμφωνα με το “Nature”, αναμένεται να αναφέρουν ότι είδαν πιθανά σωματίδια WIMPS με μάζα 30 – 60 γιγαηλεκτρονιοβόλτ (περίπου 30-60 φορές μεγαλύτερα από ένα πρωτόνιο), που έχουν πιθανότητα 75% να είναι σωματίδια σκοτεινής ύλης.

Σύμφωνα πάντως με τον φυσικό Τζόζεφ Λίκεν του Fermilab, είναι καλύτερα που ο ανιχνευτής της Μινεσότα είδε «κάτι», από το να μην είχε δει απολύτως τίποτε, έστω και αν παραμένει η αβεβαιότητα για το τι ακριβώς «είδε». Όλοι οι φυσικοί συμφωνούν πλέον πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες και περισσότερα ερευνητικά δεδομένα.

Όλα τα μάτια στρέφονται πια στον πολύ μεγαλύτερο νέο ανιχνευτή Xenon100 στην Ιταλία, κάτω από τις Άλπεις, ο οποίος είναι γεμάτος με υγρό «ξένον», αλλά και στον επιταχυντή του CERN.

Αν ποτέ εντοπιστούν τα σωματίδια της σκοτεινής ύλης, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να ρίξουν φως στο μυστήριο της αόρατης ύλης που αποτελεί περίπου το 25% του σύμπαντος (και έως το 85% της ύλης του σύμπαντος), ενώ θα υπάρξουν ενδείξεις για την ορθότητα της θεωρίας της υπερσυμμετρίας.

Οι πρώτες παρατηρήσεις και εκτιμήσεις για την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης έγιναν από τον ελβετό αστρονόμο Φριτς Τσβίκι στη δεκαετία του ΄30.

Δεν υπάρχουν σχόλια: