Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν πρωτεΐνες στα κύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν με φυσικό τρόπο τη μόλυνση από τους ιούς της γρίπης, συμπεριλαμβανομένης της «γρίπης των χοίρων», μια ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες μεθόδους παραγωγής εμβολίων και προστασίας των ανθρώπων από τις μολύνσεις.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια οικογένεια γονιδίων, που παράγει αντίστοιχες πρωτεΐνες, δρουν ως "φύλακες" των κυττάρων του οργανισμού από τους ιούς-επιδρομείς, παρεμποδίζοντας την είσοδό τους στο υγιές κύτταρο και την μόλυνσή του.
Αυτός ο μηχανισμός φυσικής προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή. Όταν οι πρωτεΐνες αυτές δεν υπάρχουν, τότε ο ιός της γρίπης πολλαπλασιάζεται πέντε έως δέκα φορές πιο γρήγορα, συνεπώς, κατά τους επιστήμονες, ο μηχανισμός αυτός μπορεί να μπλοκάρει 80% έως 90% του ιού, ενισχύοντας την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ με επικεφαλής τον Στέφεν Έλετζ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Cell" (Κύτταρο), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.
Οι επιστήμονες έδειξαν ότι αν το κύτταρο οδηγηθεί σε υπερπαραγωγή των συγκεκριμένων πρωτεϊνών, τότε γίνεται πιο ανθεκτικό στον ιό, ουσιαστικά κρατώντας απ' έξω τη γρίπη.
Μια μάλιστα πρωτεΐνη (η IFITM3), όπως αποδείχτηκε, παρέχει προστασία από αρκετούς ιούς, μεταξύ άλλων από τα στελέχη της γρίπης Α της εποχικής γρίπης, του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς και του δάγκειου πυρετού.
Οι πρωτεΐνες δεν προστατεύουν από τον ιό HIV (AIDS) ή της ηπατίτιδας C.
Οι επιστήμονες ελπίζουν να βοηθήσουν στην υπερπαραγωγή των συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα ζώα της κτηνοτροφίας (πουλερικά, γουρούνια), ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικά έναντι των ιών, κάτι που θα βοηθήσει και τους ανθρώπους έμμεσα.
Παράλληλα, όμως η νέα ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει άμεσα, συμβάλλοντας στη δημιουργία πιο αξιόπιστων εμβολίων σε συντομότερο χρόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου