Γάλλοι επιστήμονες απομόνωσαν ένα νέο γιγάντιο ιό που κρύβεται μέσα στην αμοιβάδα και του οποίου ο γενετικός κώδικας περιλαμβάνει πολλά γονίδια από άλλα είδη.
Πρόκειται για "μια τελείως νέα μορφή ιού", όπως δήλωσε ο Ντιντιέ Ραούλ, επικεφαλής του τμήματος ερευνών μολυσματικών και τροπικών ασθενειών στο πανεπιστήμιο Αιξ-Μασαλία 2.
Το γονιδίωμα του ιού, που ονομάστηκε "Μασαλιο-ιός" λόγω του τόπου όπου ανακαλύφθηκε, περιλαμβάνει μια ευρεία και πολύπλοκη γκάμα γονιδίων, που είναι πολύ διαφορετικά από το DNA των άλλων ιών. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει μια εκτεταμένη ανταλλαγή γενετικού υλικού ανάμεσα σε μικρο-οργανισμούς, όπως οι ιοί και στα βακτήρια που βρίσκονται μέσα σε μια αμοιβάδα.
Οι αμοιβάδες, οι κατ' εξοχήν μονοκύτταροι οργανισμοί στη φύση, που παρασιτούν σε ανθρώπους και ζώα, μπορούν να αποτελούν "λίκνο" για τη δημιουργία νέων ιών και βακτηρίων, σύμφωνα με τον Ραούλ, ο οποίος παρουσίασε τη σχετική ανακάλυψη στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί πολύ λίγοι γιγάντιοι ιοί, ο πρώτος το 1993 από τύχη. Αντίθετα με τους κλασικούς ιούς, οι τεράστιοι ιοί μπορούν να παρατηρηθούν ακόμα και από ένα συμβατικό μικροσκόπιο. Μέχρι στιγμής ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά γι' αυτούς.
Το 2008, μια ερευνητική ομάδα, επίσης υπό τον Ραούλ, ανακάλυψε γιγάντιους ιούς που μολύνουν άλλους ιούς προκειμένου να πολλαπλασιασθούν.
Ο Μασαλιο-ιός είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος ιός που έχει ποτέ βρεθεί και έχει διάμετρο 250 νανομέτρων (περίπου 250 εκατομμυριοστών του χιλιοστού), σύμφωνα με τη σχετική αναφορά του Ραούλ στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας.
Το DNA του ιού περιέχει υλικό από ποικίλες πηγές, μεταξύ άλλων από φυτική και ζωική ύλη, βακτήρια και άλλους γιγάντιους ιούς, όπως ο Μιμι-ιός (APMV). Το γεγονός ότι ο γιγάντιος ιός προέρχεται από τόσους "προγόνους", κατά τον Ραούλ, είναι κάτι που δεν είχε προβλεφθεί από τη δαρβινική θεωρία, σύμφωνα με την οποία η ζωή προέρχεται από κάποιο κοινό πρόγονο.
"Η ιδέα ενός κοινού προγόνου δεν έχει νόημα στην περίπτωση των ιών. Ήταν μια ιδέα του Δαρβίνου, αλλά ήταν σαφώς λάθος", επεσήμανε ο γάλλος ερευνητής.ΕΝΕΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου