13.12.09

Θα χτυπήσει «κόκκινο» η θερμοκρασία του πλανήτη το 2010

Η παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία είναι πολύ πιθανό ότι θα σημειώσει ρεκόρ όλων των εποχών το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, όπως μετέδωσε το BBC.

Οι επιστήμονες της Υπηρεσίας εκτιμούν ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη, τον επόμενο χρόνο, θα είναι 14,58 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,58 βαθμούς υψηλότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 14 βαθμών, που έχει καταγραφεί από το 1961. Το ρεκόρ μέχρι σήμερα είναι 14,52 βαθμοί και σημειώθηκε το 1998, όταν υπήρξε ένα ακραία θερμό ρεύμα "Ελ Νίνιο" θερμαίνει τα επιφανειακά ύδατα του ανατολικού Ειρηνικού, απελευθερώνοντας στην ατμόσφαιρα θερμότητα παγιδευμένη στα βάθη των ωκεανών, ανεβάζοντας με τον τρόπο αυτό τη θερμοκρασία της Γης.

Σύμφωνα με τους βρετανούς μετεωρολόγους, η αναμενόμενη άνοδος της θερμοκρασίας το 2010 θα οφείλεται στο συνδυασμό της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας στην τροπική ζώνη του Ειρηνικού ωκεανού. Δεν είναι πάντως απολύτως βέβαιο ότι όντως το 2010 θα αποδειχθεί το θερμότερο έτος μετά το 1860, οπότε και άρχισε η καταγραφή της θερμοκρασίας, ειδικά αν το ρεύμα "Ελ Νίνιο" απρόσμενα υποχωρήσει γρήγορα στην αρχή του επόμενου έτους ή αν υπάρξει μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη (όποτε συμβαίνει αυτό, το εκτοξευόμενο στην ατμόσφαιρα τεράστιο σύννεφο σκόνης και σωματιδίων εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να φθάσουν στη Γη και άρα η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μειώνεται).

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο «Ιστ Ανγκλια» (East Anglia), διατηρεί ένα από τα τρία αρχεία καταγραφής της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που χρησιμοποιούνται και από την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.

Προ ημερών η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσαν ότι η τρέχουσα πρώτη δεκαετία του 21ού αιώνα υπήρξε -και μάλιστα "με διαφορά"- η θερμότερη από τότε που υπάρχουν αρχεία καταγραφής των παγκόσμιων θερμοκρασιών. Η ανάλυση επίσης, έδειξε ότι το 2009, σχεδόν σίγουρα, θα είναι το πέμπτο θερμότερο έτος εδώ και 160 χρόνια.

(Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: