20.10.09

Αλλάζει η στάση των γυναικών απέναντι στην οστεοπόρωση

Νέα έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει την παρωχημένη άποψη της κοινωνίας ότι οι γυναίκες με οστεοπόρωση είναι αδύναμες και ευάλωτες, καθώς περισσότερες από το 90% των γυναικών που πάσχουν από την ασθένεια δηλώνουν πως δεν θα αφήσουν να τις εμποδίσει να απολαύσουν τη ζωή τους στο έπακρο.

Τα αποτελέσματα μιας διεθνούς έρευνας υπογραμμίζουν τη ριζική αλλαγή της στάσης των γυναικών απέναντι στην οστεοπόρωση, την ασθένεια που εξασθενεί τα οστά. Η παραδοσιακή αντιμετώπιση των ασθενών με οστεοπόρωση ως αδύναμων, ευάλωτων γυναικών ανατρέπεται από την έρευνα Timeless Women (Γυναίκες που αψηφούν το χρόνο), η οποία καταδεικνύει πως το 93% των συμμετεχουσών είναι αποφασισμένες να μην αφήσουν την οστεοπόρωση να τις εμποδίσει να απολαύσουν τη ζωή τους στο έπακρο.

Η έρευνα Timeless Women, που διεξήχθη με τη συμμετοχή 500 ιατρών και 1.000 γυναικών σε 5 χώρες, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Ιδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF) και τη Διεθνή Ενωση των Γυναικών στην Ιατρική (MWIA) και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ομώνυμης εκστρατείας, που στόχο έχει την ανατροπή των παρωχημένων στερεοτύπων και την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με την οστεοπόρωση.

Επιπλέον, η έρευνα ανέδειξε σημαντική διάσταση «οπτικής» της νόσου μεταξύ ιατρών και ασθενών. Ενώ το 85% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα περιγράφουν τον εαυτό τους ως δραστήριες, οι ιατροί φαίνεται να έχουν πιο στερεοτυπική εικόνα για την ασθένεια και τις ασθενείς, με το 58% να περιγράφουν τις γυναίκες με οστεοπόρωση ως «αδύναμες και εύθραυστες». Οι απόψεις των γυναικών και των ιατρών διίστανται και όσον αφορά τη θεραπευτική αγωγή κατά της οστεοπόρωσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ιατρών, γύρω στο 30% το ασθενών παραλείπει κάποιες φορές τη δόση της αγωγής. Αντίθετα, ένα ανησυχητικό ποσοστό των γυναικών που ρωτήθηκαν (70%) ομολόγησαν πως έχουν παραλείψει κάποια δόση είτε άθελά τους είτε, ακόμα χειρότερα, σκόπιμα. Στους λόγους της σκόπιμης παράλειψης της δόσης συμπεριλαμβάνονται ο φόβος για τις παρενέργειες (18%), οι περίπλοκες οδηγίες της αγωγής (11%), η αγωγή που δυσκολεύει ή παρεμποδίζει την καθημερινή ζωή (12%) και η αναποτελεσματικότητα του φαρμάκου (12%).

Στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα είναι το ίδιο ανησυχητικά. Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση τα οποία παρουσιάστηκαν από την πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Μέμη Τσεκούρα, 855.500 Ελληνίδες άνω των 50 ετών έχουν εγκατεστημένη οστεοπόρωση, ενώ το 51% δεν έχει κάνει ποτέ μέτρηση οστικής πυκνότητας. Από τις γυναίκες με διαγνωσμένη οστεοπόρωση, μόνο το 17% ακολουθούν την αγωγή που τους έδωσε ο γιατρός τους.

«Είναι σαφές ότι πολλές υπάρχουσες θεραπευτικές αγωγές μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολίες στη λήψη τους, αν και η απαρέγκλιτη τήρηση της θεραπείας είναι πάντοτε απαραίτητη για τη μέγιστη προστασία από τα κατάγματα», επισήμανε ο δρ Γεώργιος Τροβάς, ενδοκρινολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Εργαστηρίου Ερευνας Παθήσεων Μυοσκελετικού Συστήματος (ΕΕΠΜΣ), στο νοσοκομείο ΚΑΤ. «Οι ασθενείς που ακολουθούν την αγωγή για λιγότερο από τον μισό προβλεπόμενο χρόνο, έχουν ελάχιστη ή ανύπαρκτη προστασία από κατάγματα. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των γιατρών με τις ασθενείς, ούτως ώστε να καταλαβαίνουν καλύτερα τις ανάγκες και τον τρόπο ζωής τους».

Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν τον κοινό στόχο και την επιθυμία για συνεργασία. Τόσο οι γυναίκες με οστεοπόρωση όσο και οι γιατροί συμφωνούν ότι είναι σημαντικό να υπάρξει μια αποτελεσματική και πιο εύκολη στη λήψη της θεραπεία, η οποία να επιτρέπει στις γυναίκες να διαχειριστούν την ασθένεια διατηρώντας τον τρόπο ζωής τους, με το 74% των γυναικών να πιστεύει πως ένα πιο αραιό σχήμα δοσολογίας θα ταίριαζε καλύτερα με την καθημερινότητά τους.

«Σήμερα υπάρχει ένα ευρύ φάσμα θεραπευτικών αγωγών κατά της οστεοπόρωσης» συμπληρώνει ο δρ Τροβάς. «Οι γυναίκες, σε συνεργασία πάντα με το γιατρό τους, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν από θεραπείες που χορηγούνται ημερησίως, εβδομαδιαίως, μηνιαίως ή ακόμα και ετησίως, μια πρόσφατη εξέλιξη που προσφέρει 100% συμμόρφωση του ασθενή και κατά συνέπεια αυξημένη ασφάλεια από τα κατάγματα».

Αν και περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλο τον κόσμο πάσχουν από οστεοπόρωση, συχνά η ασθένεια δεν αναγνωρίζεται και δεν διαγιγνώσκεται εξαιτίας της απουσίας συμπτωμάτων. Οι περισσότεροι ασθενείς ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από την ασθένεια μόλις φτάσουν στο σημείο να σπάσουν κάποιο οστό. Οι σοβαρές συνέπειες της οστεοπόρωσης συχνά παραβλέπονται. Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν πως η οστεοπόρωση οδηγεί σε σπάσιμο των οστών, αλλά φαίνεται πως κανείς δεν συνειδητοποιεί ότι το 20% των αντρών και των γυναικών που είναι άνω των 50 ετών και έχουν υποστεί κάταγμα ισχίου μπορεί να πεθάνουν μέσα σε ένα χρόνο εξαιτίας των συνεπειών του ατυχήματος.

Τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας παρατίθενται στην έκθεση με τίτλο Timeless Women: The Campaign for Stronger Bones, την οποία μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www. fortimelesswomen.com. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Novartis.

Δεν υπάρχουν σχόλια: