7.10.09

Νομπέλ Χημείας σε τρεις για τα ριβοσώματα

Το βραβείο Νομπέλ Χημείας για το 2009 απονέμεται στους Βενκατραμάν Ραμακρισάν, Τόμας Στέιτζ και Αντα Γιόναθ. Η μελέτη της λειτουργίας των ριβοσωμάτων, που αποτελούν το εργοστάσιο παραγωγής πρωτεΐνης των κυττάρων χάρισε το βραβείο στους επιστήμονες.

Ο Τόμας Στέιτζ, ένας από τους τρεις επιστήμονες που βραβεύθυηκαν με Νομπέλ Χημείας Ο Τόμας Στέιτζ, ένας από τους τρεις επιστήμονες που βραβεύθυηκαν με Νομπέλ Χημείας Τα ριβοσώματα μετατρέπουν γενετικό υλικό RNA σε πρωτεΐνες, οι οποίες έχουν το βιοχημικό έλεγχο όλων των έμβιων οργανισμών. Αποτελούν επίσης τον κύριο στόχο των νέων αντιβιοτικών. Πολλά από τα σημερινά αντιβιοτικά αναστέλλουν την πρωτεϊνοσύνθεση των μολυσματικών βακτηρίων, πράγμα το οποίο σημαίνει τον θάνατο των μικροοργανισμών και την άρση της μόλυνσης.

Οι έρευνες των επιστημόνων αυτών έκαναν δυνατή τη διαφοροποίηση ανάμεσα στα βακτηριακά και στα ανθρώπινα ριβοσώματα έτσι ώστε όταν επιτιθέμεθα στα πρώτα να αφήνουμε τα άλλα ανέπαφα.

Παρά το γεγονός ότι η σημασία των ριβοσωμάτων για τη ζωή δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, οι πληροφορίες για τη δομή τους ήταν πάντοτε ανεπαρκείς.

Ο Αμερικανός, γεννημένος στην Ινδία, Βενκατραμάν Ραμακρισάν εργάζεται στο Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ στη Βρετανία

Ο Αμερικανός, Τόμας Στέιτζ είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιέλ.

H Ισραηλινή, Αντα Γιόναθ είναι καθηγήτρια στο ισραηλινό Ινστιτούτο Επιστημών Ουάιζμαν.

Το βραβείο ανήκει και στους τρεις καθώς όλοι συνεισέφεραν στην ανακάλυψη της περίπλοκης μοριακής δομής των ριβοσωμάτων λεπτομερώς.

Οι επιστήμονες και οι συνάδελφοί τους βοήθησαν στη δημιουργία ενός 3D ριβοσώματος.Με τον τρόπο αυτό, έλυσαν ένα σημαντικό μέρος του προβληματισμού που έθεσαν οι Φράνσις Κρικ και Τζέιμς Γουάτσον όταν ανακάλυψαν τη δομή του DNA. Πώς αυτός ο κώδικας μετατρέπεται σε ζωή;

Η δουλειά τους βασίστηκε σε μια τεχνική που ονομάζεται κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ. Η τεχνική περιλαμβάνει την απομόνωση καθαρών ριβοσωμάτων από ένα κύτταρο καθώς κάθε κύτταρο περιέχει δεκάδες χιλιάδες ριβοσώματα, τη δημιουργία κρυστάλλων ριβοσωμάτων και στη συνέχεια τη μελέτη των κρυστάλλων με ακτίνες Χ. Η μελέτη συνίσταται στην εστίαση μιας δέσμης ακτίνων Χ στους κρυστάλλους και η εξαγωγή των συμπερασμάτων σχετικά με τη θέση των μορίων στο ριβόσωμα βασίζεται στην ανάλυση της περίθλασης του εξερχόμενου φωτός. Το ριβόσωμα αποτελεί τη μεγαλύτερη μοριακή δομή η οποία έχει αποκαλυφθεί με κρυσταλλογραφία ακτίνων Χ.

Ο καθηγητής Ραμακρισάν δήλωσε στο BBC ότι μέχρι να ξεκαθαριστεί η δομή του ριβοσώματος, "γνωρίζαμε ότι ήταν μια μεγάλη μοριακή μηχανή που μετέτρεπε γενετικό υλικό σε πρωτεΐνες αλλά δεν ξέραμε πως ακριβώς δούλευε. Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε ακριβώς το πως δουλεύει αλλά έχουμε κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο με σαφές αποτέλεσμα για το πως μοιάζει".ΠΗΓΗ ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: