24.7.09

Φορητή συσκευή επιτρέπει έλεγχο DNA σε μία ώρα

Μια επανάσταση στην τεχνολογία ελέγχου του DNA βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς ετοιμάζονται νέες ελαφρές φορητές συσκευές, που θα βγάζουν αποτελέσματα σε μια ώρα το πολύ. Η νέα «γρήγορη» τεχνολογία –που φιλοδοξεί να κάνει τον έλεγχο του DNA μια ρουτίνα, απλή όσο τα δακτυλικά αποτυπώματα σήμερα- αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις έρευνες των αρχών ασφαλείας σε διάφορους τομείς, όπως ο εντοπισμός εγκληματιών και άλλων υπόπτων.

Οι νέες συσκευές θα επιτρέπουν στους αστυνομικούς να ελέγχουν το γενετικό υλικό επί τόπου ή σε ένα αστυνομικό τμήμα, χωρίς να χρειάζεται να το στείλουν σε κάποιο εργαστήριο και να περιμένουν αρκετές μέρες για τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους «Τάιμς» του Λονδίνου. Η βελτίωση της τεχνολογίας μπορεί μελλοντικά να ρίξει κι άλλο τον χρόνο των αποτελεσμάτων, μόλις στη μισή ώρα.

Η βρετανική αστυνομία θα αρχίσει πιλοτικά το 2010 την χρησιμοποίηση της νέας μεθόδου, προσδοκώντας ότι θα πετύχει ταχύτερο εντοπισμό των ενόχων. Δύο βρετανικές εταιρίες και τρεις αμερικανικές ήδη αναπτύσσουν μοντέλα τέτοιων συσκευών ταχείας ανάλυσης του DNA.
Η βρετανική αστυνομία συνεργάζεται με το αμερικανικό FBI, που επίσης ενδιαφέρεται σοβαρά για το θέμα, για να αξιολογήσουν από κοινού τις διάφορες συσκευές και την αποτελεσματικότητά τους. Πριν όμως εφαρμοστεί στην πράξη η νέα τεχνολογία, θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από την πολιτική ηγεσία, καθώς, μεταξύ άλλων, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί που θα χρησιμοποιούν τις νέες συσκευές, θα είναι σωστά εκπαιδευμένοι (τα λάθη κοστίζουν τρομερά σε μια τέτοια περίπτωση…).

Δεν υπάρχουν σχόλια: