24.7.09

Κομπιούτερ από βακτήρια λύνουν μαθηματικά προβλήματα

Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν «βακτηριακούς κομπιούτερ», που έχουν τη δυνατότητα να λύνουν πολύπλοκα μαθηματικά προβλήματα. Η ανακάλυψη δείχνει ότι είναι εφικτοί οι τεχνητοί υπολογισμοί μέσα σε τροποποιημένα ζωντανά κύτταρα, κάτι που ανοίγει το δρόμο για μια σειρά από πρακτικές εφαρμογές στο μέλλον.

Η έρευνα, προϊόν συνεργασίας βιολόγων και μαθηματικών από το πολιτειακό πανεπιστήμιο του Μισούρι και το Κολλέγιο Ντέηβιντσον των ΗΠΑ, υπό τον Τζόρνταν Μπαουμγκάρντνερ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας “Journal of Biological Engineering”.

Οι ερευνητές εστίασαν τις προσπάθειές τους στο γνωστό βακτήριο Escherichia coli και κατάφεραν να το τροποποιήσουν γενετικά έτσι ώστε να λύνει κλασικά μαθηματικά προβλήματα. Τα βακτήρια που έλυσαν τα προβλήματα, «ανέφεραν» την επιτυχία τους εκπέμποντας ταυτόχρονα κόκκινο και πράσινο φως φθορισμού.

Η επιτυχία αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πεδίο της συνθετικής βιολογίας, που χρησιμοποιεί μια σειρά από μοριακές τεχνικές, αρχές της μηχανικής και μαθηματικά μοντέλα, προκειμένου να σχεδιάσει και να κατασκευάσει γενετικά κυκλώματα, τα οποία επιτρέπουν στα ζωντανά κύτταρα να εκτελούν νέες λειτουργίες. Η συνθετική βιολογία, πέρα από την λύση μαθηματικών προβλημάτων, μπορεί να έχει ποικιλία μελλοντικών εφαρμογών στην ιατρική, την ενέργεια, το περιβάλλον κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: