11.5.09

Φόβος μετάλλαξης-Ο ΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑΣΗ ΝΑ ΣΥΝΔΥΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΛΟΥΣ ΙΟΥΣ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων από τη νέα γρίπη εκτός Μεξικού, καθώς ανακοινώθηκε άλλος ένας θάνατος, ο τρίτος στις ΗΠΑ, και ο πρώτος νεκρός στην Κόστα Ρίκα, ενώ μεγαλώνει η ανησυχία για συνδυασμό του νέου ιού με τον ιό της εποχικής γρίπης.

Βρετανοί επιστήμονες ολοκλήρωσαν τη χαρτογράφηση του γονιδιώματος του στελέχους του ιού και έδωσαν τα στοιχεία για την παρασκευή εμβολίου (φωτ.: ΑΠΕ) Βρετανοί επιστήμονες ολοκλήρωσαν τη χαρτογράφηση του γονιδιώματος του στελέχους του ιού και έδωσαν τα στοιχεία για την παρασκευή εμβολίου (φωτ.: ΑΠΕ) «Εκτίμησή μας είναι ότι η εξάπλωση του ιού στις Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζεται και πρόκειται για έναν ιδιαίτερα μεταδόσιμο ιό, που μοιάζει με τους ιούς που ευθύνονται για την εποχική γρίπη», δήλωσε η Αν Σούχατ, του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Επισημαίνει επίσης ότι είναι πολύ εύκολο οι ιοί αυτοί να ανταλλάξουν μεταξύ τους γενετικό υλικό, αφού ο ιός της νέας γρίπης Η1Ν1 είναι ιδιαιτέρως ευμετάβλητος και απρόβλεπτος, και να προκύψει μια ακόμη πιο επικίνδυνη μετάλλαξη. Οι όποιες προβλέψεις μάλιστα είναι όλο και πιο δυσοίωνες για το χειμώνα, που ούτως ή άλλως βαρύνεται από κρούσματα της κοινής γρίπης.

Ο δρ Ρόμπερτ Γουέμπστερ, ειδικός μικροβιολόγος που η ομάδα του είχε εντοπίσει έναν προγενέστερο ιό της νέας γρίπης σε χοιροτροφείο της Β. Καρολίνας, το 1998, επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει μεγάλη τάση να συνδυάζεται με άλλους ιούς και το χειρότερο σενάριο θα ήταν στέλεχός του να συνδυαστεί με στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών, πιθανότατα στην Ασία.

Γεγονός παραμένει πάντως ότι μόνο στο Μεξικό, που υπήρξε το επίκεντρο του ξεσπάσματος της νέας γρίπης, τα θύματα ήταν ενήλικες 20-49 ετών και οι περισσότεροι δεν είχαν άλλα προβλήματα υγείας. Τα πέντε θύματα εκτός Μεξικού αντιμετώπιζαν σοβαρά ή χρόνια προβλήματα υγείας και βρίσκονταν ούτως ή άλλως σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου.

Αυστραλία και Νορβηγία προστέθηκαν στη λίστα των χωρών που έχουν κρούσματα, ενώ ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στην Κίνα.

Τα νέα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας δίνουν 4.379 κρούσματα και 53 νεκρούς, σε όλο τον κόσμο.

Τα καλά νέα είναι ότι Βρετανοί επιστήμονες ολοκλήρωσαν το γονιδίωμα του στελέχους του ιού που έδωσε τα κρούσματα στην Ευρώπη και έδωσαν τα στοιχεία για την παρασκευή εμβολίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: