26.5.09

Διακοπή κάπνισματος και σωματικό βάρος

Πολλοί άνθρωποι δεν αποφασίζουν να σταματήσουν το κάπνισμα γιατί φοβούνται ότι θα παχύνουν. Επίσης, συχνά ακούμε από καπνιστές ότι «το τσιγάρο μού κόβει την όρεξη» ή πως «καπνίζοντας καίω περισσότερες θερμίδες». Ωστόσο, αν το τσιγάρο «αδυνατίζει», τότε γιατί πολλοί καπνιστές -ειδικά εκείνοι που καπνίζουν περισσότερο- είναι παχύσαρκοι;

Κατ' αρχάς, η συνήθεια του καπνίσματος συχνά συνοδεύεται και από άλλες ανθυγιεινές συμπεριφορές (κακές διατροφικές συνήθειες, καθιστική ζωή, υψηλή κατανάλωση αλκοόλ κ.λπ.).

Επίσης, πολλοί άνθρωποι διακόπτουν το κάπνισμα, παίρνουν βάρος και στη συνέχεια ξαναρχίζουν τη συνήθεια του τσιγάρου, χωρίς όμως να χάσουν τα κιλά που έβαλαν. Αυτός ο συνδυασμός αυξημένου βάρους και καπνίσματος αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας.

Σε ό,τι αφορά τις «αδυνατιστικές ιδιότητες» του καπνίσματος, είναι αλήθεια πως η νικοτίνη προκαλεί ήπια καταστολή της όρεξης και προσωρινή αύξηση του βασικού μεταβολισμού. Ομως οι δράσεις αυτές είναι τόσο μικρές, που ζυγίζοντας τη σχέση κόστους-οφέλους, το τσιγάρο σίγουρα χάνει. Ειδικότερα, η ζημιά που προκαλεί το κάπνισμα στον οργανισμό (επιβάρυνση της αναπνευστικής λειτουργίας, αύξηση κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου, αθηροσκλήρυνση, ινσουλινοαντίσταση κ.λπ.) δεν ισοβαθμίζει σε καμία περίπτωση την ενδεχόμενη αύξηση βάρους.

Μάλιστα, αν και δεν είναι εύκολο να συγκρίνουμε άμεσα τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και του αυξημένου σωματικού βάρους, θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι αύξηση βάρους ανώτερη των 20 κιλών μπορεί να συγκριθεί με τις αρνητικές επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία.

Είναι αλήθεια ότι η διακοπή του καπνίσματος συχνά συνοδεύεται με πρόσληψη βάρους, η οποία όμως είναι της τάξης των 5-7 κιλών, οπότε και πάλι το όφελος υγείας από τη διακοπή του είναι σαφώς μεγαλύτερο.

Αλλωστε, η πρόσληψη βάρους είναι κάτι ελεγχόμενο, το οποίο μπορεί να αποφευχθεί με ισορροπημένη διατροφή και ήπια φυσική δραστηριότητα. Η αύξηση βάρους με τη διακοπή του καπνίσματος οφείλεται κυρίως στην υποκατάσταση της συνήθειας με τσιμπολόγημα, και όχι στην πραγματικά αυξημένη όρεξη ή στη μείωση των καύσεων του οργανισμού. Πράγματι, άτομα τα οποία διακόπτουν το κάπνισμα αλλά προσέχουν τη διατροφή τους και φροντίζουν να κάνουν κάποιο είδος φυσικής δραστηριότητας (π.χ. περπάτημα), καταφέρνουν και διατηρούν το βάρος τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: