25.5.09

25 Μαΐου - πανευρωπαϊκή ημέρα θυρεοειδούς,

Το στρες αυξάνει το θυρεοειδή

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει αυξήσει και τα κρούσματα αυτοάνοσων θυερεοειδοπαθειών, εξαιτίας του στρες. Με αφορμή την 25 Μαΐου - πανευρωπαϊκή ημέρα θυρεοειδούς, μέλη της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας προέβησαν σε ανακοινώσεις για τη νόσο.

Σύμφωνα με τον διδάκτορα ενδοκρινολογίας στο ΑΠΘ, Νικόλαο Ποντικίδη, οι αυτοάνοσες θυρεοειδοπάθειες, όπως η θυρεοειδίτιδα της λοχείας, προσβάλλουν σχεδόν το 5% του συνολικού πληθυσμού. Κεντρικό ρόλο στην εμφάνισή τους παίζει το επίμονο στρες, που δεν μπορεί να διαχειρισθεί ή να εκλογικεύσει το άτομο. Γι’αυτό πολλοί άνθρωποι βιώνουν αιφνίδια εμφάνιση υπέρ- και υποθυρεοειδισμού, μετά από έντονα στρεσσογόνα γεγονότα όπως, χωρισμό, θάνατο, οικονομική στενότητα.
Μια ακόμη αυτοάνοση θυερεοειδοπάθεια είναι η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια. Σύμφωνα με το διευθυντή ενδοκρινολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Παναγία», Γεράσιμο Κρασσά, ο ακριβής παθογενετικός μηχανισμός της δεν έχει πλήρως διευκρινισθεί. Παρουσιάζει αύξηση του όγκου των εξοφθάλμιων μυών και του οπισθοβολβικού λιπώδους και συνδετικού ιστού και εμφανίζεται συχνότερα στους άντρες. Ενα ποσοστό 5% περίπου με σοβαρή νόσο χρειάζεται θεραπευτική αντιμετώπιση για να αποφευχθούν η οπτική νευρίτιδα και η τύφλωση.
Η έκθεση σε εξωτερική ακτινοβολία στη παιδική και εφηβική ηλικία φαίνεται σαν τη μόνη σαφή αιτιολογία για τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Αλλοι παράγοντες, εκτός της ακτινοβολίας είναι πιθανά απαραίτητοιη για να γίνει εμφανής. Αυτό ανακοίνωσε η διευθύντρια της ενδοκρινολογικής κλινικής του «Θεαγένειου» νοσοκομείου, ενδοκρινολόγος, Καλλιόπη Παζαϊτου. Όπως είπε, τις τελευταίες δεκαετίες η συχνότητά του καρκίνου αυτοού αυξήθηκε στις βιομηχανοποιημένες χώρες και φαίνεται ότι έχει υπερδιπλασιασθεί την τελευταία δεκαετία. Μπορεί όμως η αύξησή του να οφείλεται και στις ακριβέστερες μεθόδους διάγνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: