Ολες οι μελέτες δείχνουν ότι άνδρες και γυναίκες που έχουν μια σεξουαλική ζωή η οποία χαρακτηρίζεται από υγεία παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αυτοεκτίμησης καθώς και αυτοπεποίθησης, που αφορούν τόσο τον εαυτό τους όσο και τη σχέση τους με το άλλο φύλο. Αυτή η υψηλότερη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση μεταφράζεται θετικά όχι μόνο στο επίπεδο των διαφυλικών σχέσεων αλλά και στις επαγγελματικές και κοινωνικές πτυχές της ζωής τους.
Οι σεξουαλικές διαταραχές στον άνδρα είναι αρκετές, με σημαντικότερες όμως τη στυτική δυσλειτουργία, την πρόωρη εκσπερμάτιση και τη μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Ποια σεξουαλική διαταραχή επηρεάζει όμως περισσότερο την ανδρική αυτοπεποίθηση; Μια σημαντική μελέτη δημοσιευμένη το 1999 μας δείχνει ότι η στυτική διαταραχή επηρεάζει σε σημαντικά μεγαλύτερο βαθμό (πενταπλάσιο σε σχέση με την πρόωρη εκσπερμάτιση) το επίπεδο ευτυχίας που βιώνουμε. Και όταν λέμε στυτική διαταραχή, μιλάμε για μια ιδιαίτερα συχνή κατάσταση η οποία, όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία, αφορά το 30-50% των ανδρών της ηλικίας άνω των 40 ετών και έχει σχέση με την ικανότητά τους να αποκτήσουν ή και να διατηρήσουν στύση ικανή για σεξουαλική επαφή.
Ευτυχώς στην εποχή μας έχουμε ασφαλείς, επιστημονικές και αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα της στύσης, έτσι ώστε κάθε άνδρας να μπορεί να βρει την κατάλληλη λύση, αρκεί φυσικά να το θελήσει. Φέτος, μάλιστα, συμπληρώνονται 10 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου φαρμάκου από το στόμα για την πάθηση αυτή, της σιλδεναφίλης. Η κυκλοφορία του φαρμάκου αυτού, καθώς και των υπολοίπων στη συνέχεια, άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα και οδήγησε στους ειδικούς πολλούς άνδρες που όχι μόνο βρήκαν λύση στο πρόβλημα αυτό, αλλά βελτίωσαν ταυτόχρονα και την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους και οδηγήθηκαν σε αυξημένα επίπεδα ικανοποίησης σε θέματα που αφορούν τη σχέση τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι σύντροφοί τους.
Οπως βλέπουμε και από τον ορισμό της στυτικής δυσλειτουργίας, σημαντικό ρόλο στην ικανοποιητική σεξουαλική επαφή παίζει και η ικανότητα να αποκτήσει ο άνδρας αρκετά σκληρή στύση. Στην εποχή μας η σκληρότητα της στύσης αξιολογείται με ειδικές εξετάσεις και ταξινομείται σε τέσσερις βαθμούς, αρχίζοντας από τον βαθμό 1 που χαρακτηρίζεται από πέος διογκωμένο αλλά όχι σκληρό, περνώντας στον βαθμό 2 με πέος σκληρό αλλά όχι αρκετά σκληρό για διείσδυση, τον βαθμό σκληρότητας 3 με πέος ικανοποιητικά σκληρό αλλά όχι άκαμπτο και φτάνοντας στον βαθμό 4 όπου το πέος είναι τελείως σκληρό και άκαμπτο. Ο πρώτος βαθμός χαρακτηρίζει τη σοβαρού βαθμού στυτική διαταραχή, ενώ ο βαθμός 4 τη φυσιολογική λειτουργία. Οι σύγχρονες θεραπείες έχουν και σκοπό να αυξήσουν τη σκληρότητα της στύσης, φτάνοντας στην τέταρτη βαθμίδα σε ποσοστό περίπου 80% των ασθενών. Εχει επίσης βρεθεί, από σημαντικές μελέτες, ότι αυξάνοντας τη σκληρότητα αυξάνουμε και την ικανοποίηση της συντρόφου από τη σεξουαλική επαφή καθώς και την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του ασθενούς και βελτιώνουμε παραμέτρους που έχουν να κάνουν τόσο με την ερωτική σχέση όσο και με τη σχέση του ζευγαριού συνολικά. Μάλιστα, ύστερα από θεραπεία βρέθηκε ότι τα ποσοστά αυτοπεποίθησης των ανδρών που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία είναι ίδια με αυτά των ανδρών που δεν παρουσιάζουν αυτό το πρόβλημα.
Περνώντας τα χρόνια μάθαμε ότι το ζητούμενο δεν είναι να δώσουμε στον ασθενή απλώς μια στύση ικανή για διείσδυση, αλλά να του δώσουμε μια τέτοια στύση η οποία θα ικανοποιήσει τόσο αυτόν όσο και τη σύντροφό του και θα του τονώσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση. Ευτυχώς στην εποχή μας έχουμε κατάλληλες λύσεις για όλα τα σεξουαλικά προβλήματα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σεξουαλική υγεία και αυτοπεποίθηση είναι δύο έννοιες στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου