Επαναστατική μέθοδος επεμβατικής καρδιολογίας εφαρμόσθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Παίδων «Αγία Σοφία», ενώ η χώρα μας είναι μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη στις οποίες εφαρμόσθηκε, ανοίγοντας νέους δρόμους στην αντιμετώπιση των ασθενών που έχουν γεννηθεί με μία συχνή καρδιοπάθεια.
Πρόκειται για την τοποθέτηση με καθετήρα πνευμονικής βαλβίδας σε ασθενείς με τετραλογία Φαλό και ατρησία της πνευμονικής αρτηρίας. Η τετραλογία Φαλό, εξήγησε στην «Ε» ο καθηγητής Βασίλης Θανόπουλος, που πραγματοποίησε την επέμβαση, είναι μια από τις πιο συχνές συγγενείς κυανωτικές καρδιοπάθειες. Τα άτομα παρουσιάζουν κυάνωση γιατί το οξυγόνο στο αρτηριακό αίμα είναι πολύ χαμηλό.
Στην καρδιοπάθεια αυτή υπάρχει μία μεγάλη τρύπα μεταξύ των κοιλιών της καρδιάς και μία πολύ βαρειά στένωση ή ατρησία (διακοπή) της πνευμονικής αρτηρίας, δηλαδή του αγγείου που πάει αίμα στους πνεύμονες. Η αντιμετώπιση της πάθησης γίνεται με χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Ο χειρουργός τοποθετεί ένα κομμάτι αορτής από πτωματικό δότη με τη βαλβίδα του, μεταξύ από τη δεξιά κοιλία προς την πνευμονική αρτηρία και παρακάμπτει τη στένωση. Ολα όμως αυτά τα μοσχεύματα μετά από 8-10 χρόνια ασβεστοποιούνται και παύουν να λειτουργούν, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται εκ νέου στένωση και ανεπάρκεια στη βαλβίδα που έχει το μόσχευμα.
Ετσι οι ασθενείς αυτοί έπρεπε να χειρουργούνται κάθε 8-10 χρόνια. Τώρα με τη νέα τεχνική προωθείται από τη μηριαία φλέβα ένα στεντ που έχει επάνω μια βαλβίδα από σφαγίτιδα φλέβα βοδιού, πάνω σ' ένα μπαλόνι.
Με ειδικό καθετήρα προωθείται στον δεξιό κόλπο και στη δεξιά κοιλία της καρδιάς, εκεί που είναι το στενωμένο μόσχευμα, τοποθετείται στη στένωση του μοσχεύματος, φουσκώνει το μπαλόνι και το στεντ προσκολλάται στο τοίχωμα του μοσχεύματος και έτσι ανοίγει η στένωση και τοποθείται νέα βαλβίδα, χωρίς επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.
Πρόκειται για επαναστατική επέμβαση, καθώς δεν χρειάζεται πια να ταλαιπωρείται ο ασθενής με πολλά χειρουργεία, εξηγεί ο κ. Θανόπουλος. Αν η βαλβίδα παρουσιάσει πρόβλημα, τοποθετείται νέα με την ίδια τεχνική. Σημειώνεται, ότι το πρόβλημα αφορά συνήθως νέα άτομα, παιδιά ή νεαρούς ενήλικες με φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. Η επέμβαση έγινε στο Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα του «Αγία Σοφία» που διευθύνει ο καθηγητής Βασίλης Θανόπουλος, μετά από επιλογή του Βρετανού καθηγητή Φίλιπ Μπονχόφερ. Οι ασθενείς ήταν ένα αγόρι 17 χρόνων που είχε ήδη υποστεί δυο επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς και μία γυναίκα 32 ετών, που από τότε που γεννήθηκε είχε υποστεί τρεις χειρουργικές επεμβάσεις. Οι επεμβάσεις έγιναν με απόλυτη επιτυχία και οι ασθενείς επέστρεψαν σπίτι τους την άλλη μέρα! *
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου