27.2.09

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ- Μιτοχόνδρια εναντίον καρκίνου



ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ

Η ελληνική ερευνητική ομάδα
Ενα άγνωστο μονοπάτι βιογένεσης των μιτοχονδρίων, που ανακάλυψαν Ελληνες και Ιταλοί ερευνητές, πρακτικά ανοίγει το δρόμο για ανάπτυξη στοχευμένων θεραπειών σε βαριές ασθένειες -καρκίνο, εγκεφαλοπάθειες, καρδιοπάθειες- για τις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ολοκληρωμένη θεραπεία.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Structural and Molecular Biology», έγινε απ' την επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Ερευνας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστα Τοκατλίδη, τη διδακτορική φοιτήτρια Διονυσία Σιδέρη, την τεχνικό έρευνας Νίτσα Κατρακίλη σε συνεργασία με την ομάδα έρευνας του καθηγητή του Πανεπιστημίου Φλωρεντίας, Ιβάνο Μπερτίνι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο μηχανισμό, που λύνει το πρόβλημα της λειτουργικής στόχευσης πρωτεϊνών στο εσωτερικό των μιτοχονδρίων. Τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο οι πρωτεΐνες, που έχουν μεταφερθεί στο εσωτερικό των μιτοχονδρίων απέξω, ανακτούν τη λειτουργική τους μορφή.

Μέχρι τώρα, εξηγεί ο κ. Τοκατλίδης, δεν υπάρχει πλήρης ίαση για ασθένειες όπως καρδιοπάθειες, εγκεφαλοπάθειες, μυοπάθειες, κ.ά., οι οποίες κατά βάση είναι κληρονομικές. Αγνωστο παραμένει πώς επίκτητοι παράγοντες (λ.χ. τοξίνες) επιδεινώνουν τις ασθένειες και πώς μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία των μιτοχονδρίων ή και να προκαλέσουν μεταλλάξεις σε πυρηνικά γονίδια.

Τα μιτοχόνδρια «λειτουργούν ως κέντρα παραγωγής ενέργειας. Στον άνθρωπο υπάρχουν εκατοντάδες μιτοχόνδρια σε κάθε κύτταρο του σώματος και αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού όγκου ενός κυττάρου».

Οι δυσλειτουργίες στα μιτοχόνδρια μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες από 50 ασθένειες (διαβήτη τύπου-2, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά, καρκίνους). Στις ΗΠΑ, η συχνότητα των μιτοχονδριακών παθήσεων είναι 1/4.000 γεννήσεις.

Ο νέος μηχανισμός αφορά την ανακάλυψη της «Mia40», μιας πρωτεΐνης που υπάρχει και στον ανθρώπινο οργανισμό και εισάγει χημικούς δεσμούς σε πρωτεΐνες που στοχεύονται για μεταφορά σε χώρο των μιτοχονδρίων.

Με την ενεργοποίηση των μιτοχονδρίων, στόχος λ.χ. είναι να ενεργοποιήσουν τη δυνατότητα κυτταρικού θανάτου των καρκινικών κυττάρων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/02/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: