14.2.09

Ο... ερωτευμένος σεφ

Από τον Δειπνητή deipnitis@enet.gr

Ο Τόνυ Καβαλιέρος, η ψυχή του εξειδικευμένου βιβλιοπωλείου Chef in Love και του Κέντρου Σεμιναρίων Μαγειρικής, βαθιά ερωτευμένος με το επάγγελμά του, μας λέει ότι εάν γοητευθείς και αγαπήσεις τη μαγειρική είσαι ευτυχισμένος, «η σχέση ανανεώνεται και κρατάει για πάντα».

Οπως συνήθως συμβαίνει στις ιστορίες επαγγελματικής επιτυχίας, που μοιάζουν λίγο με σινεμά και ακούγονται σαν ψέματα, ο Τόνυ, σεφ 37 και πλέον χρόνια, ήρθε πριν από περίπου μία δεκαετία στην Ελλάδα έχοντας περάσει 22 χρόνια στην Αφρική. Η αγάπη για την κουζίνα κυλούσε στο αίμα του, μάλλον ήταν γονιδιακό θέμα, καθώς ο παππούς του είχε επιτυχημένο εστιατόριο στην Αίγυπτο. Μεγάλη αγάπη για τον Τόνυ ο παππούς, μεγάλη αγάπη και το εστιατόριο. Στην Αθήνα αυτό που του έλειπε ήταν ένα στέκι, όπως αυτά που είχε γνωρίσει στην Αφρική, «μια σπηλιά με μαγικούς θησαυρούς για τη μαγειρική». «Δεν υπήρχε ένα βιβλιοπωλείο που να έχει εξειδικευμένες εκδόσεις με συνταγές, αλλά και βιβλία λογοτεχνίας σε σχέση με το φαγητό, και σκεύη, και γκατζετάκια για την κουζίνα, και ειδικά παπούτσια αναπαυτικά για τους σεφ που στέκονται τόσες ώρες όρθιοι, και στολές κατάλληλες για τις θερμοκρασίες στις οποίες εργάζονται», μας λέει. Το όνειρό του μετουσιώθηκε σε πραγματικότητα στο Chef in Love, που βρισκόταν τα προηγούμενα 6 χρόνια στη Φειδίου και προσφάτως μετακόμισε στο 17 της Εμμανουήλ Μπενάκη.

Η Κέλλυ, συνεργάτις του Τόνυ, μας ξεναγεί στα ράφια με εκατοντάδες τίτλους βιβλίων, ελληνικών και ξένων, για την τέχνη της μαγειρικής. «Απευθυνόμαστε στους επαγγελματίες της κουζίνας, σε σπουδαστές και σε χομπίστες», λέει η Κέλλυ, που ειδικεύεται και στην... ψυχολογία της κουζίνας. «Τα πάντα σχετίζονται με την τροφή, το φαγητό και περιστρέφονται γύρω από το τραπέζι. Δεν μας ενδιαφέρει απλώς να πουλήσουμε άλλο ένα βιβλίο, θέλουμε να πουλήσουμε αυτό που ταιριάζει στον καθένα». Ετσι τείνουν να εφαρμόζουν οι ίδιοι (ο Τόνυ και οι συνεργάτες του) αρκετές από τις συνταγές των βιβλίων στο πλαίσιο των σεμιναριών που διοργανώνουν. «Με αυτό τον τρόπο μαθαίνουμε εάν οι συνταγές μπορούν να υλοποιηθούν από τους απλούς ανθρώπους, που επιθυμούν μια αλλαγή στο τραπέζι τους, χωρίς να αναγκάζονται να αγοράσουν πλήθος σκευών και υλικών», εξηγεί η Κέλλυ που παραδέχεται ότι αρκετές φορές την ημέρα μιλά με πελάτες στο τηλέφωνο που ζητούν διευκρινίσεις για συνταγές βιβλίων, αλλά και πληροφορίες για άλλες, που έχει παρουσιάσει ο Τόνυ στα σεμινάρια ή όταν βρίσκεται καλεσμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές. Το μυστικό που μοιράζονται με όλους.... «αν δεν αγαπάς τη συνταγή, το φαγητό δεν πετυχαίνει, θα είναι αδιάφορο». Αυτή η αλληλεπίδραση με τους πελάτες, που τελικά γίνονται και φίλοι, είναι το όνειρο του Τόνυ, που αγαπά να συζητά για τα μαγειρικά δρώμενα στην καθημερινότητα.

Ο Τόνυ και η Κέλλυ υποστηρίζουν ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν βαρεθεί και κουραστεί από το γρήγορο φαγητό και έχουν κάνει στροφή στην κουζίνα. Δεν είναι λίγα τα νέα κορίτσια που έρχονται και αναζητούν εύκολες, γρήγορες, ισορροπημένες και διαιτητικές συνταγές για να μαγειρεύουν για τον εαυτό τους και τους αγαπημένους τους. Αλλά και άνδρες, που δεν είναι επαγγελματίες ή σπουδαστές, δεν διστάζουν να μπουν στο Chef in Love. «Η μαγειρική είναι παιδεία και πολιτισμός» μας λέει η Κέλλυ, που βρίσκει το μαγείρεμα εξαιρετικά χαλαρωτικό και το προτείνει ως διασκέδαση και σε καμιά περίπτωση αγγαρεία στο τέλος της ημέρας, όταν επιστρέφουμε σπίτι από τη δουλειά. «Στο τέλος τέλος, οι τροφές είναι το καύσιμο για το σώμα αλλά και για το μυαλό μας· στις κοινωνίες της αφθονίας ο σύγχρονος άνθρωπος έχει μπλοκάρει, μπορεί να απολαύσει τα πάντα, αλλά υπάρχουν τα πρότυπα των πολύ αδύνατων ανθρώπων κι εκεί κολλάει το μυαλό. Η μαγειρική είναι δημιουργία, που μας προσφέρει πολλά, και τη στιγμή που απολαμβάνουμε ένα πιάτο αλλά και για το μέλλον, γιατί φροντίζουμε την υγεία μας όταν τρώμε ισορροπημένα».

Στο Chef in Love μπορείς να περάσεις ώρες χαζεύοντας εκτός από τα βιβλία και τα... μαχαίρια, για λαχανικά, για γδάρσιμο, για ξεκοκάλισμα, για σολομό, μαχαίρια που τα λένε «παπαγαλάκια»... Οι τιμές τους ξεκινούν από 7 ευρώ και ανεβαίνουν όσο... εξειδικεύεται η λάμα. Το ίδιο ισχύει και για τους τρίφτες υλικών, τους καθαριστές λαχανικών και όλα εκείνα τα εργαλεία που... μοιάζουν άχρηστα στα χέρια αυτών που δεν μαγειρεύουν συχνά. Μεγάλο χιτ του Chef in Love τα λαστιχωτά σαμπό κροκς, σχεδιασμένα ειδικά για μάγειρες με την υπογραφή γνωστού και διάσημου σεφ, σε πολλά και τρελά χρώματα.

Τη λειτουργία του Chef in Love συμπληρώνει (για τους Δικτυωμένους λάτρεις της κουζίνας) η ιστοσελίδα www.chefinlove.gr. Μπορείτε να βρείτε δεκάδες συνταγές, να παραγγείλετε βιβλία και άλλα προϊόντα, να μάθετε τα νέα για τις γαστρονομικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο, να διαβάσετε κριτικές για εστιατόρια, αλλά και τα μυστικά γνωστών σεφ από όλο τον κόσμο και φυσικά να ενημερωθείτε για τα σεμινάρια. Μαθαίνουμε επίσης ότι ο Τόνυ και οι συνεργάτες του διοργανώνουν παιδικά πάρτι στο κέντρο σεμιναρίων, στα οποία οι μικροί καλεσμένοι ενημερώνονται για τη σωστή διατροφή, βάζουν ποδιές και μαγειρεύουν εύκολα και αγαπημένα φαγητά. Οσο για τους μεγαλύτερους, που δεν έχουν χρόνο να παρακολουθήσουν σεμινάρια αλλά θέλουν ή να βελτιώσουν την τεχνική τους ή έστω να εντυπωσιάσουν καμιά φορά, το Chef in Love στέλνει στο σπίτι σας ένα σεφ για να μαγειρέψει μαζί σας ή απλώς να σας ετοιμάσει το τραπέζι ...

* Chef in Love: Εμμανουήλ Μπενάκη 17 (τηλ. 210 3837140 & www.chefinlove.gr)

Εάν σας άρεσε η συνταγή του Chef in Love, ή σας ιντρίγκαρε η προσέγγισή του στην κουζίνα, μπορείτε να παρακολουθήσετε απογευματινά μαθήματα στο Κέντρο Σεμιναρίων Μαγειρικής.

(Για πληροφορίες, στο 210 7773739 & 210 3837140).

Και για να πάρετε μια γεύση...

Ζύμες για Κέικ και Μπισκότα - Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου

Αγαπημένες Πίτσες και Φοκάτσα - Κυριακή 22 Φεβρουαρίου

Ζύμες για Τάρτες και Κρέπες - Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: