28.9.08

Εγκυος με ωάριο από την κατάψυξη

Εγκυος με ωάριο από την κατάψυξηΤης ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ


Η πρώτη εγκυμοσύνη από κατεψυγμένο ωάριο επιτεύχθηκε στη χώρα μας και το παιδί αναμένεται να γεννηθεί σε πέντε μήνες. Η νέα μέθοδος ονομάζεται υαλοποίηση και δίνει τη δυνατότητα στις γυναίκες να καταψύχουν ωάρια, να τα αποψύχουν και να τα γονιμοποιούν όταν αυτές επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί.
Η υαλοποίηση, μέθοδος που σχεδιάστηκε στην Ιαπωνία, ήδη εφαρμόζεται σε Αμερική, Αυστραλία, Ισπανία και Ιταλία και στις χώρες που χρησιμοποιείται έχουν γεννηθεί περισσότερα από 1.400 παιδιά. Η χώρα μας είναι η έκτη στον κόσμο και η τρίτη στην Ευρώπη όπου θα γεννηθεί παιδί με τη μέθοδο αυτή.

Δρ Μηνάς Μαστρομηνάς: Μικρή επανάσταση στην εξωσωματική«Πρόκειται για μια μικρή επανάσταση στον τομέα της εξωσωματικής, καθώς μέχρι σήμερα η επιστήμη μάς έδινε τη δυνατότητα να καταψύχουμε μόνο έμβρυα (γονιμοποιημένα ωάρια), τόνισε κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο χειρουργός-γυναικολόγος, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και σε προβλήματα γονιμότητας, δρ Μηνάς Μαστρομηνάς.Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε στο πλαίσιο του «3ου Επιστημονικού Συμποσίου για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή», το οποίο θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο στο «Χίλτον» με τη συμμετοχή επιστημόνων -πρωτοπόρων στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης- από Αμερική και Ιαπωνία.Στη χώρα μας, όπως περίπου και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, η υπογονιμότητα είναι ένα πρόβλημα που πλήττει το 15% των ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας, δηλαδή αφορά άμεσα περίπου 250.000 ζευγάρια. Δηλαδή 1 στα 6 νέα ζευγάρια που ζουν ανάμεσά μας, για διάφορους λόγους αδυνατούν να τεκνοποιήσουν χωρίς τη βοήθεια της επιστήμης.Υπολογίζεται ότι σήμερα το 3% των παιδιών στη χώρα μας (περίπου 3.000-3.500) γεννιούνται με την εφαρμογή μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η υαλοποίηση βοηθά στη διατήρηση της γονιμότητας, αφού παρέχει τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης ωαρίων αλλά και ωοθηκικού ιστού. Ταυτόχρονα, η στροφή προς ηπιότερα φαρμακευτικά πρωτόκολλα για τη διέγερση των ωοθηκών μηδενίζει τους κινδύνους υπερδιέγερσης, μειώνει το συνολικό κόστος, διατηρώντας τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας μιας προσπάθειας.Η μέθοδος της υαλοποίησης προσφέρει ακόμη μία επιλογή στην κρυοσυντήρηση των ωαρίων για μελλοντική χρήση. Η μέθοδος αυτή δίνει επίσης ελπίδα σε πολλές γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και ιδιαιτέρα σε εκείνες που επιθυμούν τη:-Διατήρηση γονιμότητας πριν από χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία- Φύλαξη των ωαρίων πριν από πιθανές καταστρεπτικές γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις- Παράταση της περιόδου γονιμότητας στο απώτερο μέλλον. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: