1.6.08

Προστασία καταναλωτών από επιτήδειους μελλοντολόγους



Τέλος η περίοδος χάριτος για καφετζούδες, χαρτορίχτρες και μελλοντολόγους. Η νέα νομολογία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι εδώ για να προστατεύσει τους ανυποψίαστους καταναλωτές που πέφτουν θύμα κάθε επιτήδειου που ισχυρίζεται ότι χάρη στο κληρονομικό του χάρισμα μπορεί να προβλέπει με απόλυτη ακρίβεια το μέλλον.

Κάθε μελλοντολόγος υποχρεούται πλέον να επισημαίνει στους πελάτες ότι οι υπηρεσίες του «έχουν ψυχαγωγικό σκοπό» και ότι οι προβλέψεις του «δεν είναι εμπειρικά αποδεδειγμένες», σύμφωνα με τη νέα ντιρεκτίβα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι μελλοντολόγοι θα πρέπει να τοποθετούν έξω από τη σκηνή, το διαμέρισμα ή στην ιστοσελίδα τους ένα προειδοποιητικό σήμα.


πηγη ΕΘΝΟΣ 31-5-2008



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαιρός ήταν να συμβεί και αυτό.. Ο κάθε άσχετος λέει οτι διαβάζει το μέλλον και έχουν κάνει χρυσές δουλειές κάτι επιτήδειοι,παίζοντας με τον πόνο του κάθε ευκολόπιστου συνανθρώπου μας!!!
άντε να σφίγγουν τα ζωνάρια λίγο... άντε..

Ανώνυμος είπε...

θα βάλουν και σηματάκι
προσοχή μαϊμου...??
Καλό μου ακούγεται αν και πιστευω πως εκείνοι που είναι τόσο αφελείς ώστε να παίρνουν κάτι τέτοιους τύπους στα σοβαρά δεν θα διστάσουν να κάνουν τα στραβά μάτια στη πόρτα.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία!!
Και μετά ξυπνήσατε!

Άλλαξαν το χρώμα των ταξί και τις πινακίδες τους, για να πάψουν να κυκλοφορούν "μαϊμούδες" ταξί. Αποτέλεσμα: στις 20.000 περίπου των ταξί προστίθενται και 3-5.000 (!!!!) παράνομοι, οι οποίοι κυκλοφορούν ανενόχλητοι.

Υποχρέωσαν τους γιατρούς να έχουν ειδικό σηματάκι στο ιατρείο τους με τη σφραγίδα του συλλόγου τους, για να πιστοποιείται έτσι η άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος. Εδώ δεν έχουμε συγκριτικά νούμερα, αλλά έχουμε κάμποσες περιπτώσεις γιατρών που δεν είχαν δίπλωμα και χειρουργούσαν, άλλος στο Ιπποκράτειο, άλλος στον Ευαγγελισμό, άλλος στο Γεννηματά. Ένας μάλιστα θυμάμαι ότι ήταν και ...Αλβανός! Χαζοί δεν είμαστε, μπορούμε να κάνουμε μια υπόθεση: Αν στα κρατικά νοσοκομεία, που υποτίθεται υπάρχει κάποιος έλεγχος, μπαινοβγαίνουν και χειρουργούν (!) άσχετοι, πόσοι μαϊμούδες γιατροί έχουν ιδιωτικό ιατρείο; Φυσικά δεν υπολογίζουμε τους "γιατρούς" που πλήρωσαν για να πάρουν πτυχίο και όλοι μας ξέρουμε ότι και πιο επικίνδυνοι είναι και πιο σιχαμένοι.

Στις λαϊκές αγορές υποχρεώθηκαν οι παραγωγοί να έχουν ειδικό σήμα για να μην μπαίνουν μέσα οι χονδρέμποροι. Αποτέλεσμα; Έφτασε μια άδεια στη λαϊκή να πωλείται και 50 και 100 και 150.000 ευρώ!

Μη μιλήσουμε για "πόθεν έσχες" βουλευτών, δημοσιογράφων, δημοσίων υπαλλήλων. Μη μιλήσουμε για ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους.

Νομίζετε ότι θα υπάρχει κάποιος έλεγχος είτε για την ποιότητα των όποιων υπηρεσιών που θα παρέχουν οι οποιοιδήποτε μελλοντολόγοι ή οι χαρτορίχτρες; Ή ακόμα και ο οποιοσδήποτε αστρολόγος; Απλώς θα τους υποχρεώσουν να πάρουν το σηματάκι για να εισπράττει το κράτος το ποσοστό του από τα κέρδη του οποιουδήποτε. Χέστηκε το κράτος για όλα τα άλλα.
Δ. Μ.

Ανώνυμος είπε...

Σωστές οι επισημάνσεις του Δ.Μ. αλλά πιστεύω ότι πρακτικά, αν όντως υπάρχει τέτοια ντιρεκτίβα θα έχει κάποια επίπτωση. Και συγκεκριμένα σε θέματα εκπαίδευσης, στις ειδικότητες που βγαίνουν τα βιβλία, κλπ. Εάν και εφόσον δημιουργηθούν κάποτε ΙΕΚ όπως επιθυμούν κάποιες πλευρές του χώρου, αυτά θα πρέπει να κινούνται σε κάποιο νομικό πλαίσιο και να δίνουν συγκεκριμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Εκεί νομίζω η ΕΕ θα έχει κάποιο λόγο.

Ίδωμεν...

Β.Παπαδολιάς