6.5.08

Επιτυχής μεταμόσχευση σε έγκυο

Επιτυχής μεταμόσχευση σε έγκυο

Μια 25χρονη Ελληνίδα στον έβδομο μήνα της κύησής της, που είχε πέσει σε κώμα λόγω ηπατικής ανεπάρκειας, σώθηκε, όπως και το έμβρυο, χάρη σε δυσκολότατη διπλή επέμβαση -τοκετού και μεταμόσχευσης ήπατος- που έγινε στην Ιταλία για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά.

Χρειάστηκαν 20 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων για τις επεμβάσεις που έγιναν στο νοσοκομείο της Ρώμης «Σεντ Εουτζένιο» και διήρκεσαν 15 ώρες. Η ασθενής διακομίστηκε από τη Θεσσαλονίκη στη Ρώμη σε δεινή κατάσταση - «πέθαινε», γράφει ο ιταλικός Τύπος. Οι γιατροί αποφάσισαν να της κάνουν καισαρική τομή για να σώσουν το μωρό και αφού είχε μόλις χαθεί ένας άνθρωπος στην Πολυκλινική «Τορ Βεργκάτα» και ήταν διαθέσιμο μόσχευμα, να προχωρήσουν και σε μεταμόσχευση ήπατος.

Δεκαπέντε ώρες ήταν πάνω από το χειρουργικό τραπέζι οι γιατροί για τις επεμβάσεις, που έγιναν την περασμένη εβδομάδα και ανακοινώθηκαν την Κυριακή. Πρώτα προκάλεσαν τον τοκετό με καισαρική. Το μωρό, που γεννήθηκε πρόωρα, ζύγιζε 1.300 γραμμάρια. Δεδομένου ότι το αναπνευστικό του δεν είχε ακόμα αναπτυχθεί, μπήκε στην ανάνηψη και αμέσως μετά μεταφέρθηκε στην εντατική νεογνών τού Παίδων «Μπαμπίνο Τζεζού». Στη συνέχεια άρχισε η μεταμόσχευση ήπατος στην 25χρονη Ελληνίδα Ρομ, που έπασχε από καλπάζουσα ηπατίτιδα Β. Λίγες ημέρες αργότερα η ασθενής επανήλθε. «Η κατάσταση της νεαρής μητέρας και του νεογνού είναι ικανοποιητική και μας δίνει ελπίδες», είπε ο καθηγητής Τζουζέπε Τιζόνε, επικεφαλής της επέμβασης, υπεύθυνος του κέντρου μεταμοσχεύσεων του Πανεπιστημίου Τορ Βεργκάτα. «Χάρη στις αντιιικές θεραπείες, η ασθενής και το μωρό εξουδετέρωσαν τον ιό της ηπατίτιδας Β. Ενα μόσχευμα έσωσε δύο ζωές».

Η διακομιδή της 25χρονης Ελληνίδας κατέστη δυνατή χάρη σε διεθνή συμφωνία που έχει συνάψει εδώ και μερικά χρόνια η Ιταλία με άλλες χώρες. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν αρκετά εξειδικευμένα κέντρα. Τη σχετική πληροφορία έδωσε ο διευθυντής του ιταλικού Εθνικού Κέντρου Μεταμοσχεύσεων, Αλεσάντρο Νάνι Κόστα. Ο γιατρός Τιζόνε είπε ότι το κέντρο του «Σεντ Εουτζένιο» ανταποκρίθηκε σε έκκληση της Ελλάδας. Η μεταμόσχευση ήπατος σε γυναίκα που εγκυμονούσε μέχρι πριν από λίγες ώρες, σε επίτοκο, καταγράφεται για πρώτη φορά στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά, γράφει ο ιταλικός Τύπος.


ΕΡΣΗ ΒΑΤΟΥ Πηγές: www.lastampa.it, www.repubblica.it, www.ansa.it, www.ilmessaggero.it


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/05/2008

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Με την ευκαιρία αυτού του άρθρου θα ήθελα να ρωτήσω αν όντως υπάρχουν κάποιοι αστρολογικοί παράγοντες που κάνουν τέτοιου είδους επεμβάσεις επιτυχεις η όχι.

Ανώνυμος είπε...

Το σίγουρο είναι οτι κανένας αστρολόγος δεν επιτρέπεται να απαντήσεις σε θέματα υγείας οπότε "δώρον άδωρον"