17.5.08

ΡΑΔΙΟ-ΤΣΙΓΓΙΡΙΔΗ Ο πρωτος ραδιοφωνικος σταθμος των βαλκανιων




Τικ Τακ Τικ Τακ Τικ Τακ...

Ηταν το σημα του Ραδιο-Τσιγγιριδη που βγηκε στον αερα στις 25/3/1926.Ηταν ο πρωτος ραδιοφωνικος σταθμος των βαλκανιων.

Μολις τρια χρονια μετα την ιδρυση και λειτουργια του B.B.C.Για αυτο το σημαντικο γεγονος στην χερσονησο του Αιμου,η εφημεριδα του Λονδινου,Telegraph,εγραψε διθυραμβους.Αλλα οπως παντα το Ελληνικο κρατος ακουγε αλλα τικ τακ,τους αποηχους της Μικρασιατικης καταστροφης του 1922.Μεσα στην ταραχωδη ακουστηκε και η προταση του μηχανικου του Δημου Αθηναιων κ.Αυγουλεα για ιδρυση ραδιοφωνικου σταθμου.Μονο που αυτο αργησε μονο 53 χρονια.Ο σταθμος του Δημου Αθηναιων 9.84 ανοιγει το 1987 ενα καινουργιο κεφαλαιο στην ραδιοφωνικη ιστορια της Ελλαδος.

Αλλα ας ελθουμε ξανα στο Ραδιο-Τσιγγιριδη.Ο ιδρυτης του Χρηστος Τσιγγιριδης γεννηθηκε το 1987 στην Φιλιππουπολη.Μετα τους διωγμους των ελληνων απο τους τουρκους,ακολουθησε τον πατερα του στην Στουτγκαρδη της Γερμανιας,οπου εφτιαξε την περιφημη βιομηχανια ''Μακεδονικα Σιγαρετα Τσιγγιριδη''.Σπουδασε ηλεκτρολογος-μηχανολογος στο πολυτεχνειο της Στουτγκαρδης.Μαζι με τον αδελφο του,Νικο,εφτιαξε την πρωτη ραδιοφωνικη εγκατασταση στην βουλη των Ελληνων,ονομαζοντας το μεγαφωνο ''Μεγα λεκτης Τσιγγιριδη''.Την 25 Μαρτιου 1926 κανει την ραδιοφωνικη επανασταση του εκπεμποντας στους 1334 χιλιοκυκλους των μεσαιων κυματων με πομπο 200 βαττ την πρωτη ραδιοφωνικη εκπομπη των βαλκανιων.Το στουντιο του σταθμου ηταν στην περιοχη Φαληρου της Θεσσαλονικης.Τα λιγοστα ραδιοφωνα της πολης πιανουν την εκπομπη του και σαν καινουργιοι επαναστατες διαδιδουν το γεγονος απο στομα σε στομα,κατι συνηθισμενο για την εποχη εκεινη.Το επισημο προσπαθει να φιμωσει την ελευθερη φωνη του με κατασχεσεις μηχανηματων και αλλα νομικιστικα σοφισματα.Παραλληλατο ελληνικο κρατος ακυρωνει τον ενα μετα τον αλλο τους διαγωνισμους για εγκατασταση και λειτουργια ελληνικου ραδιοφωνικου σταθμου.Εκ των υστερων ολοιοι αναδοχοι αποδεικνυονται αφερεγγυα προσωπα, πολλοι μαλιστα απο αυτους με καταδικες του κοινου ποινικου δικαιου.Στις αρχες τηε δεκαετιας του τριαντα ιδρυεται ο ραδιοφωνικος συλλογος Θεσσαλονικης,με σκοπο την οικονομικη υποστηριξη του σταθμου.Η διεθνης εκθεση Θεσσαλονικης ειναι μια πηγη εσοδων για τον Τσιγγιριδη.Κανει τις πρωτες διαφημιστικες εκπομπες και προσφερομενα προγραμματα,κατι που το κρατικο ραδιοφωνο κανει στην δεκαετια του εξηντα,μονο τριαντα χρονια διαφορα απο τον πρωτοπορο ΡΑΔΙΟ-ΤΣΙΓΓΙΡΙΔΗ.Κατα την διαρκεια της νυκτας ο σταθμος ακουγεται απο το Βουκουρεστι μεχρι την Κρητη,χαρις στην εξυπνη και πρωτοποριακη σχεδιαση της κεραιας του σταθμου.Το 1938 επιτελους εκπεμπει ο επισημος κρατικος ραδιοφωνικος σταθμος,αφου περασε απο χιλιαδες κυματα αναβολων.

Στην διαρκεια του Αλβανικου Επους το Ραδιο-Τσιγγιριδη κανει παρεμβολες στο Ραδιο-Μπαρι που μεταδιδει στα ελληνικα προπαγανδιστικες εκπομπες του φασιστικου καθεστωτος Μουσουλινι.Παραλληλα οι πατριωτικες εκπομπες του τονωνουν το φρονημα των φανταρων στα βουνα της Βορειας Ηπειρου.Ο σταθμος σταματα τις εκπομπες του με την εισοδο των γερμανωνστην Θεσσαλονικη.Ο Τσιγγιριδης φυλακιζεται,γιατι δεν θελει να συνεργαστει με τους κατακτητες.Μαλιστα υπαρχουν φημες οτι ο σταθμος ηταν ετοιμος να μπει σε καποιο βαγονι του σιδηροδρομου και να εκτελει την διαδρομη Λαρισα-Θεσσαλονικη,με σκοπο την διασκεδαση των στρατευματων που βρισκοταν σε Θεσσαλια και Μακεδονια.Τα εγχειρημα δεν ελαβε σαρκα και οστα γιατι οιμ μηχανικοι δεν μπορεσαν να λειτουργησουν τον σταθμο.Μαλιστα καποιος αξιωματικος ειπε οτι ο σχεδιασμος του ειναι τερατουργημα και δεν μπορει να το εφτιαξε μηχανικος που σπουδασε στην
Γερμανια.Τετοιας πρωτοποριακης σχεδιασης ηταν ο σταθμος που ηταν εξω απο τα γνωστα πρωτυπα της εποχης του.Για ενα μικρο διαστημα ο σταθμος γινεται λαφυρο των ανταρτων του Βαφειαδη,που ηθελε να λειτουργησει τον σταθμο του βουνου του ΕΛΑΣ.Οι τρεις γερμανοι μηχανικοι που ειχαν αυτομολησει στον ΕΛΑΣ σηκωσαν τα χερια τους ψηλα και ο σταθμος δεν λειτουργησε.Με την συμφωνια της Βαρκιζας ο σταθμος επιστρεφει στον Τσιγγιριδη.Αυτο δεν το βλεπουν με καλο ματι οι ιθυνοντες της κρατικης ραδιοφωνιας,για τον απλο λογο τον θεωρουν ραδιο-πειρατη και του κατασχουν τα μηχανηματα.Πικραμενος πεθαινει στις 17/12/1947.Τα καμπανακι,που ηταν το σημα του σταθμου δεν ηχει για παντα.Μονο οι χτυποι της καρδιας των μελων του Τεχνικου Μουσειου Θεσσαλονικης ακουγονται σημερα ,με την ελπιδα οτι ακομη και σημερα το επισημο ελληνικο κρατος αναγνωρισει την προσφορα του στην υποθεση της Ελληνικης Ραδιοφωνιας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ ερευνητης της ραδιοφωνικης ιστοριας


Βιβλιογραφια

-- Ολγα Β. Πλέχοβα «Το πρώτο ελληνικό ραδιόφωνο (...και το πρώτο των Βαλκανίων)» (ιστορική έρευνα για το «Ράδιο Τσιγγιρίδη» με σπάνιες φωτογραφίες και αρχειακό υλικό. Εκδόσεις Μπαρμπουνάκης, Βασ. Ηρακλείου 28, ΤΚ 546 24 Θεσσαλονίκη, 2310-231.811).

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" ΚΑΙ ΤΟ "ΡΑΔΙΟ ΤΣΙΓΓΙΡΙΔΗ"
Συγγραφέας : Ν. Τυροβούζης
Κατηγορία : ΙΣΤΟΡΙΑ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΝΟΜΙΚΗ
Έτος έκδοσης : 2005
Διαστάσεις : 14*21
Αριθμός σελίδων : 168
ISBN : 960-12-1440-2
Τιμή : 9,00 €
Περιγραφή : Η έρευνα πραγματεύεται τη συνεργασία της εφημερίδας «Μακεδονία» με το «Ράδιο Τσιγγιρίδη», μια σύμπραξη που άλλαξε το τοπίο της ενημέρωσης στην Ελλάδα μεταξύ των ετών 1936-1938. O Χρίστoς Τσιγγιρίδης έβαλε σε λειτoυργία τoν πρώτo ιδιωτικό ραδιoφωνικό σταθμό στην Ελλάδα τo 1928. Λίγα χρόνια αργότερα θα γνωριστεί με τoν εκδότη της εφημερίδας «Μακεδoνία» Γιάννη Βελλίδη, o oπoίoς είχε πληρoφoρηθεί ότι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ oι εφημερίδες έχoυν τoυς δικoύς τoυς ραδιoφωνικoύς σταθμoύς και εκπέμπoυν από εκεί τις ειδήσεις και τα ρεπoρτάζ τoυς. Γρήγoρα o «δαιμόνιoς» Τσιγγιρίδης και o «χαλκέντερoς» Βελλίδης θα συνεργαστoύν και θα παντρέψoυν την εφημερίδα και τo ραδιόφωνo έξι δεκαετίες πριν επιχειρήσoυν κάτι ανάλoγo oι επιχειρηματικoί κoλoσσoί της σύγχρoνης ενημέρωσης.


Η εφημερίδα "Μακεδονία" και το "Ράδιο Τσιγγιρίδη"
Ο πρώτος "όμιλος" ενημέρωσης στην Ελλάδα: Η συνεργασία που άλλαξε το τοπίο της ενημέρωσης στην Ελλάδα, 1936-1938
[...] Στο πρώτο κεφάλαιο της μελέτης γίνεται αναφορά στην Θεσσαλονίκη του μεσοπολέμου, ώστε να συλλάβει ο αναγνώστης μια εικόνα των κοινωνικών, οικονομικών και των πολιτικών συνθηκών που οπωσδήποτε συνέβαλαν στην ανάπτυξη του ραδιοφώνου στην πόλη. Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται η ίδρυση του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα και τα πρώτα "βήματα" του "Ράδιο-Τσιγγιρίδη" στα ερτζιανά. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στη συνεργασία του ραδιοφωνικού σταθμού με την εφημερίδα "Μακεδονία", η οποία στήριξε σε όλη την πορεία του τον Τσιγγιρίδη. Στο τελευταίο κεφάλαιο σκιαγραφείται η λειτουργία του σταθμού στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, στην Κατοχή και στα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση, οπότε ο Τσιγγιρίδης καταφέρνει για σύντομο χρονικό διάστημα να "ξαναταξιδέψει" στα ερτζιανά, για να λάβει εντολή να σταματήσει οριστικά τις εκπομπές του στις αρχές του 1947. Λίγους μήνες αργότερα ο Τσιγγιρίδης μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο και πεθαίνει απογοητευμένος από την αδιαφορία της Πολιτείας στα τέλη του ίδιου έτους. [...] (από τον πρόλογο του συγγραφέα)


Δεν υπάρχουν σχόλια: