23.4.08

Ουρανός και Κρόνος. Οι δύο αντομαχόμενοι πλανήτες..

O Ησιόδος αναφέρει στη Θεογονία, ότι αρχικά υπήρχε το Χάος και μετά εμφανίστηκε η Γαία, η αρχαιότερη Θεά και ο Ερως.
Από το Χάος προέρχεται το Ερεβος και η Νύχτα.
Η Νύχτα γέννησε τον Αιθέρα, το ουράνιο φώς και την Ημέρα, που ενώθηκε ερωτικά με το Ερεβος, δηλαδή το σκοτάδι.
Πολύ σημαντικός συμβολισμός αυτός, που δείχνει πως το Φως χωρίς το Σκοτάδι, δεν μπορεί να αναδειχτεί, αλλά και το αντίστροφο.

Αλλά η Γαία γέννησε τον αστερόεντα Ουρανό, για να την αγκαλιάζει ολοκληρωτικά και να είναι η κατοικία των μακάριων θεών.
Επίσης γέννησε τα μεγάλα βουνά και τη Θάλασσα, τον Πόντο.
Η Γαία ενώθηκε με τον Ουρανό και γέννησε του Τιτάνες και τις Τιτανίδες, τους τρεις Κύκλωπες (Στερόπη, Βρόντη, Αργη) και τους τρεις Εκατόγχειρες (Κόττο, Βριάρεω και Γύην).

Ο Ουρανός μίσησε ευθύς εξαρχής τα παιδιά που έκανε με τη Γαία και φρόντισε να τα κρύψει μέσα στα κενά της και να μην τα αφήσει ν αβγούνε στο φως.
Η τεράστια Γαία ένιωθε στέναζε από το βάρος.
Ετσι επινόησε ένα σχέδιο.
Εφτιαξε ένα δρεπάνι με κοφτερά δόντια από γκρίζο σίδερο που αυτή η ίδια έβγαλε από τα σπλάχνα της και απευθύνθηκε στα παιδιά της.
Τα παιδιά της ήταν 6 αγόρια και έξι κορίτσια.
Μέσα στη θλίψη της λοιπόν, τα ρώτησε αν θέλουν να τιμωρήσουν τον πατέρα τους για την άσχημη και κακή συμπεριφορά του.
Εκείνα τρόμαξαν και μόνο ο επιβλητικός Κρόνος πήρε το θάρρος και είπε:
"Μητέρα, υπόσχομαι να βοηθήσω εγώ, δε νοιάζομαι για τον πατέρα μας, που σκέφτηκε αυτό το άσχημο έργο".

Η Γαία χάρηκε, έκρυψε τον Κρόνο σε ένα μέρος κατάλληλο για ενέδρα, του έδωσε στο χέρι το δρεπάνι και τον μύησε λεπτομερειακά στο σχέδιο.
Οταν τη νύχτα ήρθε ο Ουρανός και αγκάλιασε τη Γη, τον άρπαξε ο γιός του Κρόνος με το αριστερό του χέρι, - μην ξεχνάμε την αστρολογική σημασία εδώ - και με το δεξί πήρε το τεράστιο δρεπάνι, έκοψε γρήγορα τα γεννητικά του όργανα και τα πέταξε.

Η Γαία μάζεψε τις σταγόνες από το αίμα του συζύγου της και από αυτό γέννησε τις Ερινύες, τους Γίγαντες και τις Μελίες Νύμφες, από τις οποίες προήλθε ένα σκληρό γένος.
Τα γεννητικά μόρια του πατέρα Ουρανού, ρίχτηκαν στη θάλασσα κι έτσι γεννήθηκε η Αφροδίτη.
Εδώ έχουμε την όψη Αφροδίτης - Ουρανού και τις εξαιρετικές εκφάνσεις της, καθώς και την Ουράνια Αφροδίτη.

Ο Κρόνος έγινε βασιλιάς ανάμεσα στα παιδιά του Ουρανού και δεν ήθελε να διεκδικήσει το αξίωμά του κανένα άλλο αδέλφι του.
Από τη μητέρα του Γαία και τον πατέρα του Ουρανό, είχε μάθει πως ήταν γραφτό να πέσει από ένα δυνατό γιο.
Γι αυτό ήταν πάντα σε επιφυλακή και κατάπινε τα παιδιά του.!!!!
Προσοχή κι εδώ στην αστρολογική σημασία του πλανήτη Κρόνου!!!

Η σύζυγός του Ρέα, όταν ήταν έγκυος και έτοιμη να γεννήσει τον Δία, στράφηκε στους γονείς της Γη και Ουρανό για να βρούνε ένα τρόπο να φέρει στον κόσμο απαρατήρητα το παιδί.
Εκείνοι ακούσανε την κόρη τους και της αποκαλύψανε το μέλλον του βασιλιά Κρόνου και του γιου της.
Τη στείλανε στη Λύκτο της Κρήτης όπου η Γαία φρόντισε το νεογέννητο.

Οταν ο Δίας μεγάλωσε, νίκησε με τέχνασμα και δύναμη τον Κρόνο και τον ανάγκασε να απελευθερώσει τα παιδιά του, που τα είχε καταπιεί.
Αλλος ένας τρομερός συμβολισμός, σκεφτείτε τον Κρόνο που λέγεται κακεργέτης και τον Δία που λέγεται ευεργέτης στην αστρολογία.
Εκτός από τα δικά του αδέρφια, ο Δίας ελευθέρωσε και τα αδέρφια του πατέρα του, που τα είχε σκλαβώσει ο Ουρανός, προπάντων τους Κύκλωπες.
Στην αστρολογία διελευστική όψη Δία - Ουρανού σε ωροσκόπιο, δείχνει ξαφνική απελευθέρωση.
Από ευγνωμοσύνη οι Κύκλωπες, χάρισαν στο Δία τη βροντή και την αστραπή, τα σημάδια και τα μέσα της δύναμής του.

Επίσης με όλα τα παραπάνω, δεν πρέπει να μας ξενίζει το γεγονός, ότι πριν την αστρονομική ανακάλυψη του πλανήτη Ουρανού, ο Κρόνος είχε οριστεί ως ο παραδοσιακός εξουσιαστής του Υδροχόου!!!!

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, καταπληκτικό άρθρο. Η μυθολογία μας είναι κάτι που μας κάνει περήφανους και ξεπερνάει σε φαντασία ακόμα και το ωραιότερο παραμύθι του κόσμου!

Ανώνυμος είπε...

E, εγώ ήμουν πιο πάνω και όχι κάποιος ανώνυμος...μάλλον κάτι λάθος πάτησα..και πάλι μπράβο!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ ανώνυμους και γνωστούς, η αλήθεια είναι πως αυτό το άρθρο μου αρέσει πολύ και μένα και σκέφτομαι να παραθέτω σε αυτό το ιστολόγιο κάποια, έτσι γιατί αισθάνομαι πως πραγματικά πιάνουν τόπο και δεν θα λασπολογηθούν ΠΟΤΕ σε βωμούς παράνοιας και κατάπτωσης.

Και πάλι ευχαριστώ, χαίρομαι που χαίρεστε.

Ανώνυμος είπε...

Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω πως τα προαναφερθέντα γεννητικά όργανα, έπεσαν στη θάλασσα δίπλα στα Κύθηρα, όπου υπάρχουν δύο βράχοι στη θάλασσα που οι ντόπιοι τους ονομάζουν Κοφινίδια. (Εννοείται πως έχω ξεναγήσει εκεί, επί τόπου την Ουρανίτσα σε μία από τις συχνές εμφανίσεις της στο νησί). Εκεί σύμφωνα με το μύθο γεννήθηκε η Αφροδίτη. Η Ουράνια δηλαδή , γιατί τα κύματα την παρέσυραν στην Κύπρο όπου μετετράπη σε Πάνδημο.

La Pelle Noir

Ουρανιτσα η Οφιουχος είπε...

Tο μαυρο φτυαρι ειναι μαρτυριαρης.Την επομενη φορα θα παρουσιαστω τσελιγκας με ναυτικο καπελο...οεοοοο.

Vassilis Papadolias είπε...

Astrocat, μπορείς λίγο να εξηγήσεις τα σημεία που επισημαίνεις ότι υπάρχουν αστρολογικές αναφορές;

Λες για παράδειγμα:
"Οταν τη νύχτα ήρθε ο Ουρανός και αγκάλιασε τη Γη, τον άρπαξε ο γιός του Κρόνος με το αριστερό του χέρι, - μην ξεχνάμε την αστρολογική σημασία εδώ - και με το δεξί πήρε το τεράστιο δρεπάνι, έκοψε γρήγορα τα γεννητικά του όργανα και τα πέταξε."

Η αστρολογική σημασία εδώ πού επικρεντώνεται; Στην αρπαγή του Ουρανού; Ή στο αριστερό χέρι;

Ή παρακάτω λες:

"Τα γεννητικά μόρια του πατέρα Ουρανού, ρίχτηκαν στη θάλασσα κι έτσι γεννήθηκε η Αφροδίτη.
Εδώ έχουμε την όψη Αφροδίτης - Ουρανού και τις εξαιρετικές εκφάνσεις της, καθώς και την Ουράνια Αφροδίτη."

Σε ποιο συμβολισμό αντιστοιχίζεις εδώ την όψη Αφροδίτης - Ουρανού; Στο σκόρπισμα της σεξουαλικής ενέργειας; Ή σε κάτι άλλο;

Μπορείς να επιμείνεις λίγο στις αντιστοιχίες;

Ανώνυμος είπε...

Εχεις δίκιο, να γίνω πιο σαφής και να πω πως σκέφτομαι εγώ.
Το αριστερό χέρι του Κρόνου που άρπαξε τον Ουρανό και το δεξί που του έκοψε τα γεννητικά όργανα, είναι οι όψεις Κρόνου - Ουρανού στην αρμονική και δυσαρμονική τους έκφραση.
Ο Κρόνος (αρπαγή αριστερό χέρι) αρμονική όψη με Ουρανό, στηρίζει τον Ουρανό στην υλοποίηση των οραμάτων του με εποικοδομητικό τρόπο, χωρίς να ξεφεύγει από την πραγματικότητα.
Κόβοντας τα όργανα με το δεξί χέρι, δυσαρμονική όψη Κρόνου - Ουρανού, ο Ουρανός καθίσταται ανίκανος να πραγματοποιήσει τους στόχους του και ότι άλλο ανατρεπτικό που τον ωθεί.
Ετσι εμποδισμένος και αποκομμένος, λειτουργεί ανεξέλεγκτα και αναποτελεσματικά.
Στο κείμενο πάντως αναφερόμουν στη σχέση Κρόνου - Ουρανού που θεωρώ δύσκολη ακόμα και στις αρμονικές της εκφάνσεις.

Οσο για την Αφροδίτη, εννοώ την Ουράνια Αφροδίτη, που συμβολίζεται με την ιδανική αγάπη, την αγνή και πλατωνική. (Γεννήθηκε η Αφροδίτη από τα μόρια του Ουρανού που έπεσαν στη θάλασσα, συμμετοχή Ποσειδώνα εδώ, αλλά θέλει μεγάλη ανάλυση)!!!
Οι αρμονικές όψεις Αφροδίτης - Ουρανού αφορούν αυτή την αγάπη και οι δυσαρμονικές την άλλη όψη της Αφροδίτης, την Πάνδημο που εστιάζεται στον σαρκικό, αισθησιακό, και κοινό έρωτα.