26.2.08

ΣΕΙΣΜΟΙ ΔΙΑΠΛΟΚΕΣ ΥΠΟ ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΩΝΑ

Συμπαρομαρτούντα της σεισμικής δραστηριότητας

Του δρος ΕΥΘΥΜΗ ΛΕΚΚΑ*

Παράλληλα με την έντονη σεισμική διέγερση των τελευταίων μηνών παρατηρείται και έντονη αντιπαράθεση των επιστημόνων, η οποία εκτιμώ πως κάποιες στιγμές αποκλίνει από τη θεμιτή και απαραίτητη διατύπωση διαφορετικών επιστημονικών προσεγγίσεων και απόψεων, στοιχεία απαραίτητα για την πρόοδο κάθε επιστήμης.

Κάθε επιστημονική έρευνα και μελέτη θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη στην επιστημονική κοινότητα, ανεξάρτητα από τη μεθοδολογία της και τη θεωρία στην οποία αναπτύσσεται. Η επιστημονική τεκμηρίωση είναι αυτή που την κατοχυρώνει και μόνο με επιστημονική τεκμηρίωση, με την επεξεργασία νέων δεδομένων ή εφαρμογή νέων επιτευγμάτων και μεθοδολογιών μπορεί να διαφοροποιηθεί η επιστημονική γνώση ή να αμφισβητηθεί από κάποια άλλη έρευνα.

Τα πανεπιστήμια είναι ελεύθερα και οφείλουν να προάγουν την επιστήμη. Ακόμη κι αν αποκτήσουμε μια μέθοδο ακριβούς πρόγνωσης των σεισμών (χρόνος, χώρος, χαρακτηριστικά) είναι υποχρέωση των επιστημόνων να τη βελτιώσουν, να την προσεγγίσουν ξανά και να την προσαρμόσουν σε νέες συνθήκες και παραμέτρους. Με αυτή τη συνεχή διαδικασία καταδεικνύεται τόσο η εξέλιξη της επιστήμης όσο και οι εφαρμογές της και η χρησιμότητά της για τον άνθρωπο και την κοινωνία ευρύτερα.

Είναι απαράδεκτο, με αυτά τα δεδομένα, να απειλούνται επιστήμονες με εισαγγελείς (έχουν και φόρτο εργασίας οι τελευταίοι) και να απαιτείται, έμμεσα, καθοδήγηση της όποιας επιστημονικής έρευνας. Κάθε επιστήμονας είναι ελεύθερος να διατυπώσει την άποψή του, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από την έρευνα και την εμπειρία του. Η επιστημονική κοινότητα είναι αυτή που θα αξιολογήσει θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει την όποια επιστημονική έρευνα, μέσα από δημοσιεύσεις και όχι οι ανακοινώσεις στα ΜΜΕ.

Τέλος, η πολιτεία οφείλει να συνεργάζεται και να ενισχύει τους επιστήμονες, ανεξάρτητα από πολιτικές ιδεολογίες. Η επιστημονικότητα μιας έρευνας δεν είναι δυνατό να αξιολογείται, να εκτιμάται και να καθορίζεται από τους εκάστοτε κυβερνώντες. Οταν αυτό συμβαίνει, αναιρείται ταυτόχρονα και υποβαθμίζεται η ίδια η επιστήμη.

e-mail: elekkas@geol.uoa.gr

* Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

!«Εωλους και επιστημονικά αστήρικτους» χαρακτηρίζει ο καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος τους ισχυρισμούς περί επικείμενων μεγάλων σεισμών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Με την ιδιότητα και του προέδρου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), διαβεβαιώνει ότι δεν έχει υποβληθεί καμία σχετική πληροφορία στην ειδική επιτροπή των 15 επιστημόνων και προσθέτει ότι τέτοιες εκτιμήσεις προκαλούν ζημιά στην ηρεμία των πολιτών και στην εθνική οικονομία.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/02/2008


1 σχόλιο:

_ είπε...

Πάλι μιλάει η σύνοδος Χείρωνα/Ποσειδώνα στον Υδροχόο :
"Κάθε επιστημονική έρευνα και μελέτη θα πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη στην επιστημονική κοινότητα, ανεξάρτητα από τη μεθοδολογία της και τη θεωρία στην οποία αναπτύσσεται"

καθώς διανύουμε ένα διάλειμα επιστημονικής ελευθεροστομίας...

και ο Ουρανός από διέλευση σε ακριβή σύνοδο με τον Δία του 9ου της Δημοκρατίας μας. Ξεσπάσματα δημοκρατίας στον επιστημονικό κόσμο αλλά για πόσο καιρό