12.1.13

Τα ωροσκοπια της λιστας Λαγκαρντ

Το μεγαλύτερο ψέμα όμως, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σήμερα το περιοδικό HOT DOC, είναι το πότε και πώς έφτασε πραγματικά στην Ελλάδα.
Όσοι τη χειρίστηκαν απαντούν με αοριστία, πως έφτασε το φθινόπωρο του 2010, χωρίς κανένας να προσδιορίζει την ακριβή ημερομηνία.
Στη συνέχεια, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε, πως την αντέγραψε σε ένα USB. Από αυτήν την παραδοχή του πρώην υπουργού Οικονομικών αρχίζουν οι αποκαλύψεις του περιοδικού, που έκανε και την αποκάλυψη των ονομάτων που περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ.
Το USB στικάκι που είχε στην κατοχή του ο Κώστας Βαξεβάνης παραδόθηκε στο πιστοποιημένο εργαστήριο ηλεκτρονικής έρευνας, την "Εγκληματολογική Εταιρεία Πραγματογνωμόνων και Τεχνικών Συμβούλων επί θεμάτων εγγράφων και γραφής ψηφιακών πειστηρίων Forencic Associates" για επεξεργασία.
Τι δείχνουν τα εργαστηριακά ευρήματα
Η έρευνα στον ερευνητή της Forencic Associates Γιώργο Καραθανάση ανατέθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 2013, με την ενημέρωση ότι, προφανώς το USB στικ που είχε στην κατοχή του ο Κώστας Βαξεβάνης προερχόταν από αντιγραφές που δεν γνωρίζουν, αλλά που ως βάση του είχε ένα CD, αυτό που έφτασε την πρώτη φορά από τη Γαλλία και το οποίο ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέγραψε σε USB και το παρέδωσε στο υπουργείο, όπως είπε ο ίδιος.
Το πρώτο πράγμα που ζητήθηκε από τον ερευνητή, ήταν να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν ίχνη σβησίματος αρχείων ή επεξεργασίας τους.
Όπως προέκυψε από τον εργαστηριακό έλεγχο, τα αρχεία που είναι γνωστά ως Λίστα Λαγκάρντ, δηλαδή τα 2.062 excel (2.059 στην περίπτωση του στικ - Βαξεβάνη) δημιουργήθηκαν στις 15 Απριλίου του 2009 8.41 GMT στο Παρίσι.








Η λίστα πέρασε από 2ήμερη επεξεργασία
Πώς όμως έγινε η μοναδική αντιγραφή του CD σε USB στις 4 και 5 Αυγούστου του 2010; Στις 4 Αυγούστου, από το CD που φέρεται ως CD Παπακωνσταντίνου αντιγράφονται 1.962 αρχεία.
Η αντιγραφή αυτή, σύμφωνα με την εργαστηριακή έρευνα διήρκεσε 7 ώρες, 20 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα. "Τα 1.962 αρχεία αντιγράφηκαν από το μέσο αποθήκευσής τους σε αποθηκευτικό μέσο - πιθανώς USB - όχι με τη διαδικασία COPY, αλλά με τη διαδικασία OPEN - SAVE AS.
Με τον ίδιον τρόπο, την επόμενη μέρα, αντιγράφονται τα υπόλοιπα 97 αρχεία, τα οποία δεν είναι σε σειρά με τα προηγούμενα. Η συμπληρωματική αντιγραφή διαρκεί 21 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Στις 4 Αυγούστου, αυτός που αντέγραψε τα αρχεία, διέκοψε τη διαδικασία για 2 ώρες και 16 λεπτά.
Αυτό που συμπεραίνεται είναι, ότι αυτός που έκανε την αντιγραφή άνοιγε κάθε ένα από τα αρχεία, τα διατηρούσε ανοιχτά για περίπου 15 δευτερόλεπτα, χρόνο που δικαιολογεί επεξεργασία και στη συνέχεια το αποθήκευσε σε νέο αρχείο στο USB.
Είναι αδύνατον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να εντοπιστεί πόσα και ποια αρχεία έχουν πειραχθεί. Η μόνη βεβαιότητα είναι, ότι αποθηκεύτηκαν σε αφύσικο χρόνο, που δικαιολογεί πρόθεση επεξεργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: