21.10.12

Κ. Βέργος: Μας σπρώχνουν στη χρεοκοπία


Η περιοριστική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα σαμποτάρει τις όποιες πιθανότητες για ανάκαμψη επεσήμανε ο καθηγητής χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ Κωνσταντίνος Βέργος, μιλώντας στην fmvoice.gr
Τα μέτρα που προωθούνται στην Ελλάδα στοχεύουν στη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που δεν έχει σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή, την οποία εμφανίζουν ως αφορμή. Στην ουσία, η πολιτική αυτή σαμποτάρει την όποια προσπάθεια για αύξηση των εσόδων του ελληνικού δημοσίου.
Σύμφωνα με τον κ. Βέργο, η χώρα μας ωθείται προς χρεοκοπία, ενώ διαπίστωσε πως για όσους σχεδίασαν αυτά τα προγράμματα φαίνεται πως είναι αδιάφορο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς δεν είναι ένα πρόγραμμα περικοπών των δαπανών στο δημόσιο τομέα, αλλά στη βάση του στοχεύει στη μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα.
Όσον αφορά στη χρεοκοπία, ο κ. Βέργος σημείωσε πως έχει γίνει ήδη τον Μάρτιο, με την υποχρεωτική μετατροπή των ελληνικών ομολόγων, γι’ αυτό, άλλωστε, πληρώθηκαν και τα CDS και στην παρούσα φάση οδηγούμαστε σε δεύτερη χρεοκοπία.
Για τη Βρετανία
Αναφερόμενος στη Βρετανία, επεσήμανε πως έχει το πλεονέκτημα να έχει δικό της νόμισμα και της επιτρέπει να αποστασιοποιηθεί από το νομισματικό πρόβλημα της Ευρωζώνης. Ωστόσο, εφαρμόζει πολιτική λιτότητας με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται να υπάρξει ανάκαμψη σε βαθμό που να επιτρέπει την επιστροφή σε υψηλότερους ρυθμούς επέκτασης. Σήμερα οι ανάκαμψη περιορίζεται σε ποσοστά της τάξης του 0,5-1,2%.
Το ότι έχουν το δικό τους νόμισμα και μπορούν να το υποτιμούν σε περιόδους κρίσης ή να το ανατιμούν σε καλύτερες περιόδους, αποτελεί ένα εργαλείο απορρόφησης των κραδασμών, κάτι που δεν διαθέτουμε εμείς με το ευρώ.
Χρηματιστήριο
Όσον αφορά στο ελληνικό χρηματιστήριο υποστήριξε πως είναι πολύ ρηχό, δεν έχει καμία σχέση με εκείνο που ξέραμε πριν από 10 χρόνια. Σήμερα υπάρχουν συνεχώς εκροές από τους επενδυτές για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες και υποχρεώσεις.
Ένα τέτοιο χρηματιστήριο δεν είναι εύκολο να ανακάμψει, η πιθανότητα αυτή είναι στατιστικά ασήμαντη. Σήμερα η αγορά κινείται από έναν μικρό αριθμό μετόχων, που σχετίζονται με μεγαλομετόχους τραπεζών ή άλλων εισηγμένων.
Σε αυτή τη φάση υπάρχει είσοδος μικρών κερδοσκοπικών κεφαλαίων, που τοποθετούνται με επενδυτικό ορίζοντα 3-6 μηνών. Τέτοιου είδους κεφάλαια προσελκύει το ελληνικό χρηματιστήριο κι όχι τα κλασικά fund, όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος (έως το 90%) των επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως.
Γι’ αυτά τα κεφάλαια η Ελλάδα έχει διαγραφεί από το χαρτοφυλάκιό τους, από τη στιγμή που συμφώνησε σε αυστηρά μέτρα λιτότητας, κάτι που σημαίνει πως η εγχώρια αγορά είναι «πεθαμένη» κι άρα οι επιχειρήσεις θα καταγράφουν ζημίες.
Κατανάλωση και ευρώ
Η λύση για την ελληνική οικονομία βρίσκεται στην κατανάλωση, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ. Θα πρέπει να σταματήσουν τα μέτρα λιτότητας κι εάν αυτό μπορεί να συνοδευτεί με έξοδο από το ευρώ, όπως πιθανολογείται από κάποιους μετά από τις αμερικανικές εκλογές, θα επέτρεπε την παραγωγική αναζωογόνηση της οικονομίας και της εγχώριας αγοράς, καθώς τα ελληνικά προϊόντα θα ήταν φθηνότερα και πιο ανταγωνιστικά έναντι των εισαγόμενων.
Ο ίδιος δηλώνει πως το γύρισμα στη δραχμή θα είναι επώδυνο, καθώς το πρώτο έτος δεν θα είναι εύκολο, αλλά στη συνέχεια η ανάπτυξη θα είναι της τάξεως του 10% ετησίως επί 2-3 χρόνια, ενώ η ανεργία θα μειωθεί σημαντικά μέσα σε τέσσερα χρόνια.
Εάν παραμείνουμε στο ευρώ, σε καμιά περίπτωση δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης.
Εάν μείνουμε στο ευρώ και σταματήσουν οι περιοριστικές πολιτικές, η οικονομία θα ανακάμψει, αλλά με ήπιους ρυθμούς, που δεν θα επιτρέπει μεγάλη μείωση της ανεργίας, σύμφωνα με τον κ. Βέργο.

http://fmvoice.eu/index.php/2012-09-12-05-20-12/financial-news/2012-09-12-05-21-20/item/46419-%CE%BA-%CE%B2%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%87%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%87%CF%81%CE%B5%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%AF%CE%B1

Δεν υπάρχουν σχόλια: