11.7.12

Μεταφορά δεδομένων από το ανθρώπινο σώμα-Πλουτωνας στον Αιγοκερω




H Ericsson παρουσίασε την τεχνολογία Connected Me, μία πρωτοποριακή μέθοδο αποστολής ψηφιακών δεδομένων από μία ηλεκτρονική συσκευή όπως π.χ. ένα smartphone σε μία άλλη χρησιμοποιώντας την ανθρώπινη αφή. Το ανθρώπινο σώμα μετατρέπεται κυριολεκτικά σε ένα καλώδιο μεταφοράς δεδομένων ανάμεσα στις δύο συσκευές, αρκεί ο χρήστης απλά να ακουμπάει τις δύο συσκευές που υποστηρίζουν την τεχνολογία. Το δημιούργημα της Ericsson είναι άλλο ένα δείγμα για το πόσες ανεξερεύνητες περιοχές και πιθανές εφαρμογές υπάρχουν στον τομέα της επιστήμης και της σύγχρονης τεχνολογίας.

Η φιλοσοφία πίσω από το Connected Me είναι πως η ανθρώπινη αφή πλέον είναι αναπόσπαστο κομμάτι του χειρισμού των smartphones και των tablets που έχουν κατακλύσει την αγορά. Ο συγκεκριμένος τρόπος χειρισμού είναι τόσο οικείος και φιλικός στους ανθρώπους και τον έχουν αποδεχτεί καθολικά. Αφού λοιπόν η αφή είναι πιο χρηστικός τρόπος επικοινωνίας ανθρώπου και gadgets, γιατί να μην γίνει και ένας τρόπος μεταφοράς πραγματικών δεδομένων; Αυτή ήταν η ιδέα των ανθρώπων της Ericsson. Μάλιστα η μεταφορά ψηφιακών δεδομένων μέσω της αφής θα μπορούσε να γεννήσει ένα απίστευτο πεδίο εφαρμογών και αλληλεπίδρασης συσκευών και ανθρώπων. Από την απλή και γρήγορη μεταφορά μιας φωτογραφίας ανάμεσα σε δύο smartphones ως και την ασφαλή μεταφορά κωδικών και ευαίσθητων πληροφοριών που θα μπορούσανε να υποκλαπούν σε ένα απλό ασύρματο δίκτυο.

Για να επιτύχει όμως τον παραπάνω στόχο της μετατροπής του σώματος μας σε ένα «καλώδιο» η Ericsson εκμεταλλεύτηκε τις ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητες που παρουσιάζει το ανθρώπινο σώμα. Η ικανότητα μεταφορά ηλεκτρικών σημάτων μέσω των ανθρώπινων ιστών οφείλεται στο φαινόμενο του capacitive coupling και capacitance, δηλαδή το φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής «χωρητικότητας» που παρουσιάζει το ανθρώπινο σώμα.

Ένα πολύ απλό παράδειγμα του φαινομένου συμβαίνει καθημερινά σε όλους τους ανθρώπους. Οι γραμμές μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος θεωρούμε όλοι πως είναι πλήρως μονωμένες. Όμως στη πραγματικότητα ένα πολύ μικρό ποσοστό του ρεύματος διαρρέεται μέσω του αέρα στο σώμα μας, που είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, οπότε το ανθρώπινο σώμα αποθηκεύει ηλεκτρικό φορτίο. Βέβαια αυτό το φορτίο βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και δεν γίνεται αντιληπτό. Αν κάποιος μετρήσει με έναν μετρητη ρεύματος το σώμα μας, θα ανίχνευε αυτή την μικρή ποσότητα ρεύματος.. Ακριβώς πάνω σ' αυτό πατάει και η τεχνολογία Connected Me. Η «χωρητικότητα» των ανθρώπινων ιστών επιτρέπει τη μετάδοση εξαιρετικά χαμηλών ηλεκτρικών σημάτων. Οι ταχύτητες που πετυχαίνει η τεχνολογία είναι της τάξεως των 6 με 10 Mbps, όμως υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Απώτερος σκοπός της Ericsson είναι φυσικά η συγκεκριμένη τεχνολογία να ενσωματωθεί πλήρως σε smartphones και tablets ώστε να επιτραπεί έτσι η ανάπτυξη πρωτοποριακών υπηρεσιών και λύσεων. Θα μπορούσε για παράδειγμα το Connected Μe να αντικαθιστούσε το Bluetooth για την ανταλλαγή δεδομένων. Ή ακόμη το Connected Me θα αποτελούσε πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ταυτοποίηση μέσω του Smartphone εύκολα και γρήγορα σε μια άλλη ηλεκτρονική συσκευή (π.χ. μηχανήματα αυτόματου check in). Το μέλλον σίγουρα θα δείξει κατά πόσο θα είναι πρακτικά εφαρμόσιμη η συγκεκριμένη τεχνολογία καθώς επίσης πόσο θα το αποδεχτούν στην καθημερινότητα τους οι χρήστες.

Σχετικό βίντεο:
www.youtube.com/watch?v=rzT9lEEnEF8


...................................................

Η Ναυτεμπορική / 10.7.2012
www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2207612

Δεν υπάρχουν σχόλια: