8.5.12

Ψήφο στην Αστρολογία Το αποτέλεσμα μετράει!



Ψήφο στην Αστρολογία        
Γράφει ο Γιάννης Ριζόπουλος
Προς μεγάλη ...απογοήτευση των κακοπροαίρετων, οι εξετάσεις που δίνουν διαρκώς οι αστρολόγοι, εκτιμώντας την έκβαση μεγάλων υποθέσεων γενικού ενδιαφέροντος, όχι μόνον δεν τους «κόβουν» αλλά τους προάγουν με ταχείς ρυθμούς στην ...επόμενη τάξη!
Διότι τουλάχιστον για τις εκλογές της 6ης Μαΐου, πολλοί συνάδελφοι -και φυσικά αναφέρομαι σε επώνυμες και υπεύθυνες δημοσιεύσεις- έπεσαν μέσα όσον αφορά τα αποτελέσματα, τόσο μέσα που τα exit polls δείχνουν πλέον ...περιττά!
Για τις επιτυχίες του astrology.gr τα είπαμε ήδη αλλά δεν θέλω να μείνω μόνον σε αυτό.
Μια σημαντική μερίδα των σύγχρονων αστρολόγων (όχι βέβαια οι ιμιτασιόν που πουλάνε ματζούνια και τάζουν στεφάνια ή «δεσίματα») δεν είναι ούτε αγράμματοι, ούτε UFO που έπεσαν από τον ουρανό αλλά καλλιεργημένοι -συχνά με ειδικές σπουδές- και άνθρωποι της καθημερινότητας με προβληματισμούς γύρω από όλα όσα θα μπορούσαν να απασχολούν τον κοινό νου.
Ο καιρός λοιπόν που η Αστρολογία ήταν ταυτισμένη με την πνευματική βαρβαρότητα και συνώνυμη με εκφράσεις του τύπου «ασήμωσε να σε πω» έχει περάσει, ελπίζω ανεπιστρεπτί. Τουλάχιστον αυτή η πραγματικότητα αποτυπώνεται πλέον μέσα από τις αστρολογικές αναλύσεις και εκτιμήσεις που δημοσιοποιούνται ...καθ' άπασαν την επικράτεια του διαδικτύου.
Φυσικά δεν είναι όλες οι εκτιμήσεις σωστές, ούτε πάντα ο λόγος των αστρολόγων ορθός. Θεωρώ όμως ότι ο καθένας κρίνεται εκ του αποτελέσματος και από την σύγκριση της προσπάθειας του με εκείνην των υπόλοιπων συναδέλφων του. Γιατί -ευτυχώς- «τα γραπτά μένουν», ως αδιάψευστοι μάρτυρες της πορείας όλων μας.
Προσωπικά θα κρατήσω εκείνες τις εκτιμήσεις στις οποίες η όποια επιχειρηματολογία βασίστηκε σε στοιχεία και όχι σε κάποιο ...εμπνευσμένο σύννεφο που περνούσε. Και βέβαια εκείνες που ήταν σαφείς ως προς τα συμπεράσματα τους και όχι «μπουρδουκλωμένες» με ήξεις-αφήξεις, μην τυχόν και απειληθεί η «αυθεντία» του αστρολόγου. Θέλει θάρρος, ώστε να αντιμετωπίζουμε και τα όποια λάθη μας, διαφορετικά δεν πρόκειται να βελτιωθούμε ποτέ.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε τελικά η Αστρολογία να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από κάθε έλλογο συμπολίτη μας.
Πιστεύω μάλιστα πως όσο οι επιτυχίες πολλαπλασιάζονται τόσο ανεβαίνει και ο πήχης για τους αστρολόγους -νέους και παλαιούς- αφού γίνεται φανερό πως για να εκτεθούν στα μάτια του κοινού, δεν αρκεί η γνώση πέντε-δέκα πραγμάτων που διατίθενται πλέον παντού (εννοώ τις αναμασημένες θεωρίες περί ζωδίων και πλανητών), ούτε βέβαια η αμετροεπής παράθεση δυσνόητων όρων και εννοιών, που αρμόζουν περισσότερο σε συνέδριο παρά στην αστρολογική δημοσιογραφία.
Εκτός δηλαδή από τις καθαρά αστρολογικές γνώσεις απαιτείται μια προσιτή στο κοινό γλώσσα (έτσι ώστε να μπορεί να κατανοεί-ελέγχει αυτό που διαβάζει) συνυφασμένη όμως με μια γενική παιδεία ή ακόμη και ειδική, όταν το θέμα χρήζει ιδιαίτερης επεξεργασίας.
Για παράδειγμα, είναι οξύμωρο να γίνονται προβλέψεις για την Οικονομία και τα μεγέθη της από έναν αστρολόγο που δεν σκαμπάζει γρι από Οικονομία. Ή για να περάσω στην γενέθλια Αστρολογία, η διαμόρφωση ενός ψυχολογικού προφίλ από έναν αστρολόγο που γνωρίζει την Ψυχολογία μόνον ως λήμμα στο λεξικό. Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας απόπειρας μοιάζει με την αυτόματη μετάφραση του Google που «βλέπει» πάντα τον Mercury (Ερμή) ως υδράργυρο... Και βέβαια, όσον αφορά τις πολιτικές προβλέψεις, αν ο αστρολόγος δεν διαθέτει πολιτική κουλτούρα, καλύτερα να μην τις κάνει καθόλου...
Η ευρυμάθεια plus εξειδίκευση είναι κατά την γνώμη μου η ατραπός της Αστρολογίας και όποιες ή όποιοι επαΐοντες ποντάρουν σε κάτι λιγότερο καλό είναι να το ξανασκεφτούν, αν δεν θέλουν να ξεπεραστούν από τις εξελίξεις.
Όλα αυτά καλό είναι να «περάσουν» και στην συνείδηση του κοινού, ώστε να πάψει να ...χάσκει «μαγεμένο» μπροστά σε άκρως δυσνόητες αναλύσεις χωρίς συμπεράσματα ή να ζητά τελικά προβλέψεις και απόψεις επί παντός επιστητού, έτσι απλά, επειδή είσαι ...αστρολόγος!
Φτάνει όμως η καλοπροαίρετη κριτική. Το σημαντικό σε αυτήν την φάση είναι πως η Αστρολογία κέρδισε την μάχη των εκλογών, κάτι που ανοίγει τον δρόμο για την ισότιμη συνεργασία της με τις ...άλλες πνευματικές και επιστημονικές δυνάμεις.
Άντε και πρωθυπουργίνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: