20.5.12

Οι εξωκρόνιοι πλανήτες στην ωριαία αστρολογία

Αρχίζοντας τον «αγώνα» μου υπέρ των εξωκρόνιων πλανητών στην ωριαία αστρολογία, θα ξεκινήσω λέγοντας πως οι πλανήτες μετά τον Κρόνο δεν σχετίζονται με την ατομική συνειδητότητα αλλά με τη συλλογική. Εξαιτίας της αργής τους ανακάλυψης χρονικά, γι' αυτούς τους πλανήτες δεν υπάρχουν θεμελιώδεις δυνάμεις. Για παράδειγμα, ακόμη δεν έχει βρεθεί η έξαρση και πτώση του Πλούτωνα, πόσο μάλλον η απόλυτη έξαρση και πτώση του, τα όρια, η τριπλότητα, τα πρόσωπα και οι πλανητικές ώρες.

Έτσι από μια άποψη καταλαβαίνω τον λόγο για τον οποίο στην ωριαία αστρολογία οι περισσότεροι αστρολόγοι αποφεύγουν να συμπεριλάβουν στις μελέτες τους πλανήτες έξω από τον Κρόνο. Ωστόσο αυτοί οι πλανήτες υπάρχουν επίσης και οι ενέργειες τους και γι' αυτόν και μόνο τον λόγο θα πρέπει να τους δούμε συνδυαστικά και όχι ως ξεκομμένα σώματα από το σύστημα της ωριαίας αστρολογίας.

 
Σύμφωνα με την παραδοσιακή αστρολογία με ωροσκόπο στο ζώδιο των Ιχθύων έχουμε κυβερνήτη τον Δία. Αυτό σημαίνει πως η κατάσταση του ερωτώντος σε γενικές γραμμές και χωρίς άλλες παραμέτρους είναι αρκετά καλή μιας και όλοι γνωρίζουμε τις ιδιότητές που κουβαλά ο ευεργέτης του ζωδιακού. Κι όμως κάθε φορά σε ωριαίο που θα δω ωροσκόπο στους Ιχθείς δεν έχω δει να μην υπάρχουν μπερδεμένες καταστάσεις ή παρασκηνιακές ενέργειες. Σε γενικές γραμμές ο ερωτών είναι απογοητευμένος για να μην πω ψυχικά διαλυμένος, αγνοεί ή κρύβει γεγονότα και συνήθως τον ακολουθεί ένα πέπλο μυστηρίου. 

Αυτές δεν είναι ιδιότητες του Δία, που σχεδόν πάντα είναι ευχάριστος και αισιόδοξος και όποιος ξέρει τις βασικές αρχές της αστρολογίας αυτό το γνωρίζει καλά. Θα μου πείτε πως είναι ιδιότητες των Ιχθύων, όμως παραδοσιακά οι Ιχθείς κυβερνώνται από τον Δία άρα ο Δίας και οι ιδιότητές του, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το να πάρω ως μοναδικό κυβερνήτη τον Δία θεωρώ πως θα μου δώσει ελλιπή στοιχεία για την κατάσταση του ερωτόντα όταν ο ωροσκόπος δεν βρίσκεται στον Τοξότη αλλά στους Ιχθείς. 

Σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να αρνηθώ ή να παρακάμψω τη συμμετοχή των εξωκρόνιων πλανητών αφού πάντα για την κατάσταση του ερωτώντος ή του ζητούμενου δίνουν επιπλέον στοιχεία, συνεχίζω να αιτιολογώ την άποψη μου φέρνοντας αυτή τη φορά ως παράδειγμα το ζώδιο του Υδροχόου. Ένας ωροσκόπος στον Υδροχόο έχει παραδοσιακό κυβερνήτη τον Κρόνο. Ο Κρόνος δείχνει ανασφαλή, εργατικά, αντικοινωνικά και καταπιεσμένα άτομα με ελεγχόμενα συναισθήματα. Λίγο να συνομιλήσετε μαζί τους πριν αρχίσετε να ερμηνεύετε το ωριαίο τους, θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για πολύ έξυπνα άτομα, τα οποία θέλουν να αποδεσμευτούν από το παρελθόν τους, να αδιαφορήσουν για τα όρια και τους κανόνες του κοινωνικού κατεστημένου, θέτοντας τα δικά τους και μόνο. Για έναν Κρόνιο τύπο αυτές είναι έννοιες που όχι μόνο δεν κατανοεί αλλά δεν υπάρχουν καν ως επιλογές. Οι έννοιες αποδέσμευση, ελευθερία, ανεξαρτησία δεν υπάρχουν στους λεξιλόγιο τους, αντίθετα στο λεξιλόγιο των Ουρανίων ατόμων οι συγκεκριμένες έννοιες είναι πρώτες στην κατάταξη της λίστας. 

Για την ακρίβεια σύμφωνα με την παραδοσιακή αστρολογία συσχετίζουμε τον Υδροχόο με τον Κρόνο και όχι τον Ουρανό με τον Υδροχόο, ή τους Ιχθείς με το Δία αλλά όχι τον Ποσειδώνα με τους Ιχθείς, κάτι που με προβληματίζει αφάνταστα αφού δεν μπορώ να διαχωρίσω τον Ουρανό από τον Υδροχόο και τον Ποσειδώνα από τους Ιχθείς. Όσο για τον Πλούτωνα, εκεί τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα κι αυτό γιατί οι πληροφορίες είναι ακόμη λιγότερες. Όταν θα δω σε ακμή το Σκορπιό δεν θα πάρω τον Πλούτωνα ως κυβερνήτη, όταν όμως τον δω στον 1ο οίκο ή στον οίκο του ζητούμενου θα τον μελετήσω ως συγκυβερνήτη και θα ψάξω να βρω τι μπορεί να δηλώνει μέσα στον χάρτη. Μια μικρή παρένθεση, κάποτε γι' αυτές μου τις απόψεις κατηγορήθηκα για patchwork ιδεών, δεν ξέρω γιατί, αλλά τότε με πείραξε. Ίσως γιατί κόλλησα στο patchwork ως έννοια και δεν το είδα παραπέρα. Όσο το σκέφτομαι, πράγματι πρόκειται για κάτι παρόμοιο με τη διαφορά πως πλέον δε με πειράζει να «κατηγορηθώ» για το ίδιο πράγμα, αρκεί κάποιος να προβληματιστεί ή ακόμη καλύτερα να ωφεληθεί από αυτές μου τις απόψεις. Άλλωστε, ουδέποτε διεκδίκησα το αλάθητο κι όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι δηλώνω μαθήτρια/μελετήτρια πάνω απ’ όλα της ωριαίας και της αστρολογίας γενικότερα και όχι ειδήμων. 

Κλείνοντας αυτή την παρένθεση, συνεχίζω για να σας πω, πως δεν με καλύπτει οι συγκεκριμένοι πλανήτες να ερμηνεύονται -κατ’ εξαίρεση- στους γωνιακούς οίκους, θα πρέπει να ερμηνεύονται και στους υπόλοιπους. Όταν το ζητούμενο μας δεν μελετάται από τους γωνιακούς, έχουμε δηλαδή μια ερώτηση για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, σύμφωνα με την παραδοσιακή αστρολογία θα πρέπει να τυφλωθούμε αν δούμε τον Ποσειδώνα στον 9ο και θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε αλλού την απάντηση, πράγμα αδιανόητο για εμένα προσωπικά. Ίσως φταίει το γεγονός πως από την αρχή της ενασχόλησης μου με την ωριαία αστρολογία έμαθα να μελετώ όλους τους πλανήτες, ακόμη όμως κι αν δεν ήταν έτσι, οι πλανήτες είναι υπαρκτοί, το ίδιο και η επιρροές τους, δε νομίζετε πως θα αξίζει να το ψάξουμε λίγο περισσότερο; 

Για τις όψεις τώρα, λίγους αστρολόγους θα δούμε να τις υπολογίσουν με τους «παρείσακτους» πλανήτες, πράγμα που σημαίνει πως αν ο κυβερνήτης του ζητούμενου πχ. σχηματίσει Πτολεμαϊκή όψη με τον Ουρανό δεν υφίσταται και δεν τις δίνουμε καμία σημασία. Και ρωτώ, ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας δεν υπάρχουν στο αστρολογικό στερέωμα; Πάμε λοιπόν να δούμε τι προσδίδουν μέσα σε ένα χάρτη ωριαίας οι εξωκρόνιοι πλανήτες ξεκινώντας από τον Ουρανό.


* Ο Ουρανός *


Όταν ο Ουρανός σημειοδοτεί πρόσωπα μας «μιλά» για ανθρώπους που βρίσκονται και ζουν απρόβλεπτες καταστάσεις. Η συμπεριφορά τους είναι αλλόκοτη, περίεργη, κι έχουν ανεπτυγμένο το αίσθημα της ανεξαρτησίας. Αποστρέφονται οτιδήποτε σχετίζεται με τις δομές και την τάξη της κοινωνίας, τους κανόνες και του κώδικες καλής συμπεριφοράς, Έχουν ριζοσπαστικές ιδέες, είναι ευφυείς και ανατρεπτικοί και αγαπούν τις μεταρρυθμίσεις. Το συλλογικό και φιλικό πνεύμα είναι τονισμένο, έτσι, όταν ο ερωτών ή το ζητούμενο μας βρίσκεται υπό την ουράνια επιρροή το πιθανότερο είναι να σχετίζεται με κάτι ομαδικό. Το απροσδόκητο στην εξέλιξη του ερωτήματος μας είναι σχεδόν βέβαιο γι αυτό πάντα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αλλαγές επί παντός και επιστητού. Είναι αρσενικός πλανήτης, έχει κυριαρχία στον Υδροχόο, αδυναμία στον Λέοντα, έξαρση στον Σκορπιό και πτώση στον Ταύρο. Η μέση ημερήσια ταχύτητα του είναι 0΄μοίρες 0΄πρώτα λεπτά και 42’’ δεύτερα. Γυρίζει ανάδρομος κάθε 7 με 8 μήνες και η ανάδρομη πορεία του διαρκεί 5 μήνες περίπου. 

Όταν τον δούμε ανάδρομο στο ωριαίο μας, οι αλλαγές που περιμένουμε καθυστερούν, επομένως και οι εξελίξεις.Προσβαλλόμενος δείχνει εξεγέρσεις, κοινωνική ανισότητα, νευρωτικούς ανθρώπους, διάνοιες που αγγίζουν τα όρια της παράνοιας, απολυταρχικούς ανθρώπους με καμία διάθεση συνεργασίας ή υποχωρητικότητας, φασιστικές συμπεριφορές και αποφάσεις. Σημειοδοτεί ανθρώπους που σχετίζονται με τα κοινά, την πολιτική, τους ανθρωπιστές, τις ομάδες, τις παρέες, τους γνωστούς, τους φίλους, την προηγμένη τεχνολογία, τους αεροπόρους/πιιλότους, τους υπολογιστές και το διαδίκτυο, τους ελεύθερους επαγγελματίες, οτιδήποτε εκκεντρικό, τις ελεύθερες σχέσεις, και από θέματα υγείας σχετίζεται με τους αστραγάλους, τον νευρικό σύστημα, το κυκλοφορικό, με την ηλεκτροφυσιολογία της καρδιάς, τις αφαιρέσεις και τις εκτομές, τις αποβολές στην κύηση, τις εκτρώσεις, τις ανωμαλίες στην έμμηνο ρύση, τις μεταμοσχεύσεις, την εξωσωματική γονιμοποίηση και τις ψύξεις. Ησυνεχεια εδω

Δεν υπάρχουν σχόλια: