9.4.12

Το ωροσκοπιο της Τανιας Τσανακλιδου αντιθεση Ηλιου-Ποσειδωνα


Τάνια Τσανακλίδου

Η Τάνια Τσανακλίδου γεννήθηκε στις 9 Απριλίου του 1952 στη Δράμα και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Ανήκει στο ζώδιο του Κριού.
Φοίτησε στη δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, ταυτόχρονα σπουδάζει αρχαιολογία ενώ ασχολείται και με τον χορό. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε σε πολλές παραστάσεις, κυρίως αρχαίου δράματος του Κ.Θ.Β.Ε.
Σε ηλικία 21 χρονών κατέβηκε στην Αθήνα, όπου έπαιζε στον «Μορμόλη», ενώ το βράδυ τραγουδούσε στη μπουάτ «Λήδρα» μαζί με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, ενώ συμμετείχε και στον δίσκο του «Θητεία». Το 1974 έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά «Ανήσυχα νιάτα», και το 1975 εργάστηκε στο Θέατρο Τέχνης με τον Κάρολο Κουν στις «Τρεις αδελφές» του Τσέχωφ. Το 1978 συμμετείχε στη σειρά «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» και την ίδια χρονιά εκπροσώπησε την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision που έγινε στο Παρίσι. Το 1978 επίσης τραγούδησε στην απονομή των βραβείων του φεστιβάλ των Καννών με τα «Παιδιά του Πειραιά», ενώ το 1980 απέσπασε βραβείο ερμηνείας στο γαλλικό «Rose d'or». Μέχρι το 1979 είχε συμμετάσχει σε 9 δίσκους, είτε προσωπικούς, είτε ερμηνεύοντας τραγούδια του δίσκου.
Το 1981 έπαιξε τον ρόλο της Εντίθ Πιάφ στο Αθηναϊκό Κηποθέατρο, όπου απέσπασε ιδιαίτερα θετικές κριτικές. Το 1988 γνωρίζει και συνεργάζεται με τον Σταμάτη Κραουνάκη και τη Λίνα Νικολακοπούλου όπου μαζί δημιουργούν τον δίσκο «Μαμά γερνάω», έναν από τους καλύτερους δίσκους της, όπου εμπεριέχονται μερικά από τα πλέον κλασικά και διαχρονικά τραγούδια της.
Το 1990 κυκλοφορεί τον δίσκο «Αλλιώτικη μέρα». Επιστρέφει το 1995 με τον δίσκο «Τραγούδια του παράξενου κόσμου» σε συνεργασία με τον στιχουργό Γιώργο Ανδρέου, όμως εξακολουθεί να απέχει απο τη δισκογραφία αν δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό να πει.
Το 2001 συνεργάζεται με τον Μιχάλη Δέλτα στον δίσκο «Το χρώμα της μέρας» όπου ερμηνεύει δικά της κομμάτια με έντονη ηλεκτρονική μουσική. Τον Νοέμβριο του 2009 κυκλοφόρησε τον δίσκο «Προσωπογραφία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: