7.4.12

Το χρονικό της εξελίξεως της Ελληνικής Ραδιοφωνίας

  
Τα διαχρονικά γεγονότα της εξέλιξης της Ελληνικής Ραδιοφωνίας αναπτύχθηκαν αναλυτικά πιο πάνω. Τώρα θα παρουσιάσουμε συνοπτικά τα γεγονότα ανά εποχές έτσι ώστε εύκολα οι Απόδημοι αδελφοί μας να τα έχουν υπόψη τους . Η παρουσίαση των γεγονότων αρχίζει το 1923 και τελειώνει το 2008 και είναι διανθισμένα από ορισμένες αρχειακές φωτογραφίες από τον ιστοχώρο της .
v      Εποχή 1923 – 1938
1923 Πραγματοποιείται η πρώτη απόπειρα ραδιοφωνικής εκπομπής στην Ελλάδα από τη ΔΡΥΝ (Διοίκηση Ραδιοφωνίας του Υπουργείου Ναυτικών), στο Βοτανικό. Η προσπάθεια έγινε με πομπό ισχύος 200W που εισήγαγε ο αντιπρόσωπος της Σουηδικής Εταιρείας Svenska Radioaktiebolaget.
1925 Μάιος: Η Σχολή Μεγαρέως επιχειρεί δύο πειραματικές ραδιοφωνικές εκπομπές.1928 Στη Θεσσαλονίκη, τίθεται σε λειτουργία ο πρώτος ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδος από τον Χρίστο Τσιγγιρίδη κυριάρχησε στη ραδιοφωνική ζωή της Βόρειας Ελλάδας για περισσότερα από 20 χρόνια και υπήρξε φάρος πολιτισμού σε ολόκληρο το Βορειοελλαδικό χώρο. Ο αριθμός των ραδιοφώνων που λειτουργούσαν εκείνη την εποχή στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου σε διακόσια και οι κάτοχοί τους κατέβαλλαν το ποσό των πεντακοσίων δραχμών (διόλου ευκαταφρόνητο για την εποχή) στη Δ/νση Λαχείων του Στόλου του Υπουργείου Ναυτικών. 1929 Προκηρύσσεται Διεθνής Διαγωνισμός για την εγκατάσταση Ραδιοφωνικού Πομπού στην Ελλάδα. Πρώτος ανάδοχος ορίζεται ο Αριστ. Δημητριάδης, ο οποίος δεν εκπληρώνει τους όρους σύμβασης, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου να αναθέσει το έργο στην εταιρεία Durham, με εκπρόσωπο τον Α. Ακύλογλου, χωρίς διαγωνισμό. 1930 14 Ιανουαρίου: Πραγματοποιείται στο κτήριο του Παρνασσού μία ακόμη ραδιοφωνική εκπομπή από τον ΟΦΑ (Όμιλος Φίλων Ασυρμάτου), με πομπό ισχύος 6W. Η Εταιρεία Durham αδυνατώντας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σύμβασης παραχωρεί τις μετοχές, τα δικαιώματα και τα προνόμιά της στην εταιρεία Telefunken.
 1934 1 Ιουλίου: Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός στο Μπάρι της Ιταλίας (ΕΙΑΡ) πρωτοπορεί εγκαινιάζοντας τη μετάδοση ειδικών ελληνικών εκπομπών. Πρόκειται για την πρώτη συστηματική μετάδοση στην ελληνική γλώσσα, η οποία διήρκεσε τρία χρόνια (μέχρι 1/07/1937) και προσέφερε στους Έλληνες ακροατές μία γενική εικόνα της ελληνικής πολιτικής, καλλιτεχνικής, οικονομικής και πνευματικής ζωής και δράσης, καθώς και ενημέρωση για τα κυριότερα διεθνή γεγονότα της εποχής.
1932 - 1935 Πραγματοποιούνται ραδιοφωνικές εκπομπές από το Ραδιοτηλεφωνικό Σταθμό Πειραιώς, που βρίσκεται στην περιοχή Σταυρός και ανήκει στη Ραδιοτηλεγραφική υπηρεσία του Υπουργείου ΤΤΤ (Ταχυδρομεία-Τηλέγραφοι-Τηλέφωνα). Ο πομπός είναι ισχύος 200W. Κάθε Μεγάλη Εβδομάδα, γίνεται μετάδοση της ακολουθίας των Παθών, ειδικά για τα νοσοκομεία και τους ασθενείς.
1936 Η εκμετάλλευση της ραδιοφωνίας ανατίθεται στην «Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών – ΥΡΕ», που ιδρύεται με τον Αναγκαστικό Νόμο 95/1936 ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, με Γενικό Διεθυντή τον Γεώργιο Κυριάκη. 1938 25 Ιανουαρίου: Μονογράφεται η τελική συμφωνία μεταξύ Telefunken και κράτους για την εγκατάσταση ραδιοφωνικού σταθμού. 25 Μαρτίου: Το βράδυ στις δέκα αρχίζει να εκπέμπει ο «Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών. Μήκος κύματος 499.2 μέτρα ή 661 χιλιόκυκλοι». Ακολουθεί η μετάδοση διαγγέλματος του βασιλιά Γεωργίου Β’ για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου. 21 Μαΐου: Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ εγκαινιάζει επίσημα το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών. Ιούνιος: Αρχίζουν οι τακτικές εκπομπές από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Κάθε Κυριακή μεταδίδεται η Θεία Λειτουργία από τη Μητρόπολη Αθηνών. Στο πρόγραμμα, αναμφισβήτητος κυρίαρχος είναι η κλασική μουσική. 20 Νοεμβρίου: Η Υπηρεσία Ραδιοφωνικών Εκπομπών μετονομάζεται σε Διεύθυνση Ραδιοφωνίας υπαγόμενη στο Υπουργείο Τύπου και Τουρισμού.

v      Εποχή 1939 – 1948 
1939 Την εποπτεία της Ραδιοφωνίας αναλαμβάνει το Υπουργείο Τύπου. Ιδρύεται η «Διεύθυνση Τύπου και Ραδιοφωνίας» με Δ/ντή Ραδιοφωνίας τον Δ. Σβολόπουλο και τεχνικό διευθυντή τον Σπ. Ζήση. 28 Σεπτεμβρίου: Το BBC μεταδίδει το πρώτο Δελτίο Ειδήσεων στην ελληνική γλώσσα.
1939 – 1941 Εκδίδεται το «Εβδομαδιαίον Πρόγραμμα Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών» από το Υφυπουργείο Τύπου και Τουρισμού (Δ/σις Ραδιοφωνίας). 1940 28 Οκτωβρίου: Με την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών αδυνατεί να καλύψει το μέτωπο της Αλβανίας, γι’ αυτό μία ομάδα τεχνικών με επικεφαλής τον Γιάννη Σαλλίβερο κατασκευάζει ένα μικρό πομπό βραχέων κυμάτων, ο οποίος εγκαθίσταται σε υπόγειο πολυκατοικίας της οδού Μπούμπουλη (στη γωνία των οδών Βουλής και Απόλλωνος 9) και εκπέμπει προς την περιοχή του μετώπου και τις γειτονικές χώρες. 1941 27 ΑπριλίουΟι Γερμανοί εισβάλλουν στην Αθήνα και θέτουν υπό τον έλεγχό τους το Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών, καταλαμβάνοντας τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου και τις εγκαταστάσεις των πομπών στα Ν. Λιόσια. Απρίλιος: Με απόφαση της κυβέρνησης Γ. Τσολάκογλου, η εποπτεία της Ραδιοφωνίας ανατίθεται στον υπουργό ΤΤΤ. Μάιος: Υπό την αιγίδα του γερμανικού οίκου «Telefunken», που αναλαμβάνει την αποκλειστική εκμετάλλευση των ραδιοφωνικών εκπομπών στην Ελλάδα, ιδρύεται η «Ανώνυμος Εταιρεία Ραδιοφωνικών Εκπομπών–ΑΕΡΕ»∙ διευθυντής ο Ιωάννης Βουλπιώτης. Μάιος: Οι Γερμανοί φέρνουν από τη χώρα τους πλήρη δισκοθήκη και εγκαθιστούν στο κτήριο της οδού Ζαλοκώστα 3 ένα μικρό φορητό πομπό μικρής εμβέλειας, διαμορφώνοντας ένα στούντιο στο ισόγειο του κτηρίου. Ο συγκεκριμένος σταθμός απευθύνεται κατά βάση στους άνδρες των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αργότερα ιδρύουν στην Παλλήνη ένα σταθμό βραχέων κυμάτων 25KW με την ονομασία «Ραδιοφωνικός Σταθμός της Μεσογείου».
1943 17 Μαΐου: Δημοσιεύεται στον τύπο ο πρώτος «Ραδιοφωνικός Κανονισμός». 22 Ιουνίου: Δημοσιεύεται στις εφημερίδες των Αθηνών η διαταγή του Μουσολίνι, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εγκατάσταση και χρήση κεραιών. 14 Οκτωβρίου: Δημοσιεύεται η διαταγή των Γερμανών για το σφράγισμα των ραδιοφώνων, ώστε να πιάνουν μόνον το σταθμό Αθηνών. Σφραγίζονται περίπου 43.000 ραδιόφωνα.
1944 20 Οκτωβρίου: Οι Γερμανοί αποχωρούν από την Αθήνα. Ο πομπός των Λιοσίων διαφεύγει την πλήρη καταστροφή· καταστρέφεται ο ένας ιστός της κεραίας και η εκπομπή σταματά. 1945 16 Ιουλίου: Αρχίζει τη λειτουργία του το «Εθνικόν Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύεται με τη Συντακτική Πράξη 54. Πρώτος Γενικός Δ/ντής ο Ηρακλής Πετμεζάς και Δ/ντής προγράμματος ο δημοσιογράφος Γιάννης Δημαράς. Οι κάτοχοι ραδιοφώνων ανέρχονται πλέον σε 36.000, ενώ η τρίμηνη συνδρομή οικιακού ραδιοφώνου είναι 1.000 δραχμές. 1946 25 Μαρτίου: Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Θεσσαλονίκης με πομπό φορητό (σε αυτοκίνητο). Σύντομα, διακόπτεται η λειτουργία του ενώ ένα χρόνο αργότερα –Μάρτιος 1947 -εγκαθίσταται μόνιμα. Τα Υπουργεία Τύπου και Συγκοινωνιών μεριμνούν για την εύρυθμη λειτουργία της Ραδιοφωνίας. Τα οικιακά ραδιόφωνα είναι περισσότερα από 60.000 και η τρίμηνη συνδρομή ανέρχεται στις 9.000 δραχμές.
1948 25 Μαρτίου: Εγκαινιάζεται από τον βασιλιά Παύλο ο πομπός βραχέων κυμάτων. Από τα Νέα Λιόσια, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του, ο πομπός των βραχέων εκπέμπει προς τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και τον Καναδά. Μάιος: Ιδρύεται ο πρώτος ραδιοσταθμός που ελέγχεται από το στρατό με επίσημη ονομασία «Κεντρικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων». 12 Ιουνίου: Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Βόλου Ιούλιος: Αρχίζει να εκπέμπει ο Ραδιοσταθμός Ενόπλων Δυνάμεων της Λάρισας (Κεντρικής Ελλάδος). Νοέμβριος: Αρχίζει να εκπέμπει ο στρατιωτικός σταθμός στη Μακρόνησο. Δεκέμβριος: Αρχίζει να εκπέμπει ο επίσημος σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων της Αθήνας από τα μεσαία και τα βραχέα κύματα. 1948  Διευθυντής του ΕΙΡ ο Στρατής Μυριβήλης. Η τρίμηνη συνδρομή 15 για το οικιακό ραδιόφωνο ανέρχεται στις 30.000 δραχμές και οι κάτοχοι ραδιοφώνων στους 75.000. Ο Στρατιωτικός Ραδιοφωνικός Σταθμός εγκαθίσταται και εκπέμπει από τη Σχολή Χωροφυλακής στους Αμπελόκηπους. Εκδίδεται το «Εβδομαδιαίον Πρόγραμμα Ραδιοφωνικών Σταθμών» από το ΕΙΡ.
v      Εποχή 1949 – 1958
1949 9 Ιανουαρίου: Επίσημα εγκαίνια του Ραδιοφωνικού σταθμού του Β’ Σώματος στρατού στη Λάρισα. Ιανουάριος: Αρχίζει να εκπέμπει ο Ραδιοσταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Ιωαννίνων (Ηπείρου). Μάρτιος: Πρώτη απόπειρα λειτουργίας του ραδιοφωνικού Σταθμού Χανίων. Ιούλιος: Αρχίζει να εκπέμπει ο Ραδιοσταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Θεσσαλονίκης (Κεντρικής Μακεδονίας). Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους εκπέμπει και στα βραχέα. 10 Αυγούστου: Αρχίζει να εκπέμπει ο Ραδιοσταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Τριπόλεως (Πελοποννήσου). Νοέμβριος: Αρχίζει να εκπέμπει ο Ραδιοσταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Καβάλας (το 1958 μετονομάζεται σε Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης). 1950 Ιανουάριος: Αρχίζει να εκπέμπει ο Ραδιοσταθμός Ενόπλων Δυνάμεων Κοζάνης (Δυτικής Μακεδονίας). Ιούλιος: Η αμερικανική κυβέρνηση δωρίζει στο ελληνικό κράτος, και κατ’ επέκταση στο ΕΙΡ, έναν πομπό ισχύος 50KW, ο οποίος θα λειτουργήσει στις αρχές του νέου έτους στα Νέα Λιόσια. 24 Ιουλίου: Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Πατρών. 9 Δεκεμβρίου: Αναλαμβάνει κυβερνητικός αναπληρωτής παρά το ΕΙΡ (Γενικός Διευθυντής) ο Χριστόφορος Τσιγάντες. Επί των ημερών του, η Ελληνική Ραδιοφωνία γνωρίζει μεγάλη άνθηση. Εκδίδεται το εβδομαδιαίο «Ραδιοπρόγραμμα» από το ΕΙΡ. Τα νόμιμα ραδιόφωνα αγγίζουν τον ιλιγγιώδη για την εποχή αριθμό των 160.000. Πρόστιμα ύψους 59.927.000 δραχμών καλούνται να πληρώσουν οι 1942… λαθρακουστές!
1951 9 Απριλίου: Ο βασιλιάς Παύλος Α’ εγκαινιάζει τον πομπό των 50KW, που τοποθετήθηκε στα Νέα Λιόσια. 21 Απριλίου: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο ΑΝ 1775 περί «Οργανώσεως και Λειτουργίας της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Ελλάδος». Ιούνιος: Εγκαινιάζεται και δεύτερη συχνότητα εκπομπής για το σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων της Αθήνας. Το ΕΙΡ αποκτά μαγνητόφωνο και συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων! Οι ραδιοθάλαμοι του Ζαππείου αυξάνονται σε επτά και εξοπλίζονται με σύγχρονα μηχανήματα. 1952 11 Μαΐου: Αρχίζει τις εκπομπές του το Δεύτερο Πρόγραμμα του ΕΙΡ. Το θέατρο της Τετάρτης!
1953 Διευθυντής προγράμματος του ΕΙΡ ο Οδυσσέας Ελύτης. 1954 Μάρτιος: Αναγγέλλεται η δημιουργία του Τρίτου Προγράμματος του ΕΙΡ. 27 Ιουνίου: Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Κομοτηνής. 19 Σεπτεμβρίου: Εγκαινιάζεται επισήμως το Τρίτο Πρόγραμμα, το οποίο στις αρχές της λειτουργίας του μετέδιδε μόνον κλασική μουσική από τις 19.00μμ – 24.00μμ. 29 Σεπτεμβρίου: Αρχίζει να εκπέμπει επισήμως ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Χανίων. 7 Νοεμβρίου: Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Ρόδου.
1956 23 Φεβρουαρίου: Έναρξη λειτουργίας του Ραδιοφωνικού Σταθμού Φλώρινας. 15 Απριλίου: Τελούνται τα εγκαίνια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Φλώρινας. 1957 31 Μαρτίου: Εγκαινιάζεται και τίθεται σε λειτουργία ο Ραδιοσταθμός Κέρκυρας.
v      Εποχή 1959 – 1968
1959 Ιδρύεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Πύργου Ηλείας. 3 Μαΐου: Αρχίζει τις μεταδόσεις του ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Σερρών. Με πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή του ΕΙΡ Πύρρου Σπυρομήλιου, αρχίζει το Φεστιβάλ Ελληνικού τραγουδιού. Το μπουζούκι γίνεται δεκτό στο ραδιόφωνο!!!
1962 Το ΕΙΡ αγοράζει μία έκταση στην Αγία Παρασκευή, με στόχο την ανέγερση Ραδιομεγάρου. 1965 Ιούλιος: Ο ραδιοσταθμός Ορεστιάδας με ένα μικρό πομπό μεσαίων κυμάτων βγαίνει στον αέρα από ένα στρατόπεδο της περιοχής. Το 1969 εντάσσεται στην ΥΕΝΕΔ. 1968 Ο Κεντρικός Ραδιοφωνικός Σταθμός Ενόπλων Δυνάμεων μετονομάζεται σε ΥΕΝΕΔ
v      Εποχή 1969 – 1978
1969 Ιδρύεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Ζακύνθου. 1970 5 Απριλίου: Αρχίζει τι εκπομπές του ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Ζακύνθου. 1972 Έναρξη λειτουργίας του Ραδιοσταθμού Ηρακλείου. 1975 Με το Νόμο 230/1975 (ΦΕΚ 272), το ΕΙΡΤ μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάζεται σε Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε.
v      Εποχή 1979 – 1988 
1986 Οι έκτακτες συνθήκες που προκάλεσαν οι καταστροφικοί σεισμοί το 1986 επέβαλαν την ανάγκη λειτουργίας τοπικού ραδιοσταθμού στην Καλαμάτα. 17 Σεπτεμβρίου: Αρχίζει τις εκπομπές του ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Καλαμάτας. 1987 Με το Νόμο 1730/87 (ΦΕΚ 145, τεύχος Α΄) ιδρύεται ο Ενιαίος φορέας Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης. Στην ανώνυμη αυτή εταιρεία υπάγεται η Ελληνική Ραδιοφωνία (ΕΡΑ), που περιλαμβάνει το Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, Τέταρτο και Πέμπτο Πρόγραμμα. 1988 Λειτουργεί πλέον ενιαίος φορέας Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης. Δημιουργία της ΕΡΑ
v      Εποχή 1989 – 1998
1989 28 Φεβρουαρίου  Ιδρύεται ο Ραδιοσταθμός Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη. Είναι ο πιο σύγχρονος από πλευράς τεχνικής υποστήριξης και το πρόγραμμά του εμφανίζεται στο περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» στις 18 Μαρτίου 1989. 1990 Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα που εκπέμπεται από τα βραχέα κύματα αυτονομείται και ονομάζεται  «Πέμπτο πρόγραμμα της Ελληνικής ραδιοφωνίας. Φωνή της Ελλάδας». 1993 Σημειώνονται αλλαγές στο Ειδησεογραφικό πρόγραμμα. Στην ΕΡΑ-2 καθιερώνονται ωριαίες  ραδιοφωνικές ραδιοεφημερίδες. Μεσημέρι «Στον παλμό των γεγονότων» και βράδυ «Στον παλμό της επικαιρότητας». Αρχίζουν να μεταδίδονται τρίλεπτα δελτία και μονόλεπτοι τίτλοι ειδήσεων. 1994 Για πρώτη φορά από την ΕΡΑ-2 πραγματοποιείται συνεχής μετάδοση ζωντανού ραδιοφωνικού προγράμματος από τις 06:00 έως τις 02:00. Καθιερώνονται οι ζωντανοί Μαραθώνιοι Πληροφόρησης, σε περιπτώσεις έκτακτων γεγονότων, όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές κ.ά. 1995 Μηχανοργάνωση των Ειδήσεων της ραδιοφωνίας. Όλα τα Ειδησεογραφικά τμήματα εξοπλίζονται με Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές. Το πρώτο στη ραδιοφωνική αγορά της εποχής, σύντομο, αμιγώς πολιτιστικό δελτίο ειδήσεων, εκπέμπεται από την ΕΡΑ-2.
1996 Συνεργασία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με την Ακαδημία Αθηνών για τη σωστή χρήση της Ελληνικής γλώσσας. Εκατοντάδες δελτία ειδήσεων αποδελτιώνονται και «διορθώνονται». Τα τμήματα Ειδήσεων ΕΡΑ-1, ΕΡΑ-2 και ΕΡΑ- Σπορ ενοποιούνται. Άνοιγμα της ΕΡΑ-2 σε φορείς, όπως το Θέατρο Τέχνης, το Ερευνητικό κέντρο Δημόκριτος, το Αρσάκειο, ο Δήμος Αθηναίων… Στόχος η συνεργασία, η υλοποίηση και δημοσιοποίηση δράσεων, όπως Πανελλήνιοι μαθητικοί διαγωνισμοί Θεάτρου, Καθαρές Ακτές και προβολή της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε όλο τον κόσμο. 1997 Συνεργασία της ΕΡΑ-2 με διεθνείς Οργανισμούς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την παραγωγή σειράς εκπομπών με θέματα, όπως Εθελοντισμός, Ναρκωτικά, Πρόσφυγες, Νεολαία κ.ά. Τίθεται σε ισχύ η δεκαετής συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Voice of America-Φωνή της Ελλάδας) για τη λειτουργία σταθμών αναμετάδοσης στην Ελλάδα. Ζωντανή μετάδοση ελληνικού 24ώρου ραδιοφωνικού προγράμματος συνεχούς ροής από τα βραχέα κύματα. 1998 Μέση ημερήσια ακροαματικότητα της ΕΡΑ 3,6%. Ογδονταπέντε χιλιάδες ακροατές σε όλη την Ελλάδα συντονίζονται καθημερινά στις συχνότητες της Δημόσιας ραδιοφωνίας (πηγή BARI-FOCUS).
v      Εποχή 1999 – 2008
2000 Αρχίζει η καθημερινή μετάδοση από τα FM και τα μεσαία κύματα δώδεκα ημίωρων ξενόγλωσσων  εκπομπών, που απευθύνονται στους ξένους εργαζόμενους στην Ελλάδα. Καθημερινή ενημέρωση για την κίνηση στους δρόμους. Συνεργασία της Ελληνικής ραδιοφωνίας  με τη ΓΑΔΑ για τη δημιουργία στούντιο ζωντανών συνδέσεων.  Έμφαση στην οικονομική ενημέρωση και το Χρηματιστήριο. 2001 KOSMOS 93,6. Το στερνοπαίδι της δημόσιας ραδιοφωνίας εκπέμπει στα FM ανοίγοντας νέους μουσικούς ορίζοντες και φέρνοντας νέες γλώσσες, ταξίδια και συνήθειες από το πιο θετικό  κομμάτι της Παγκοσμιοποίησης, τον ταξιδιωτικό Κοσμοπολιτισμό. Προσωπικότητες της σύγχρονης μουσικής σκηνής, της αποκαλούμενης World music, όπως η Cesaria Evora, η Dulce Pontes, ο  Gustavo Santaolalla, o Philip Glass, o Goran Bregovic κ.ά. φιλοξενούνται στα στούντιο. Το ειδησεογραφικό πρόγραμμα ΕΡΑ-1 μετονομάζεται σε ΝΕΤ 105,8. 2002 Το ξενόγλωσσο ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Φιλία», με εκπομπές από τα μεσαία κύματα, απευθύνεται στους ξένους μετανάστες, που ζουν στην Ελλάδα. 2003 Μεγάλη τεχνική αναβάθμιση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας λίγο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο Κεντρικός Έλεγχος και όλα τα στούντιο μετατρέπονται από  αναλογικά σε ψηφιακά. Όλος ο περιφερειακός εξοπλισμός των αναλογικών στούντιο αντικαθίσταται από δίκτυο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Το τεχνικό προσωπικό εκπαιδεύεται στην ψηφιακή τεχνολογία. Το ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Φιλία» μεταδίδεται και από τα FM.
 2004 Καθιερώνεται για πρώτη φορά στη ΝΕΤ 105,8 τακτική ειδησεογραφική εκπομπή για την ανεργία. Ελληνικά πλοία που πλέουν στον Ινδικό Ωκεανό ενημερώνονται από τα βραχέα κύματα και  την ΕΡΑ-5 για το φονικό τσουνάμι, που πλήττει την περιοχή. 2005 Mε τη συχνότητα 107 το ραδιόφωνο ΚΟSMOS εκπέμπει σε όλο το λεκανοπέδιο. 2007 Εγκαθίσταται στον Κεντρικό Έλεγχο της ΕΡΑ σύστημα διαρκούς εγγραφής όλων των εκπεμπόμενων προγραμμάτων. 2008 Μέση ημερήσια ακροαματικότητα της ΕΡΑ 25,6%. Εξακόσιες πενήντα πέντε χιλιάδες ακροατές σε όλη την Ελλάδα συντονίζονται καθημερινά στις συχνότητες της Δημόσιας ραδιοφωνίας
Εμείς σαν Apodimos.com συγχαίρουμε όλο το ζωντανό προσωπικό (διότι για αυτούς «έφυγαν» αναφερθήκαμε πιο πάνω) της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ από την εποχή που ξεκίνησε μέχρι σήμερα και ακόμα και αυτούς που μάζευαν τις συνδρομές διότι γνωρίσαμε έναν που μας περίγραψε ορισμένες ιστορίες συλλογής των και τους πιο κάτω Αντώνης Ανδρικάκης Γενικός Διευθυντής ΕΡΑ, Μαργαρίτα Μυτιληναίου Διεύθυντρια Προγράμματος ΕΡΑ, Τζίνα Βογιατζόγλου Διευθύντρια Διεθνών Εκπομπών, Κωνσταντίνος Ροδόπουλος Διευθυντής Περιφερειακών Σταθμών, Απόστολος Μπάγιας Διευθυντής Μουσικών Συνόλων, Λεωνίδας Παπαλεωνίδας  Διευθυντής Marketing και Διαφήμισης ΕΡΑ, Παντελής Ασπραδάκης Διευθυντής Λειτουργίας ΕΡΑ , Δημήτρης Γαζιδέλλης Διευθυντής Έρευνας και Τεχνολογίας, Ευαγγελία Πισκερά Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων ΕΡΤ, Σωκράτης Κατσούδας Διευθυντής Πολυμέσων ΕΡΤ, Γιάννης Κτιστάκης Προϊστάμενος Γραφείου Γενικής Διεύθυνσης ΕΡΑ, Ευτυχία Αδηλίνη Διευθύντρια Σύνταξης ΝΕΤ 105,8, Βάνα Δαφέρμου Συντονίστρια Δευτέρου Προγράμματος, Δημήτρης Παπαδημητρίου Συντονιστής Τρίτου Προγράμματος, Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος Προϊστάμενος Εκπομπών ΕΡΑ ΣΠΟΡ, Γιώργος Μουχταρίδης Συντονιστής Kosmos 93,6, Κωνσταντίνος Παντζόγλου Υπεύθυνος site, Μυρτώ Λαμπρινούδη Σχεδιασμός site, Νίκος Ζουμπούλης Προγραμματισμός site οι οποίοι μέσα από την υπεύθυνη θέση τους συνεχίζουν τα καλλίτερα για την ανάπτυξη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ και οι οποίοι προσπάθησαν για την μεγάλη προσπάθεια για το «Εβδομήντα Χρόνια ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ» και ευχόμαστε διακαώς όπως και οι αντικαταστάτες τους (όταν υπάρξει ο καιρός) να πράξουν το ίδιο για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ.
Πηγή : Apodimos.com με πληροφορίες από ert.gr και ellinikiradiofonia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: