ΔΔύο νέες γιγάντιες εκρήξεις στον Ήλιο εκτόξευσαν στο διάστημα τεράστιες ποσότητες υλικών από το «στέμμα» του άστρου μας, που ήδη ταξιδεύουν προς τον πλανήτη μας. Πρόκειται για ένα από τα πιο ισχυρά ηλιακά φαινόμενα της τελευταίας πενταετίας.
Αυτή τη φορά οι ηλιακές καταιγίδες απειλούν να προκαλέσουν διαταραχές στους δορυφόρους, στα συστήματα GPS, στα δίκτυα ενέργειας και τηλεπικοινωνιών της Γης και στις αεροπορικές πτήσεις, ιδίως κοντά στους δύο πόλους.
Μπορεί επίσης να προκαλέσουν θεαματικό σέλας ακόμα και σε πιο χαμηλά γεωγραφικά πλάτη, το οποίο θα είναι καλύτερα ορατό απόψε το βράδυ.
Οι καταιγίδες αναμένεται να διαρκέσουν έως την Παρασκευή, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό ότι σύντομα νέες θα
ακολουθήσουν, καθώς ο Ήλιος έχει πια «ξυπνήσει» για τα καλά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα διαστημικά παρατηρητήρια STEREO και SOHO της NASA, η πρώτη έκρηξη και η αντίστοιχη εκτίναξη ηλιακής στεμματικής μάζας ταξιδεύει προς τη Γη με ταχύτητα μεγαλύτερη από 2.100 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και η δεύτερη με πάνω από 1.800 χλμ. το δευτερόλεπτο.
Οι δύο γεωμαγνητικές καταιγίδες θα πλήξουν τόσο τη Γη (από σήμερα) όσο και τον Άρη, καθώς και τα διαστημικά σκάφη που βρίσκονται σε διάφορες αποστολές, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Ρόιτερ και το Space.com.
Μία από τις δύο εκρήξεις, που έλαβε χώρα στον ήλιο στις 6 Μαρτίου, ήταν η δεύτερη ισχυρότερη που έχει καταγραφεί, της κατηγορίας Χ5.4, κατά τον τρέχοντα 11ετή κύκλο ηλιακής δραστηριότητας (η πιο δυνατή, της κατηγορίας Χ6.9, καταγράφηκε πέρυσι τον Αύγουστο).
Μια ώρα αργότερα, υπήρξε μια δεύτερη έκρηξη που βαθμολογήθηκε ως Χ1.3 (μια Χ1 είναι πέντε φορές μικρότερη από μια Χ5).
Με εξαίρεση την περυσινή έκρηξη, η τελευταία φορά που ο ήλιος «γέννησε» τέτοιες εκρήξεις κι έστειλε τόσο ισχυρές καταιγίδες προς τη Γη, ήταν το 2006, σύμφωνα με τη NASA.
Οι εκρήξεις συνοδεύονται από εκτινάξεις ηλιακού πλάσματος στο διάστημα, δηλαδή ενός νέφους ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων, καθώς και μαγνητικών πεδίων, που προσκρούουν ορμητικά στην ατμόσφαιρα και το μαγνητικό πεδίο της Γης,
αναγκάζοντας το τελευταίο να αλλάξει σχήμα και ισχύ.
Όπως με την ταξινόμηση των σεισμών με βάση την κλίμακα των Ρίχτερ, έτσι και με τις ηλιακές εκρήξεις οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν μια βαθμολογία με τις κατηγορίες A (χαμηλότερη), B, C, M και X (υψηλότερη).
Οι αριθμοί που ακολουθούν μετά το γράμμα, αποτελούν την υποκατηγορία και δείχνουν πιο συγκεκριμένα την ισχύ του φαινομένου.
Όπως στα Ρίχτερ, κάθε κατηγορία είναι δέκα φορές ισχυρότερη από την προηγούμενη και 100 φορές ισχυρότερη από την
προ-προηγούμενη.
Ο τρέχων ηλιακός κύκλος είναι ο 24ος και το μέγιστο της δραστηριότητάς του αναμένεται το 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου